slideshow 1

2015

Impressie van het Fokkerij Event (11 oktober) 2015

Aansluitend aan de NSIJP Brainstorm kaderochtend, vond vandaag - alweer voor de 7e keer - het NSIJP Fokkerij ...Event plaats; dit keer in een ietsje afgeslankte vorm en ook op een andere - doch eveneens - prima locatie in het Hippisch Centrum Noordoostpolder in Emmeloord; 5 hengstveulens en 3 merrieveulens (van de 14 in totaal) hadden de weg naar Emmeloord gevonden en waren uit alle hoeken van het land aangereisd om zich met elkaar te meten, nadat zij alle zich met een score van 7,90 of hoger gekwalificeerd hadden op een van de regionale Veulenkeuringen.

 

Bij de merrieveulens werd de volgorde door de jury als volgt vastgesteld. De 3e plaats was voor de wildkleur zwarte Rás van 't Ilperveld (V: Djákni frá Flagbjarnartholti), gefokt door Jaap en Yvonne Groven, een energiek merrieveulen met goede gangenverdeling en duidelijke 5 gangenaanleg;

2e plaats was voor de nog jonge vosbonte Ástrós frá Lyngheiði (V: Fylkir frá Lyngheiði), gefokt door Tanja en Sytske Casimir, een harmonieus gebouwd, dapper merrieveulen met een goede oprichting, veel laterale aanleg en taktzuivere tölt en de 1e plaats bij de merrieveulens werd behaald door de grote, bruine langgelijnde Díva van t Slingerbos (V: Dívar från Lindnås), gefokt door Tim van den Akker die een verende draf liet zien, tölt in de overgangen en zich coöperatief toonde.

Bij de hengstveulens ging de oorspronkelijk volgorde wat meer op de schop dan bij de merrieveulens; als 5e eindigde de energieke, ruim dravende Blástur frá Vefgrund (V: Bliðfari frá Vefgrund) gefokt door Marieke Weber en Bert van der Zalm

en als 4e de elegante, goed opgerichte en zelfstandige Einar frá Hesthúsi Metz (V: Ægir frá Móbergi) gefokt door Kaarina en Anne Metz.

Op de derde plek nestelde zich Sigar van Nieuw Bijstervelt (V: Djákni frá Flagbjarnarholti), gefokt door Linda Boekesteijn, die er zelf helaas niet bij kon zijn vandaag. Sigar werd door de jury bestaande uit Tom Buijtelaar en Bram van Steen beoordeeld als een harmonieus gebouwd hengstveulen met een krachtig fundament.

De tweede plek was voor de wildkleur zwarte Valleri van 't Ilperveld, gefokt door Jaap en Yvonne Groven, eveneens uit de hengst Djákni frá Flagbjarnarholti. Een veulen met goede reacties, een goede gangenverdeling en een duidelijke vijfgangen aanleg.

De eerste plek bij de hengstveulens was voor Alfari frá Álftakoti (V: Keilir frá Miðsitju), gefokt door Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen, een zelfbewust en zelfstandig, harmonieus gebouwd hengstveulen met een ruime en snelle draf, die ook tölt in de overgangen toonde.

Voor alle deelnemende veulens was er een - zoals elk jaar - door Venus van Asperen gemaakt tegeltje met de naam van het veulen, roze voor de merrietjes en blauw voor de hengstveulens, voor de drie hoogst beoordeelde veulens een bon met korting voor een veulenkeuring in de komende twee jaar en voor de moeders van de winnaar in elke categorie bovendien een prachtige en altijd zeer gewaardeerde hooikrans met worteltjes en appeltjes gemaakt door Irma Haddink.

Later op de dag werd door de jury een keuze gemaakt tussen het hoogst beoordeelde merrieveulen en het hoogst beoordeelde hengstveulen voor de felbegeerde titel van dagkampioen, waaraan ook een enorme wisselbeker is verbonden, ter beschikking gesteld door voormalige regionale rijvereniging "Maas en Peel". Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen bleken de bijzonder dolgelukkige fokkers met hun hengstveulen Álfari, die deze prestigieuze prijs, die echt een dressoir tot leven doet komen, een jaar lang mee naar huis mogen nemen.

De publiekslievelingsprijs ging echter naar de pittige Ástrós frá Lyngheiði die vooral het publiek wist te bekoren met haar parmantige en expressieve optreden en snelle tölt.

