Verslag Fokkerij Event 2016

Bron: 
Ingrid Weijers
Kampioen Vír frá Lálendi (foto: Krijn Buijtelaar)
Kampioen Vír frá Lálendi (foto: Krijn Buijtelaar)

Na een uitstapje naar Emmeloord in 2015, dit jaar weer op het vertrouwde adres in Ermelo, en ook alweer het 8e Fokkerij Event. Negentwintig veulens (althans hun fokkers en eigenaren) met allemaal een score van 7,90 of hoger hadden hiervoor een uitnodiging ontvangen en uiteindelijk hebben 14 daarvan gebruik gemaakt. Negen merrieveulens en vijf hengstveulens waren naar Ermelo getogen, twee daarvan zelfs helemaal vanuit Duitsland en België en een enkeling niet dan na de nodige (overredings)kracht.

Het tonen van veulens op het Fokkerij Event draagt een zeker risico in zich, ze kunnen zo maar - een paar weken later – in een iets andere ontwikkelingsfase zitten en daardoor op die dag net even een iets andere indruk achterlaten dan eerder. De jury, bestaande uit Tom Buijtelaar, die alle veulens dit jaar al eerder had beoordeeld, Bram van Steen en Arielle Withaar, hebben alle veulens opnieuw bekeken en ook uitgebreid voor het - ruim aanwezige – publiek becommentarieerd waarbij in een positieve atmosfeer de meest opvallende en positieve punten van alle veulens werden benoemd. De beoordeling op het Fokkerij Event is geen beoordeling waarbij opnieuw punten worden gegeven, maar betreft een indeling naar plaats.

Bij de merrieveulens kwam de plaatsbepaling uit op de volgende volgorde (plaatsen 9-4):
- Álfrún frá Lyngheiði (V: Fylkir frá Lyngheiði) – fokkers: Sytske en Tanja Casimir
- Hátið van ’t Enclavehof V: Asi frá Lundum II) – fokker: Frans Goetschalckx
- Gáfa van IJslanderij de Sijphoeve (V: Geysir frá Skoti) – fokker: mevrouw E.E.J. de Groot
- Yuna frá Ponjee (V: Áfram vom Forstwald) – fokker: Sanne Ponjee
- Næpa frá Bandamanni (V: Mökkur van de Waaldijk) – fokker: Maxime de Bruyn
- Saga frá Fjórum (V: Geysir frá Skoti) – fokkers: Marjolein Breukhoven en Roel Nijssen

De derde plaats bij de merrieveulens was voor Yssa frá Breidablik (V: Tigull frá Kleiva x M: Perla frá Breidablik), fokker Dester van Nunen; Yssa is een lichtvoetig, nog jong voskleurig merrieveulen dat erg elegant aandoet.

Op de tweede plaats eindigde Gæfa fan Alde Feanen (V: Ljóski fan Alde Feanen x M: Selja van de Hoevenhof), fokker: Joke Breembroek, eigenaresse: Grietje Bouma. Gæfa, een aansprekend, isabelbont merrieveulen dat zich met veel schwung presenteerde, kwam oorspronkelijk op een zesde plaats in de rangschikking binnen en waardeerde zich in deze ambiance op tot een prachtige tweede plek.

De eerste plaats, ook volgens de oorspronkelijke rangschikking, was voor het goed gebouwde, zeer complete, zwarte merrieveulen Dísa van de Waaldijk (V: Mökkur van de Waaldijk x M: Dama’s Minning van de Waaldijk), gefokt door Yentl Verzuu. Dísa, een veulen dat ook in de Mortel al de hoogste score (8,11) van alle dit jaar beoordeelde merrieveulens behaalde, stond deze plek tijdens het Fokkerij Event niet meer af.

Bij de hengstveulens was de rangschikking als volgt (plaatsen 5-4)
- Bógur van de Morel ( V: Mökkur van de Waaldijk) – fokker José van Dijk- Peters
- Loki frá Fjórum (V: Geysir frá Skoti) – fokkers: Marjolein Breukhoven en Roel Nijssen, overigens een opvallend energiek en zelfstandig veulen, dat merendeels voor zijn moeder uitliep.

Als derde werd geplaatst de zwarte Svalur frá Græna Hjartanu (V: Seifur frá Prestsbakka x M: Svalbrá from Stickland), gefokt door Michelle Joosen, waarbij het hoge tempo in tölt dat dit hengstje loepzuiver liet zien, echt opviel. Ook dit veulen gedijde goed in deze ruime ambiance en waardeerde zichzelf – komende vanaf een oorspronkelijk 5e plaats in de rangschikking - sterk op tot deze plek.

