Verslag FIZO keuring Exloo 2-3 september 2016

Exloo
Bron: 
Ingrid Weijers
Barón frá Waldthorst, 2010 V: Isar frá Keldudal x M: Hít frá Saltvík, fokker: Ar
Barón frá Waldthorst, 2010 V: Isar frá Keldudal x M: Hít frá Saltvík, fokker: Arthur Meerwaldt, ext.: 8,28, verr.: 8,25, eindcijfer 8,26, foto: Krijn Buijtelaar

Evenals vorig jaar rond deze tijd werd er op de keuringsbaan van het Hippisch Centrum Exloo, de thuisbasis van IJRN, een najaarskeuring onder het zadel gehouden. Terwijl voor de keuring in het voorjaar – die helaas wegens droes op het HCE geannuleerd moest worden - slechts twee aanmeldingen binnen kwamen, was dat met deze keuring wel iets anders.

In eerste instantie lag het aantal aanmeldingen rond de 17, waaronder drie paarden die in het kader van een zogenaamde try-out keuring zouden worden voorgesteld, maar uiteindelijk bleven daarvan nog slechts 12 paarden over, geen van de paarden werd overigens voorgesteld door een Nederlandse ruiter. De gedachte zou overigens op kunnen komen dat het aantal aanmeldingen mogelijk gerelateerd is aan het feit dat tien van de paarden – ook dit jaar - werden voorgesteld door Guðmundur (Gummi) Björgvinsson, op IJsland uitgeroepen tot ruiter van het jaar in 2012 en 2015, die volgend jaar zijn wereldtitel in de V1 zal verdedigen op de WK in Oirschot.

In totaal werden 8 merries onder het zadel voorgesteld, één zesjarige en de overige alle 7 jaar of ouder. Andreas Hofmann, bij de wat oudere stamboekleden welbekend en nog steeds vloeiend Nederlands sprekend, was overigens helemaal uit Duitsland afgereisd om twee door hemzelf gefokte merries, Hátign (2009) en Hrefna vom Weiherhof (2008) voor te stellen. Beide merries hebben dezelfde moeder en met name Hrefna vom Weiherhof, een dochter van de hengst Geysir frá Sigtuni, behaalde een leuk eindresultaat van 7,83, met 8,0 voor de meeste exterieuronderdelen, tölt, telgang, stap en spirit.

De zes merries die door Guðmundur werden voorgesteld, behaalden stuk voor stuk – met name op het onderdeel verrichtingen – zeer aansprekende resultaten. Vermeldenswaard ook in dit verband is dat bij geen enkel voorgesteld paard door de ringmeesters na beide doorgangen ook maar enige beschadiging of verwonding werd vastgesteld.

De 11 jarige, zwarte merrie Eik frá Spor, gefokt door Remco Pool en Annetje van Praag Sigaar, uit de eveneens door deze fokkers gefokte Lettir frá Spor (V: Trúr frá Wetsinghe) x M: Freyja frá Flagbjarnarholti behaalde een uiterst evenredige score voor het exterieur met 7,50 voor werkelijk alle onderdelen. Daarnaast, als 4-ganger, 4 x een 8,5 voor respectievelijk tölt, draf, galop en spirit en een 8 voor beeld onder de ruiter, hetgeen een resultaat voor de verrichtingen van 7,73 opleverde en een 7,64 als eindresultaat.

De charmante 6-jarige schimmelmerrie Katla Joli frá Láglendum Lækja (V: Krummi frá Blesastöðum 1a x M: Selja frá Oddhóli), gefokt door Annemarie Quarles van Ufford, behaalde een score van 7,87 voor het exterieur met 8,0 voor bijna alle onderdelen - behalve hoeven en verhoudingen - en een 8,5 voor het hoofd. Daarnaast - met de telgang duidelijk nog volop in ontwikkeling - ook een 8,0 voor tölt, draf, spirit, beeld onder de ruiter en stap en een 8,5 voor galop, hetgeen een resultaat voor de verrichtingen opleverde van 7,70 en een eindresultaat van 7,77.

De 7-jarige, zwarte 4-gangen merrie Gjúga frá Lálendi (V: Gandur von der Igelsburg x M: Hjálp frá Dalsmynni) gefokt door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers kwam uit op een eindresultaat van 7,82. De wat barok aandoende merrie met goed beenwerk behaalde een score van 7,89 voor het exterieur, met 8,5 voor o.a. manen en staart. De verrichtingen werden door de jury beoordeeld met een 7,78, waaronder onder andere een 8,5 voor tölt, galop, beeld onder de ruiter en de stap.

