slideshow 1

Uitslagen

Geslaagde jonge hengstenkeuring op Alfsengi

Zaterdag 25 april vond op stal Alfsengi van Armet Tuijn de jaarlijkse keuring van de drie- en vierjarige jonge hengsten plaats. Omdat het aantal aanmeldingen relatief gering was; drie stuks, waarvan 1 driejarige - en 2 vierjarige hengsten, ging het om een kleinschalige, vooral functioneel opgezette keuring.

Het juryteam, bestaande uit Tom Buijtelaar, Henk Peterse en Bram van Steen beoordeelde de hengsten - na het meten, het onderzoek door de dierenarts en het maken van de staatsiefoto (door Patty van der Kaaij) - eerst op exterieur en aansluitend op verrichtingen in de overdekte binnenbak, waarna de jonge mannen op de ovaalbaan hun benen nog even echt mochten strekken.

De 3-jarige Krókur från Söderängarna, zomerzwart, Zweeds gefokt uit de hengst V: Dreki från Lind (FIZO 8,47) x M: Kringla från Gröna Gången (Ext. 8,24), is sedert 2013 in Nederland en in het bezit van een drietal bevlogen fokkers: Tim van de Akker, Pieter Parel en Robert Verzuu. De jury beoordeelde het exterieur van Krókur, die werd voorgebracht door ervaren voorbrenger Arnout Bakker, met een mooie 7,98, waarbij 2 x een 8,5 voor de benen en de manen en staart en telkens een 8,0 voor hals-schouder-schoft, verhoudingen, gebruik van de gewrichten en hoeven. De verrichtingen, waarbij Krókur onder andere een stabiele draf liet zien en tölt in aanzet toonde, werden beoordeeld met "Gemiddeld". Nadat een sperma-onderzoek met positief resultaat is afgerond, kan Krókur voor de duur van een jaar als goedgekeurd voor de dekdienst gelden.

Twee 4 jarige hengsten werden beoordeeld. Een van hen, de valkkleurige Fróði frá Markarhofi, een zoon van Frosti frá Heiði, werd voorgesteld door de familie Heinis. Fróði mist duidelijk nog wat hengstuitdrukking en kwam voor het exterieur uit op een 7,54, wat op dit moment (nog) onvoldoende is voor goedkeuring.

Hoogst beoordeelde hengst van deze keuring werd - net als overigens in 2014 - de inmiddels 4-jarige, bruine Sólfinnur van de Noorderzon, gefokt door Annefloor Bouman en Saar Veneman. Sólfinnur is een zoon van V: Tónn frá Ólafsbergi (VV: Sær frá Bakkakoti) gekeurd met 8,55 en de eveneens door Saar en Annefloor gefokte M: Litla Sóla van de Noorderzon (MM: Sunna van de Noorderzon, FIZO 7,99). Sólfinnur, die werd voorgebracht door Pim van der Sloot behaalde voor hals-schouder-schoft en verhoudingen, telkens een 8,5 en daarnaast een 8,0 voor hoofd, benen, gebruik van de gewrichten en manen en staart. Hij kwam daarmee uit op een exterieurtotaal van 8,07. Ook van Sólfinnur, die de draf zo nu en dan afwisselde met tölt, werden de verrichtingen dit jaar door de jury met "Gemiddeld" beoordeeld. Hiermee is Sólfinnur wederom voor de duur van een jaar goedgekeurd voor de dekdienst.


Ook al was het aantal aanmeldingen dit jaar niet zo groot, het was toch een leuke keuring, die plaatsvond in een ontspannen sfeer op een voor een keuring als deze prima toegeruste locatie en zelfs de weergoden bleken uiteindelijk goedgemutst. Met dank aan Armet Tuijn en haar team voor de prima ambiance en verzorging.

film Krókur från Söderängarna
film Fróði frá Markarhofi
film Sólfinnur van de Noorderzon

 

Eerste impressie van de veulenkeuring in Exloo

Exloo
Bron: 
Stamboeksecretaris

In Exloo vond vandaag de tweede veulen- en merriekeuring plaats. Aan de hand werden 7 merries getoond, hoogstbeoordeeld met 7,99 werd Mýkt frá Lálendi ( V: Gauti frá Reykjavík). Daarnaast werden 7 merrieveulens beoordeeld en 10 hengstveulens; met 8,00 hoogst beoordeeld merrieveulen werd Þyn frá Lálendi (V: Óðinn vom Habichtwald), beide gefokt door stal frá Lálendi. Bij de hengstveulens eindigde de energieke en elegante Bogi frá Vefgrund, gefokt door Marieke Weber uit de hengst Bliðfari frá Vefgrund met een prachtige 8,12 op de eerste plaats en werd dagkampioen. Zes veulens ontvingen een uitnodiging voor het Fokkerij Event op 12 oktober a.s.