De tweede plaats was voor de wildkleurzwarte Sambó frá Wyler, de absolute ster van de veulenkeuring in Drunen, V: Flýtir frá Wyler x M: Skoti’s Spá frá Wyler gefokt door Mieke van Herwijnen en met 8,19 het in absolute zin hoogst beoordeelde hengstveulen van dit jaar.

Voor de eerste plek bij de hengstveulens kwam de jury tijdens dit Fokkerij Event uit bij de schimmelende Vír frá Lálendi (V: Óðinn vom Habichtswald x Krás vom Forstwald), gefokt door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers. Vír is goed ontwikkeld, evenredig gebouwd en met name zijn ten allen tijde opwaartse manier van bewegen sprak de jury in het bijzonder aan.

Voor alle deelnemende veulens was er een tegeltje met hun naam, roze voor de merrietjes en blauw voor de hengstjes, gemaakt – zoals ieder jaar – door kunstenares Venus van Asperen. Voor de moeders van de beide eerste geplaatste veulens een prachtige hooikrans vervaardigd door Lieke van Poucke, voor alle deelnemers de felbegeerde Fokkerij Event 2016 mok en voor de eerste drie plaatsen ook nog een bon voor een korting op dan wel geheel gratis veulenkeuring voor een van de komende jaren.

Later op de dag werd Vír frá Lálendi door de jury ook uitgeroepen tot dagkampioen, hetgeen de fokkers voor een jaar de indrukwekkende, door – voorheen - rijvereniging Maas en Peel beschikbaar gestelde wisselbeker opleverde.

Al tweemaal, in 2013 én in 2015 is de Fokkerij Event Fotowedstrijd gewonnen door Vera van Praag Sigaar, zo jong als ze is geen onbekende als het op het maken van mooie foto’s aankomt. Beide keren verbleef Vera echter op IJsland waar ze tegenwoordig woont, werkt en inmiddels ook verdienstelijk wedstrijden rijdt. Daarmee was het uitreiken van haar prijs in 2015 nog steeds achterwege gebleven, maar aangezien Vera nu voor een periode van enkele maanden in NL verblijft, kon ze dit keer alsnog haar prijs uit 2015 in ontvangst nemen alsmede haar 4 mokken, een voor elk van de afgelopen jaren mee naar huis nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook dit jaar werd aandacht gevraagd voor het door Annechien Wijnbergh opgezette project "Timeline", waarin jonge - gekeurde – veulens over een periode van in totaal 8 jaar worden gevolgd; dit jaar is het vierde jaar en ook dit keer werd een oproep gedaan aan de fokkers om aan dit ambitieuze project deel te nemen, waarvan binnenkort de eerste resultaten beschikbaar zullen komen. Helaas kon Annechien er zelf niet zijn om met haar aanstekelijk enthousiasme dit prachtige project toe te lichten omdat een deel van de ‘Junners’ (de jonge hengsten in het Junner Koeland, waarvan Annechien een van de beheerders is) zichzelf onbevoegdelijk hadden verhuisd door een stevige rivier door te waden om voortaan in buurmans natuurgebied te gaan wonen. Hen terugverhuizen had begrijpelijkerwijs noodgedwongen prioriteit.

Onverwacht werd voormalig stamboeksecretaris Ingrid Weijers, vanwege haar recent beëindigde bestuurswerkzaamheden en inzet in de afgelopen jaren, verrast door NSIJP voorzitter Sytske Casimir en penningmeester Lieke van Pouckemet een mooie speech en een prachtig kunstwerk, vervaardigd door kunstenares Annetje van Praag Sigaar.

Dan waren er de “New kids on the block”, nieuwe hoog gekeurde hengsten in Nederland die nog niet bij iedereen bekend zijn, in de eerste plaats de dieprode vos Hagall von der Fuchsfarm (2009), een prachtige, met 8,09 – zowel voor exterieur als voor verrichtingen (o.a. 9 voor tölt en beeld onder de ruiter) – gekeurde 4 gangerhengst (V: Hamren frá Skjóðu) die door Ariadne Rüthlein werd aangekocht en ook al op zijn eerste wedstrijd direct de V2 – A finale op de NK won.


