Kort verslag van de Veulen- en Merrie in Den Ilp op 26 september

Juryleden Alex Conrad, Tom Buijtelaar en Bram van Steen hebben op deze drukst bezochte keuring van dit keuringsseizoen niet minder dan 18 veulens (8 merrietjes en 10 hengstjes) en daarnaast nog 4 van hun moeders beoordeeld.

Onder deze veulens maar liefst 7 veulens met dezelfde vader, namelijk de 8-jarige, wildkleurzwarte Djákni frá Flagbjarnarholti (V: Álfasteinn frá Selfossi), in 2014 onder het zadel gekeurd m...et een eindresultaat van 8,08. Een dergelijk aantal nakomelingen van dezelfde hengst geeft al snel een duidelijk beeld op welke punten de betreffende hengst echt een stempel drukt en in dit geval was dat met name te vinden in het specifieke gebruik, maar ook de vorm van de achterhand, het beschikken over veel makkelijke, taktzuivere tölt en ook hadden vrijwel alle veulens een opvallend volle staart. Overigens werden er bovendien nog vier veulens getoond (Rás, Valleri, Nædingur en Sprækur, allen met als vader Djákni) die telkens afstamden van een dochter van de merrie Njála frá Bakkakoti (1993), die zelf bovendien ook nog een veulen (Nótintáta) van Djákni bij de voet had. Zes veulens, waaronder vier van Djákni frá Flagbjarnarholti , werden beoordeeld met een 7,90 of hoger en ontvingen een uitnodiging voor het Fokkerij Event dat op 11 oktober a.s. zal plaatsvinden in Emmeloord.

Hierbij een selectie uit de door Lodewijk Boellaard gemaakte foto's van de veulens die werden beoordeeld met een 7,90 of hoger, vier hengst- en twee merrieveulens.

Hoogst beoordeeld hengstveulen werd met een 7,96 (int. 7,90 - ext. 8,10 - verr. 7,90) de wildkleurbruine Sigar van Nieuw Bijstervelt, gefokt door Linda Boekesteijn uit de hengst Djákni frá Flagbjarnarholti en het hoogst beoordeelde merrieveulen was met een score van 8,02 (int. 8,10 - ext. 8,00 - verr. 8,00) de wildkleurbruine Sýr frá Skoti V: Hnokki frá Fellskoti, gefokt door stoeterij frá Skoti.


De wildkleurige veulens waren op deze keuring overigens veruit in de meerderheid. Van de beoordeelde merries aan de hand behaalde de door stoeterij fra Skoti gefokte 5 jarige schimmelmerrie Wylers Snörp frá Skoti hier de hoogste score van 7,82 (int. 7,90 - ext. 7,80 - verr. 7,80). Met dank aan Lodewijk Boellaard voor de mooie foto's.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Einar frá Hesthúsi Metz, V: Ægir frá Moberg x M: Sólrós frá Oddholi; eindresultaat 7,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interactie met de internationale jury, Hrafna-Floki frá Hesthúsi Metz (7,88) komt even buurten...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rás van 't Ilperveld, V: Djákni frá Flagbjarnarholti x M: Rák frá Ilper Skák; eindresultaat 7,99

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprækur frá Votlendi, V: Djákni frá Flagbjarnarholti x M: Náttrun van 't Ilperveld; eindresultaat 7,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valleri van 't Ilperveld, V: Djákni frá Flagbjarnarholti x M: Vófa frá Ilper Skák; eindresultaat 7,92