Kleine maar zeer geslaagde keuring in Exloo

Hippisch Centrum Exloo

Voor het eerst sinds 2004 werd in het weekend van 20 en 21 juni jl. op het Hippisch Centrum in Exloo de jaarlijkse (FIZO) keuring onder het zadel gehouden. Van de 11 deelnemende paarden, overigens alle merries, waren er 8 Nederlands gefokt. De uitslagen van deze keuring zijn hieronder in zijn geheel te bekijken en via www.worldfengur.com. Van twee merries werd uitsluitend het exterieur beoordeeld, het ging daarbij om de 6-jarige Stelpa van ’t Groote Veld (7,89), V: Garri frá Reykjavík, gefokt door Livien Eversen en Joop Oostindiër en Diljá frá Nýttland (7,99), gefokt door Arjen Heerema en Sjaak Smeeing. Diljá werd gefokt uit de eigen hengst Sólfari frá Nýttland.

Negen merries werden uiteindelijk onder het zadel voorgesteld. Alle gereden merries behaalden een score boven de 7,50 hetgeen opname in het hoofdstamboek met zich meebrengt.

De jongste merrie, de wildkleur zwarte Herdis van ‘t Slingerbos, pas 5 jaar oud, werd voorgebracht door de jongste ruiter Stella Timmerman, die daarmee haar debuut maakte als keuringsruiter. Herdis van ’t Slingerbos, V: Fródi frå Åleby, gefokt door Tim van den Akker, behaalde met een resultaat van 7,74 voor het exterieur, een eindresultaat van 7,53.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Herdis van 't Slingerbos, 2010, ruiter Stella Timmerman

 

In de categorie 6-jarige merries werden 4 merries onder het zadel voorgesteld. De opgewekt ogende schimmelmerrie Gletting vom Lindenhof, V: Lindi frá Malborgh, gefokt door Andreas Trappe (DE), werd voorgebracht door haar eigenaresse Marieke Ensing. Eindresultaat was 7,57, met een totaalcijfer van 7,79 voor het exterieur.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gletting vom Lindenhof, 2009, ruiter Marieke Ensing

Zowel Herdis als Gletting wisten in de tweede doorgang hun score op maar liefst twee onderdelen te verhogen. Herdis op langzame tölt en galop en Gletting op stap en telgang.

Niet alleen Stella, ook vader Mark Timmerman stelde een merrie voor die gefokt werd door Tim van den Akker, Álfadís van ’t Slingerbos, V: Sjóli frá Dalbæ. De vosmerrie verloor in de tweede doorgang na drie banen een ijzer, waarop door de jury de gelegenheid werd geboden om, aan het eind van de tweede doorgang - nadat een toevallig aanwezige hoefsmid direct bereid werd gevonden het ijzer weer aan te brengen - alsnog de verrichting af te maken. De totaalscore van de eerste ronde met als eindcijfer 7,63 (exterieur 7,96) bleef voor Álfadís gelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Álfadís van 't Slingerbos, 2009, ruiter Mark Timmerman

De hoogste exterieurscore bij de Nederlands gefokte merries werd behaald door de grote, donkere vosmerrie Kylja frá Lukkustöðum, een – 1e - fokproduct van (NSIJP penningmeester) Lieke van Poucke. Kylja, die werd voorgesteld door Erik Spee, behaalde voor haar exterieur een mooie score van 8,06, met daarbij o.a. een 8,5 voor verhoudingen en benen. De verrichtingen kwamen - nu nog - uit op een 7,39 en een totaalcijfer van 7,66.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kylja frá Lukkustöðum, 2009, ruiter Erik Spee

Ook stelde Erik Spee in deze categorie de Belgisch gefokte vosmerrie Lilja II frá Malou, V: Þokki frá Schoelsstöðum, gefokt door Debbie Feremans met verve voor en behaalde met haar een prachtige 8,20 voor de rijeigenschappen, met daarbij onder andere een 8,50 voor tölt en spirit en voor alle andere onderdelen een 8,0. Het exterieur werd op een eerdere keuring dit jaar al gewaardeerd met een 8,0 en deze score werd nu overgenomen. Eindresultaat kwam daarmee op 8,12 en Lilja werd daarmee het hoogst beoordeelde paard op deze keuring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilja II frá Malou, 2009, ruiter Erik Spee