Dan was er ook op deze keuring de inmiddels (althans na een grondige wasbeurt) spierwitte Gáta frá Fitjum (2003), al enige jaren een bekende verschijning in de sport. Gáta werd gefokt door Maaike Burggrafer uit de hengst Hávarður frá Hávarðarkoti en haar – vanuit het verleden – bekende sportmerrie Gasella frá Ketu. Het exterieur van Gáta werd beoordeeld met een 7,70, maar bij de rijeigenschappen waardeerde deze krachtige merrie zichzelf echt op. Met onder andere een 8,5 voor de stap en spirit en telkens 8,0 voor tölt, telgang en beeld onder de ruiter kwam het resultaat voor de verrichtingen uit op een 8,01 en het eindresultaat op 7,89.

De 7 jarige leemvosmerrie Selja frá Hrauni, in eigendom van Rena Holthaus en het afgelopen seizoen ook al onder dochter Anne Holthaus succesvol op wedstrijden uitgebracht, was in 2014 al eens op IJsland gekeurd met toen als eindresultaat een 7,79. Deze dochter van Omur frá Kvistum kan niet op voorhand bogen op het beste exterieur, 7,65 in totaal, maar kreeg wel tweemaal een 9.0, de eerste was voor haar rug en bovenlijn. Daarnaast behaalde Selja van alle merries de hoogste score voor de verrichtingen, te weten 8,17, waarbij de tölt werd beoordeeld met een 8,5 en de spirit (voorheen karakter en temperament) eveneens met een prachtige en zeer terechte 9,0. Het eindresultaat van Selja kwam uiteindelijk uit op 7,96.

Ook op IJsland gefokt werd de eveneens 7-jarige, bruinzwarte merrie Varða frá Hofi (V: Gári frá Auðsholtshjáleigu x M: Varpa frá Hofi) gefokt door de bekende stoeterij Hof, van onder andere de Nederlandse Eline Schrijver. Varða is thans in eigendom van de familie Hoogenboom en werd eerder dit jaar in Duitsland gekeurd. Het exterieur van Varða werd beoordeeld met tweemaal een 8,5 voor benen en hoeven en kwam nu uit op 7,93; de verrichtingen, die na de eerste doorgang nog uitkwamen op een 7,73, werden in de tweede doorgang door de jury op maar liefst 3 punten verhoogd - de telgang zelfs met een heel punt – waardoor Varða nu op alle verrichtingsonderdelen een ronde 8,0 scoorde. Het eindresultaat kwam daarbij op een honderdste na overeen met de keuring eerder dit jaar, te weten 7,97. Varða was daarmee de hoogst beoordeelde merrie op deze keuring.

Vier hengsten waren aangemeld voor deze keuring en reeds de eerste beoordeling van het exterieur van de vijfjarige, warmbruine Sólfinnur van de Noorderzon (V: Tónn frá Ólafsbergi x M: Litla-Sóla van de Noorderzon) gefokt door Annefloor Bouman en Saar Veneman was veelbelovend. De jury beoordeelde onder andere het hoofd van Sólfinnur met een zeer begrijpelijke 9,0 en ook de rest was niet verkeerd met telkens een 8,5 voor hals-schouder-borst, bovenlijn en kruis, verhoudingen en manen en staart. Tezamen kwam dat uit op een hele mooie 8,28. Helaas bleek Sólfinnur bij het inrijden niet helemaal regelmatig en werd – logischerwijs - besloten af te zien van het tonen van de verrichtingen. De prachtige foto van Krijn Buijtelaar geeft wel alvast een eerste indruk van een hengst van wie we ongetwijfeld nog wel gaan horen.

De inmiddels 6-jarige Geysir frá Skoti, een zoon van tweevoudig wereldkampioen T1, Hnokki frá Fellskoti en de merrie Gyðja frá Þúfu, - op IJsland - gefokt door Cees Fokker en thans in eigendom van stoeterij frá Skoti, behaalde - met onder meer een 8,5 voor verhoudingen - een keurige 7,93 voor het exterieur. Bij de verrichtingen behaalde deze - nu nog als 4-ganger voorgestelde - hengst voor alle getoonde onderdelen telkens een zeer aansprekende – en hier en daar zeker ook nog ausbaufähige - 8,5, waardoor het resultaat van de verrichtingen nu al uitkwam op een voor een 4-ganger prachtige score van 7,92, hetgeen ook het eindresultaat bleek te zijn.