Uitslagen Fokkerij Event

Bron: 
Stamboeksecretaris
Arjen Heerema en Sjaak Smeeing van stal frá Nýttland
Arjen Heerema en Sjaak Smeeing van stal frá Nýttland, Fokkers van het Jaar, prijs gemaakt door Annetje van Praag Sigaar. (foto: Marius MacKenzie)

Afgelopen zondag, 12 oktober jl. vond op het KNHS Federatiecentrum het NSIJP Fokkerij Event plaats. Bijgaand de uitslagen. Een uitgebreider verslag vindt u tezijnertijd in IJslandse Paarden of op Isibless NL

Uitslagen Fokkerij Event 2014

 

Gefokt door

Hoogstbeoordeelde Merrieveulen

Sigurrós van ‘t Ilperveld

Stoeterij van ‘t Ilperveld

Hoogstbeoordeelde Hengstveulen

Vatnar frá Lálendi

Stal frá Lálendi

 

 

 

Inzetprijs

Koen Elshout

 

Presentatie project “Timeline”

Annechien Wijnbergh

 

Presentatie

“New Elite Kids on the block”

Ægir frá Móbergi

Djákni frá Flagbjarnarholti

Hausti van t Groote Veld

IJsland

Jaap en Yvonne Groven

Livien Eversen en Joop Oostindiër

Hoogstgekeurde Nederlands gefokte hengst 2014

Hausti van ’t Groote Veld

Livien Eversen en Joop Oostindiër

Presentatie Fokkerij van Stoeterij van ‘t Ilperveld

 

Stoeterij Van ‘t Ilperveld

Fokkers van Formaat

Stoeterij Van ’t Ilperveld

Jaap en Yvonne Groven

Aanstormend Talent Sport

Luna frá Ponjee

Sanne Ponjee

Beste Nederlands gefokte 4-ganger (sport)

Bjartur frá Aquadraat

Arnout Bakker

Beste Nederlands gefokte 5-ganger (sport)

Drifandi van de Blanke Waal

Hans en Iris Groenestijn

Fokker van het Jaar

Stal frá Nýttland

Arjen Heerema en

Sjaak Smeeing

Dagkampioen Veulens én Publiekslieveling

Vatnar frá Lálendi

Stal frá Lálendi

Töltwedstrijd, beste NL gefokte tölter

Tappi frá Lálendi

Stal frá Lálendi

 

korte update Jonge Hengstenkeuring

Sólfinnur van de Noorderzon (foto: Marius MacKenzie)
Sólfinnur van de Noorderzon (foto: Marius MacKenzie)
Fylkir frá Lyngheiði (foto: Marius MacKenzie)
Fylkir frá Lyngheiði (foto: Marius MacKenzie)

Korte update, zie voor een uitgebreider verslag de eerstkomende IJP. Tijdens de jonge hengstenkeuring op 13 april is een zestal hengsten volledig gekeurd. Bij vier daarvan beoordeelde de jury het exterieur lager dan 7,75, hetgeen aan goedkeuring (voor een jaar) van deze hengsten in de weg staat. Dit lot trof ook twee - inmiddels 4 jarige - hengsten, die in 2013 door hetzelfde juryteam op het exterieur nog beduidend hoger werden beoordeeld. Twee van de zes beoordeelde hengsten behaalden uiteindelijk de norm voor goedkeuring, een vierjarige en een driejarige hengst. Fylkir frá Lyngheiði, 2010, schimmelbont (V: Bjartur frá Aquadraat), gefokt door Tanja Casimir werd beoordeeld met een 7,76 voor het exterieur en een Gemiddeld als beoordeling voor de verrichtingen. De hoogst beoordeelde hengst werd dit jaar de 3-jarige, bruine Sólfinnur van de Noorderzon, gefokt door Annefloor Bouman en Saar Veneman, een zoon van Tónn frá Ólafsbergi. De jury beoordeelde zijn Verrichtingen als Bovengemiddeld en waardeerde zijn exterieur met een prachtige 8,13, waaronder een 8,5 voor hals-schouder-schoft. Na een voldoende spermaonderzoek worden deze hengsten voor een jaar als goedgekeurd aangemerkt. De lijst met in Nederland goedgekeurde hengsten is te vinden op www.nsijp.nl onder Fokkerij -> Hengsten.