Ook in de categorie 7 jaar en oudere paarden werden 4 paarden onder het zadel beoordeeld. Noortje Gregoire–de Laat stelde er twee van voor. Allereerst de sympathieke, spierwitte schimmel Lukka frá Vinnustofu (V: Skinfaxi frá Þóreyjarnúpi), gefokt door Annechien Wijnbergh en Venus van Asperen, inmiddels 12 jaar oud en in eigendom van Noortjes zus Reineke. Lukka is een ervaren wedstrijdpaard en scoorde naast een 7,48 voor de verrichtingen een hele nette 7,98 voor het exterieur, hetgeen uitkwam op een eindresultaat van 7,68.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukka frá Vinnustofu, 2003, ruiter Noortje Gregoire-De Laat

Het tweede paard dat door Noortje werd voorgesteld, was de IJslands gefokte zwarte merrie Talia frá Feti, 7 jaar oud, V: Már frá Feti en in eigendom van stoeterij Frá Skoti. Talía scoorde een spectaculaire 8,39 voor haar exterieur met nagenoeg voor alle onderdelen een 8,5. Met een 7,41 voor de verrichtingen kwam het eindresultaat van Talía uit op 7,80
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talía frá Feti, 2008, exterieur 8,39.

De achtjarige zwarte Wylers Óskadis frá Aquadraat, V: Mökkur frá Varmalæk, gefokt door Arnout Bakker en Mieke van Herwijnen, werd voorgesteld door haar vaste ruiter en eigenaresse Ellen Meesters. Hoewel Ellen zich bepaald niet optimaal voelde was dat in haar rijden bepaald niet te zien. Ze stelde haar merrie (als vierganger) met enthousiasme voor en behaalde voor alle onderdelen, behalve de stap (7,0) en de niet getoonde telgang (5,0), een prachtige 8,0; en dat voor een eerste optreden als keuringsruiter. Daarmee kwam haar resultaat voor de verrichtingen op een 7,43 en - gecombineerd met een 7,83 voor het exterieur – uit op een eindtotaal van 7,59.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wylers Óskadís frá Aquadraat, 2007, ruiter Ellen Meesters

De hoogst beoordeelde Nederlands gefokte merrie was de inmiddels 11-jarige, bruine India II van De Waaldijk, gefokt door Robert Verzuu en Inge van Hugten. India II is eerder gekeurd als 5-jarige, maar wist nu, dit keer onder het zadel van de ervaren Andreas Trappe, haar eerdere score behoorlijk bij te stellen ook ten opzichte van een keuring slechts enkele weken geleden. Met een 8,04 voor het exterieur (o.a. 8,5 voor verhoudingen) en een 8,06 voor de verrichtingen, waarbij de telgang na de 2e doorgang uitkwam op een 7,5, telkens een 8,5 voor galop, spirit en stap en 8,0 voor de overige onderdelen, kwam ze uit op een mooie 8,05. India II is een dochter van Þokka van de Waaldijk, eveneens gefokt door Robert Verzuu, en de hengst Hrafnar frá Húsavík. Vanwege de score boven de 8,00 was er – naast de prijs voor de categorie - de zeer gewilde NSIJP deken bestemd voor NL gefokte paarden die een elitebeoordeling behalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

India II van de Waaldijk, 2004, ruiter Andreas Trappe

Deze keuring was tevens het selectiemoment voor de fokkerijpaarden voor de WK 2015 in Herning. Vooraf hadden zich dit jaar nog geen Nederlands gefokte paarden gekwalificeerd voor deelname aan de WK en ook op deze keuring zijn er geen paarden die de Nederlandse kwalificatienorm hebben behaald. Dat houdt in dat voor het eerst in een hele lange tijd NL helaas niet vertegenwoordigd zal zijn in het Fokkerij onderdeel van de WK. Wel werd door Lilja II frá Malou de Belgische kwalificatienorm behaald, dus mogelijk zal zij België aldaar gaan vertegenwoordigen over een week of zes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryleden op deze keuring waren Valberg Sigfússon, Barbara Frische en ‘onze eigen’ Tom Buijtelaar die in goede harmonie en met zeer begrijpelijke jurering deze 11 merries hebben beoordeeld en ook open stonden voor het beantwoorden van vragen tussen de 1e en 2e doorgang, iets waar een aantal ruiters ook goed gebruik van heeft gemaakt. De sfeer was uitstekend, het publiek best talrijk, de accommodatie inclusief de geheel vernieuwde keuringsbaan voldeed prima en ook het randgebeuren was dik in orde, waarbij de uitstekende lunch van de onvolprezen Horatio en natuurlijk het cake- en taartenbuffet van vliegende keep Lieke van Poucke niet onvermeld mogen blijven. Al met al een keuring die naar meer ‘smaakt’.

De mooie foto’s zijn zoals altijd van Krijn Buijtelaar.

Ingrid Weijers