Verslag Veulen- en Merriekeuring Drunen, 18 september

Begeleid door bij tijd en wijle zeer heftige regenbuien vond in Drunen, zoals inmiddels te doen gebruikelijk, de aftrap plaats van het keuringsseizoen voor de veulens en merries aan de hand. Zeven veulens slechts telde de keuring in Drunen dit jaar, maar daarnaast bijna evenveel, te weten zes, merries die aan de hand werden gekeurd voor stamboekopname. De volledige uitslagen zijn hier te vinden, maar hier een kleine impressie van de hoogst beoordeelde veulens en merrie.

Uit de fokkerij van Henk Peterse die de stalnaam frá Hinriksstöðum voert, waren maar liefst 5 paarden vertegenwoordigd, twee veulens en drie jonge merries. Juryleden waren dit keer Alex Conrad (DE) en Tom Buijtelaar (NL).

Tijdens deze keuring werden hele behoorlijke resultaten geboekt, waarbij het laagst beoordeelde veulen nog altijd een nette score van 7,70 behaalde. Drie van de zeven veulens wisten de norm (7,90 of hoger) te behalen die recht geeft op een uitnodiging voor het Fokkerij Event op 11 oktober a.s..

Met een 7,91 (interieur 8,00, exterieur 7,70, gangen 8,00) was het hoogst beoordeelde merrieveulen Fiðla frá Hinriksstöðum. Het pittige bruine merrietje is een dochter van V: Mjölnir frá Hlemmiskeiði 3 x M: Hödd frá Syðri-Brekkum, en werd gefokt door Henk Peterse.

 

 

Bij de hengstveulens wist met een eindresultaat van 7,99 (interieur 8,10, exterieur 7,90, gangen 8,00) het zwarte hengstje Svartur frá Hinriksstöðum, uit dezelfde vader en de merrie Lind vom Forstwald, eveneens gefokt door Henk Peterse het tweede ticket voor het Fokkerij Event te bemachtigen en daarmee ook een tweede plaats bij de hengstveulens.

Met een mooi eindresultaat van 8,02 (interieur 8,00, exterieur 7,90, gangen 8,10) wist de lichtvoetige, koperbruine Alfari frá Alftakoti (V: Keilir frá Miðsitju x M: Astra frá Holtsmúla 1), gefokt door Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen de eerste plaats bij de hengstveulens te behalen en werd daarmee tevens dagkampioen in Drunen.

Bij de zes aan de hand beoordeelde merries voor stamboekopname varieerden de scores van 7,51 tot een prachtige 8,06, waarbij de 4 merries die dit jaar in de fokkerij van Henk Peterse werden gebruikt (en beoordeeld) de plaatsen 1 tot en met 4 bezetten. Hoogst beoordeelde merrie aan de hand werd de elegante, lichtvoetige, bruine Hnota frá Hinriksstöðum, 3 jaar oud inmiddels en een dochter van de hengst Hnokki frá Fellskoti en - net als het hengstveulen Svartur - een dochter van de merrie Lind vom Forstwald. Hnota behaalde (interieur 8,00, exterieur 8,20, gangen 8,00) een eindresultaat van 8,06.

Met dank aan Patty van der Kaay voor de mooie foto's.