Verslag Veulen- en Merriekeuring De Mortel, 29 september 2015

Een kort verslag van de keuring in De Mortel op zondag 27 september jl. Aldaar een iets andere opstelling dan te doen gebruikelijk in de bak waardoor de veulens nu al de mogelijkheid kregen om 'ovaalbaanproef' te worden, al was dat wellicht nog ietsje veelgevraagd, gezien de vele 'in-uitjes'.

Dertien veulens en zeven merries maakten hun opwachting in de zonnige binnenbak en het jurykoppel bestaande uit Alex Conrad (DE), Tom Buijtelaar en Henk Peterse (...NL) begon opgeruimd met het beoordelen van de zes hengstveulens. De beoordelingen van de hengstveulens liepen uiteen van 7,68 tot 7,84, waarbij het hoogst geplaatste hengstveulen, Gustur frá Haletra, V: Geysir frá Skoti, gefokt door Arnaud Bertels uiteindelijk een score van 7,89 (int. 8,00 - ext. 7,80 - verr. 7,90) behaalde.
Het laatst getoonde hengstveulen Ísak frá Draumahird (V: Vaðall frá Fensalir) dat in de baan kwam, was echter niet alleen, het nam zijn 'leenmoeder' Lind frá Draumahird en 'leenzus' Amber frá Draumahird ook mee, wat erg aandoenlijke plaatjes opleverde, vooral omdat het geheel qua kleur ook erg goed gecoördineerd was.

 

Naast de veulens werd ook een aantal merries aan de hand beoordeeld, een deel als veulenmoeder, hetgeen dan tevens leidt tot opname van het veulen van dit jaar en volgende veulens in het veulenboek, maar ook werd een tweetal jonge, Belgisch gefokte merries beoordeeld. De volledige uitslagen van zowel veulens als merries zijn te vinden onder keuringen. Hoogst beoordeelde merrie aan de hand werd met een totaal van 8,02 (int. 8,10 - ext. 8,00 - verr. 8,00) de zilverappelbruine Venus von Roetgen (V: Glymur frá Hala), Duits gefokt en in eigendom van Monique Cox.

Pas bij de merrieveulens liepen de scores wat verder op en uiteindelijk behaalden vier van de zeven beoordeelde merrieveulens de norm van 7,90, hetgeen tevens een uitnodiging voor het Fokkerij Event betekent. De scores van de drie hoogst beoordeelde merrieveulens ontliepen elkaar telkens maar een 100ste. Hoogstbeoordeeld werd met een score van 8,05 (int. 8,00 - ext. 8,00 - verr. 8,10) de grote, goed ontwikkelde, bruine Díva van 't Slingerbos, haar vader is de Zweeds gefokte zeer hoog gekeurde Dívar från Lindnäs, gefokt door Tim van de Akker.

 

 


Met een score van 8,04 (int. 8,10 - ext. 7,90 - verr. 8,10) werd de pas begin augustus geboren, vosbonte Ástrós frá Lyngheiði, uit de door fokkers Sytske en Tanja Casimir eigen gefokte hengst Fylkir frá Lyngheiði (V: Bjartur frá Aquadraat), tweede.

Direct daarop volgend eindigde op een derde plek bij de merrieveulens met 8,03 (int. 8,00 - ext. 8,10 - verr. 8,00) de sterke, wildkleurbonte Bleikskjóna frá Haletra, V: Hrammur frá Efra-Nupi, gefokt door Arnaud Bertels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mooie foto's zijn gemaakt door Patty van der Kaaij en ad hoc inval fotografe Marloes Beuvens, die zo aardig was om onmiddellijk in te springen toen er bij Patty een camera'malfunction' optrad kort na de middagpauze, veel dank aan beiden!.