Verslag Jonge Hengstenkeuring 24 april 2016

Bron: 
Verslag jonge hengstenkeuring

Op de kort geleden (vanwege droes perikelen) ingelaste - prima - locatie in Zwolle vond vandaag de NSIJP Jonge hengstenkeuring plaats. Maar liefst 10 jonge hengsten, zes 3-jarig en vier 4-jarig - waaronder twee zelfs helemaal afkomstig uit België - waren afgereisd naar Zwolle waar het zelfs serieus sneeuwde aan het begin van de dag. Na een wat hectisch en verlopen begin van de dag, waaraan zelfs vier hechtingen te pas moesten komen, verliep het programma voor het overige voorspoedig en in een goede sfeer.

 Krijn Buijtelaar)Spekkoper vandaag was fokjurylid Henk Peterse die maar liefst twee goed gekeurde hengsten mee terug mocht nemen, waarvan de eigen gefokte, wildkleurbruine Amor frá Hinriksstöðum (V: Keilir frá Miðsitju), voorgesteld door Arnout Bakker en Ellen Meesters, niet alleen de hoogste score bij de driejarige hengsten wist te behalen maar ook dagkampioen werd met een exterieurbeoordeling van 8,13 en een bovengemiddelde verrichting. Amor behaalde een 8,5 voor hals-schouder-schoft, bovenlijn en kruis, verhoudingen en het gebruik van de gewrichten.

 Krijn Buijtelaar)
Als tweede geplaatst werd de vos met bles, Týr frá Nýttland (V: Bragi frá Austurkoti) gefokt door Arjen Heerema, Peter Donderwinkel en Sjaak Smeeing, die zijn exterieur ten opzichte van een eerdere keuring - door nagenoeg het zelfde juryteam (zo'n twee weken eerder) behoorlijk wist op te waarderen en vandaag uitkwam op een 8,11. Hieruit blijkt dat de omstandigheden en de vorm van de dag toch echt wel kunnen uitmaken. Týr behaalde onder meer een 9,0 voor het hoofd en 3x een 8,5 voor hals-schouder-schoft, bovenlijn en kruis en manen en staart.

 Krijn Buijtelaar)
Ook de als 3e geplaatste wildkleurbruine Spúgý frá Libèrté (V: Spuni frá Vesturkoti), gefokt door Marcel Ruisbroek en dagkampioen op het Fokkerij Event in 2013 was op dezelfde keuring eerder gekeurd en behield vandaag de aldaar gegeven beoordeling van 7,96 voor het exterieur en een bovengemiddelde verrichting, waarbij vooral de souplesse in de het langzame tempo opviel.

 Krijn Buijtelaar)

Met net als alle hiervoor genoemde hengsten een bovengemiddelde verrichtingscore eindigde leemvos Áfram frá Forstwald (V: Trúr frá Wetsinghe) in eigendom van Henk Peterse op de 4e plek met een 7,94 voor het exterieur, waaronder een 8,5 voor de verhoudingen. Áfram toonde zich overigens vandaag uitsluitend in de drie basisgangen. Krijn Buijtelaar)

De twee uit België afkomstige hengsten, Herkulés frá Brunni (V: Glymur frá Inri Skeljabrekku) en Sunnudagur frá Hala (V: Dagfari frá Sauðárkróki) wisten beide met hun exterieur niet helemaal te overtuigen en behaalden geen van beide de norm voor goedkeuring van 7.75.

 Krijn Buijtelaar)

 

 


Bij de 4-jarige hengsten ging de eerste plek naar de zilverappelbruine Valur von Roetgen (V: Ísar frá Hala), in eigendom van en ook voorgesteld door Monique Cox, die ook hier - net als op de keuring in Wickrath eerder dit jaar - een mooie exterieurbeoordeling van 8,09 (volgens FIZO normen) behaalde. Ook hier 4 x een 8,5 voor hals-schouder-schoft, bovenlijn en kruis, verhoudingen en manen en staart en een bovengemiddelde verrichting.

Eveneens bovengemiddeld was de verrichtingsscore van de vos Akkur van Lakenstein (V: Hrimnir frá Ósi [huidig wereldkampioen 4-gangen]), gefokt door Serina Geurtsen, die met 7,96 voor het exterieur (3 x 8,5 voor manen en staart, verhoudingen en kwaliteit van de benen) de tweede plek bij de 4-jarige hengsten wist te behalen.

Het paard met het hoogst beoordeelde exterieur was de goed ontwikkelde, bijna Fries aandoende, zwarte Hæmir frá Smashing Dutch (V: Þrymur frá Húsafelli 2), gefokt door Manon Proost. Het exterieur werd beoordeeld met een prachtige 8,20, waaronder maar liefst een 10,0 voor de - werkelijk prachtige - manen en staart en 8,5 voor hals-schouder-schoft en de kwaliteit van de benen. Aangezien de verrichtingen van Hæmir met een "gemiddeld" beoordeeld werden, kwam hij - ondanks de hoogste exterieurscore van de dag - uit op een 3e plek in zijn leeftijdscategorie.

Met een exterieurbeoordeling van 7,81 (8,5 voor kwaliteit van de benen) en een gemiddelde beoordeling voor de verrichtingen kwam de door Petra van der Linden, uit de bekende sporthengst Vaðall frá Fensalir, gefokte bruine Greifi frá Fensalir uit op een vierde plek.

Uiteindelijk behaalden niet minder dan 8 van de 10 getoonde hengsten de norm voor goedkeuring (> 7,75) en deze kunnen, mits ze het verplichte spermaonderzoek met goed gevolg afleggen, voor de duur van een jaar worden goedgekeurd.

De jury, bestaande uit Barbara Frische (DE), Tom Buijtelaar (NL) en Arielle Withaar (NL) was erg te spreken over de kwaliteit van de getoonde hengsten en kijkt ernaar uit deze over enkele jaren ook op een keuring onder het zadel terug te gaan zien.

De uitslagen van de keuring vind je hier.