Verslag Veulen- en Merriekeuring Exloo, 19 september

En als tweede een verslag van de Veulen- en Merriekeuring in Exloo, die 19 september 2015, werd gehouden. Ook hier was het aantal aangemelde veulens - net als in Drunen - beduidend lager dan te doen gebruikelijk. Dit is rechtstreeks te verklaren uit het feit dat een aantal Noordelijke fokkers die eigenlijk altijd wel een of meer veulens voor deze keuring aanleveren - overigens geheel in lijn met de globale trend - dit jaar geen of beduidend minder veulens hebben gefo...kt. En hoewel de voor morgen, 20 september, geplande keuring bij Alfsengi vanwege het - te lage- deelnemersaantal geen doorgang kon vinden, zijn nagenoeg alle daarvoor aangemelde veulens, uiteindelijk wel in Exloo getoond en beoordeeld.

 

Ook van deze keuring zijn de volledige uitslagen hier te vinden. Vier merries werden - aan de hand - beoordeeld in Exloo en daarbij behaalde de 8-jarige schimmelmerrie Epona frá Foxan (V:Frægur frá Foxan), gefokt door Sandra Jonkman-Grasser, en in eigendom van Linda Brouwer, vandaag de hoogste beoordeling 7,72 (interieur 7,80 - exterieur 7,70 - gangen 7,70). De overige beoordelingen varieerden van 7,56 - 7,65.
 

Daarnaast werden in totaal 9 veulens (4 merrietjes en 5 hengstjes) beoordeeld door de jury bestaande uit Alex Conrad (DE), Tom Buijtelaar en Bram van Steen (beide NL).

Bij de merrieveulens behaalde de donkerbruine Friður-Dúfa frá Fjórum, gefokt door Marjolein Breukhoven en Roel Nijssen uit de - enige jaren geleden aan de hand goedgekeurde - schimmelhengst Sólfari frá Fjórum de hoogste score en werd beoordeeld met een eindtotaal van 7,87 (interieur 8,00 - exterieur 7,70 - gangen 7,80).

Over het geheel genomen bereikten de in Exloo getoonde veulens zeer evenredige scores, waarbij de laagste score bij de hengstveulens 7,72 en bij de merrieveulens 7,73 was.

Bij de hengstveulens werd uiteindelijk de enige uitnodiging voor het Fokkerij Event bemachtigd en wel door het laatst getoonde veulen met de - naar het zich liet aanzien - smoky kleur Blástur frá Vefgrund. Net als het jaar ervoor wisten fokkers Marieke Weber en Bert van der Zalm ook dit jaar de indrukwekkende wisselbeker voor de dagkampioen weer mee naar huis te nemen. Overigens net als vorig jaar met een aansprekend, lichtvoetig veulen van de (nog) niet onder het zadel gekeurde bruine, eigen gefokte hengst Bliðfari frá Vefgrund, die al wel regelmatig op wedstrijden te zien is geweest. Moeder van Blástur is de bekende sportmerrie Stúlku-Hvöt frá Þokuheimum. Blástur behaalde een eindresultaat van 7,95 (interieur 8,00 - exterieur 8,00 - gangen 7,90).

Voor alle categoriewinnaars stelt IJsland Rijders Noord als altijd een kunstzinnige prijs ter beschikking en dit keer werd deze prijs - een prachtige paardenbloem van glas met in het hart een afbeelding van een IJslands Paard gemaakt met behulp van echt paardenhaar - ontworpen door kunstenares Annemarie Elberse.

Met dank aan Krijn Buijtelaar voor de prachtige foto´s.