Daarnaast was er de kersvers in NL aangekomen, recent door Kirsten Valkenier aangekochte, gitzwarte Litli-Dagur fra Teland, een kleinzoon van Starri frá Hvitanesi en gekeurd met 8,40 (8,23 voor het exterieur en 8,51 voor de verrichtingen). Beide hengsten komen vooralsnog hooguit beperkt beschikbaar voor de fokkerij want de focus is voor nu gericht op de sport, maar alleszins een tweetal veelbelovende nieuwe aanwinsten.

Ook een ‘New Kid’ maar dan Nederlands gefokt was de dit jaar hoogst beoordeelde NL gefokte wildkleurzwarte hengst Barón frá Waldthorst (2010, V: Isar frá Keldudal x M: Hít frá Saltvík), fokker: Arthur Meerwaldt. Barón behaalde op de recente najaarskeuring in Exloo onder het zadel van topruiter Gummi Björgvinsson een prachtige 8,28 voor het exterieur, een even zo mooie 8,25 voor de verrichtingen met 8,5 voor draf, spirit, beeld onder ruiter en stap, en een eindtotaal 8,26. Met een krans, een glazen aandenken, een bon voor een gratis keuring onder het zadel én de NSIJP deken voor paarden die boven de 8,00 worden gekeurd kon Barón die getraind wordt door Silke Kosse en het komende jaar vooral in de sport zal worden uitgebracht nog een prachtige ereronde laten zien.

Hoogst beoordeelde, onder het zadel gekeurde NL gefokte merrie
dit jaar was Gáta frá Fitjum (2003) met een totaal van 8,01 (met o.a. 8,5 voor spirit en stap) voor de verrichtingen en een eindtotaal van 7,89. Ook Gáta gefokt door Maaike Burggrafer uit haar hengst Hávarður frá Hávarðarkoti en sportmerrie Gasella frá Ketu is onder het zadel van haar eigenaresse Leonie Ringers geen onbekende op wedstrijden waar zij vooral te zien is in de Vijfgangenproeven en ook zij werd op de najaarskeuring begin september voorgebracht door Guðmundur Björgvinsson. Leonie kreeg de hooikrans uitgereikt door Lieke van Poucke van wie zij het komend jaar haar merrie Kylja frá Lukkustöðum, in 2016 de NL gefokte merrie met de hoogste beoordeling voor het exterieur 8,02 (FIZOkeuring) op wedstrijden mag gaan uitbrengen.

Voor de tweede keer werd deze (wissel)prijs uitgereikt en ook voor de tweede keer gewonnen door Jaap Groven, de Dutch Breeders Abroad Award, bedoeld voor NL fokkers die in het buitenland verdienstelijk fokken, maar daardoor bij door hen gefokte paarden geen NL nummer krijgen, waardoor bijv. WK fokkerij deelname voor NL niet tot de mogelijkheden behoort. Dit jaar ging het om de 4-jarige, zwartbonte hengst Þráinn frá Flagbjarnarholti (V: Álfur frá Selfossi x M: Þyrla frá Ragnheiðarstöðum) die dit jaar maar liefst een derde plek behaalde op de Landsmót in de groep 4-jarige hengsten met de prachtige score 8,38 [exterieur 8,59 met o.a. 9,0 voor hals-schouder-schoft + 9,0 voor verhoudingen – verrichtingen 8,24].

Vanwege hun grote verdienste, professionaliteit, niet aflatende inzet en de aansprekende manier waarop zij op vier na alle veulens op dit Fokkerij Event hebben voorgesteld en ook talloze tijdens de regionale veulen- en merriekeuringen, werden Ellen Meesters en Arnout Bakker uitgeroepen tot topvoorbrengers en ontvingen een toepasselijk drieluik tegeltjes, gemaakt door Venus van Asperen.

Tot slot werd het veulen dat dit jaar model stond voor het veulen dat werd afgebeeld op de tegeltjes, Sambó frá Wyler, gefokt door Mieke van Herwijnen, uitgeroepen tot Publiekslieveling. Daarbij hoort altijd een prijs met een leuke twist, dit jaar gemaakt door kunstenares Bouwien Bonkes.

Een geslaagde middag, aansprekende veulens, mooie hengsten, een aantal kampioenen, veel geïnteresseerd publiek en mooie prijzen, daarmee werd het 8e Fokkerij Event afgesloten onder dankzegging aan allen die zich hiervoor inzetten en de moeite nemen om met hun veulens en paarden naar Ermelo af te reizen om de NSIJP leden een indruk en een overzicht te geven van de fokkerij in 2016. Alle prachtige foto's zijn van de hand van Krijn Buijtelaar.