Helemaal uit Denemarken aangereisd om te worden voorgesteld door Guðmundur Björgvinsson, was de 9 jarige, zwarte Sokrates vom Forstwald (V: Askur från Håkansgården) en op het oog ook duidelijk een zoon van zijn vader uit de bekende (top)sportmerrie Snerpa frá Dalsmynni. Sokrates is gefokt door Karly Zingsheim en Runa Einarsdottir en in eigendom van de huidige eigenaresse van de wereldkampioen V1, Hrimnir frá Osi, Tine Terkildsen, vandaar ook de connectie met deze voorbrenger. Sokrates was in 2014 eerder gekeurd in DK en werd door de jury volstrekt eender beoordeeld voor het exterieur, te weten met een 8,13. De verrichtingen van deze - eveneens 4-ganger hengst - werden beoordeeld met een 7,95, waarbij net als bij Geysir alle getoonde gangen uitkwamen op een 8,5, behalve de werkelijk prachtige galop die zowel in het langzame als in het snelle tempo werd beoordeeld met een 9,0. De eindscore van Sokrates kwam uit op een 8,02.

Niet de grootste hengst van deze keuring maar wel degene die op deze keuring met afstand de hoogste score wist te behalen, was de door Arthur Meerwaldt gefokte, donker wildkleurzwarte, 6- jarige Barón frá Waldthorst, een zoon van topvererver Isar frá Keldudal en de merrie Hít frá Saltvík.
Niet alleen het exterieur werd beoordeeld met een prachtige 8,28, met daarbij onder andere een 8,5 voor hals-schouder-borst, benen en hoeven, zijnde telkens onderdelen die veel gewicht in de schaal leggen. Na de herkansing kwamen de verrichtingen van de chique en toch krachtige Barón uit op een prachtige 8,25, met daarbij 8,5 voor draf, spirit, beeld onder de ruiter en stap en 8,0 voor alle voor het resultaat van de verrichtingen meetellende onderdelen waaronder ook de telgang. Barón, die ook op het NK in Oirschot al onder zijn trainster Silke Kosse opviel en van zich deed spreken, was daarmee de hoogst gekeurde hengst op deze keuring en ontving zoals te doen gebruikelijk, bij - bij het NSIJP ingeschreven - paarden die een eindresultaat van 8,0 of hoger behalen, de felbegeerde NSIJP deken.

De resultaten van deze keuring zijn bepaald bemoedigend voor de Nederlandse fokkerij, met name op het gebied van de rij-eigenschappen is er eigenlijk door alle getoonde paarden overwegend gescoord in het gebied van 8,0 – 8,5. Het mag duidelijk zijn dat het niet tonen van een vijfde gang het eindcijfer zeer beïnvloedt, en daarom is het ook zaak deze keuringsuitslagen op detailniveau eens nader te bekijken. Dat kan op dit moment al in WF, maar vanaf maandag zullen deze uiteraard ook in detail op de NSIJP site vinden zijn. Ook het juryteam, bestaande uit Valberg Sigfússon (IS), Heimir Gunnarsson (SE) en Tom Buijtelaar (NL) was zeer te spreken over de kwaliteit van de getoonde paarden, waarbij nog opgemerkt moet worden dat Tom Buijtelaar, voor zover hij in het verleden betrokken was of nog is bij een van de voorgestelde paarden, op dat moment geen deel heeft uitgemaakt van het juryteam en niet bij de beoordeling betrokken is geweest.

Rest mij nog een apart woord te wijden aan de voorbrenger Guðmundur Björgvinsson, degene die uiteindelijk al deze prachtige resultaten heeft gerealiseerd. Ik denk dat een ieder die gisteren of vandaag zelf aanwezig is geweest op deze keuring, die in uiterst positieve sfeer en bij perfect weer plaatsvond, niet anders dan kan beamen dat we hier te maken hebben met een buitengewoon professionele voorbrenger, die op zeer aansprekende wijze in uiterst korte tijd de tien door hem getoonde paarden heeft leren kennen en heeft voorgesteld op een wjjze die - in ieder geval bij fokkers - zeer tot de verbeelding spreekt. Ik denk dat Nederland zich oprecht mag verheugen in het feit dat een dergelijke topruiter ook de komende periode bereid is om de Nederlandse fokkerij met zijn inzet te ondersteunen.

Meer foto's volgen zo spoedig mogelijk.