Tijdens het Fokkerij Event werd ook de uitslag van de Fotowedstrijd bekend gemaakt; de foto die komende twee jaar de boekjes van Veulen- en Merriekeuringen en het Fokkerij Event siert is - voor de tweede keer op rij - gemaakt door Vera van Praag Sigaar; die een heel bijzonder moment wist vast te leggen in een prachtige foto. Alle deelnemers aan het Fokkerij Event krijgen bovendien een mok met deze nieuwe foto als aandenken mee. Voor de inzenders van de foto's voor de fotowedstrijd is er bovendien een eigen - persoonlijke - mok beschikbaar met een van de eigen ingezonden foto's daarop afgebeeld. Alle ingezonden foto's zijn bovendien in kleur afgedrukt in het boekje van het Fokkerij Event.

Aansluitend werd door Annechien Wijnbergh ook dit jaar - voor het derde achtereenvolgende jaar - aandacht gevraagd voor het door haar geïnitieerde Project Timeline, dat gedurende een periode van 8 jaar een aantal veulens zal volgen. Heel bijzonder om na die periode van 8 jaar te gaan zien wat er is geworden van de veulens die over de afgelopen drie en daaraanvolgende jaren zullen hebben deelgenomen aan dit project.

Vervolgens kwam in de baan de stoere, donkerbruine Strákur van Lakenstein (2007), (V: Gári frá Auðholtshjáleigu) gefokt, zelf opgeleid en vandaag ook onder het zadel voorgesteld door Serina Geurtsen. Strákur werd op de recente najaarskeuring in Exloo voorgebracht door Guðmundur Björgvinsson en behaalde een mooie 8,04 voor het exterieur - 8,05 voor de verrichtingen, eindresultaat 8,04 en is daarmee de hoogst beoordeelde Nederlands gefokte hengst van dit jaar, hetgeen Serina een sjerp, de felbegeerde mok en een gratis deelname aan een keuring onder het zadel opleverde.

Hoogst gekeurde, Nederlands gefokte merrie van dit jaar - maar niet aanwezig op het Fokkerij Event -was overigens de door Robert Verzuu gefokte India II van de Waaldijk (M. Þokka van de Waaldijk), die tijdens de keuring in juni in Exloo - onder het zadel van Andreas Trappe - een mooie 8,05 als eindresultaat wist te behalen.

Beste NL gefokte vierganger in de sport werd dit jaar maar liefst voor de 3e keer op rij de door Arnout Bakker en Anne van der Burgt gefokte, schimmelbonte Bjartur frá Aquadraat (V: Ari frá Árbakka); helaas bleek Bjartur met zijn vaste ruiter Yoni Blom onverwachts niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen en is de rozet, beker en de voucher voor een gratis deelname aan de NK 2016 overhandigd aan een - terecht - zeer trotse Arnout Bakker.

Was hij vorig jaar al hoogst gekeurde NL gefokte hengst, dit jaar is ie door zijn vaste ruiter Tom Buijtelaar ook echt serieus uitgebracht in de sport en prompt werd Hausti van 't Groote Veld (2007), (V: Jarl frá Miðkrika) gefokt door Livien Eversen en Joop Oostindiër, dit jaar beste NL gefokte vijfganger in de sport; Hausti behaalde al een 6,47 in de F2 en meldde zich vervolgens verdienstelijk in de F1. Tom heeft grootse plannen en we gaan de komende jaren vast nog meer van deze combinatie horen. Eva Beun overhandigde Tom de door haar ter beschikking gestelde wisselprijs en daarnaast was er ook voor Tom en Hausti een rozet, een soortgelijke voucher en natuurlijk de mok.

De VIT, de vereniging van trainers en instructeurs, heeft dit jaar een nieuwe prijs in het leven geroepen en wel die van Ruiter van het Jaar; voorzitter van de VIT Maartje de Haan lichtte toe wat de achtergrond van deze prijs was en overhandigde een indrukwekkende, blauwglazen prijs aan de allereerste, volstrekt verbouwereerde "ruiter van het jaar" Silke Kosse, die door de gezamenlijke VIT trainers voor deze prestigieuze prijs werd genomineerd.

Na 9 maal NK Vijfgangen te zijn geweest met Gimsteinn zette Jaap Groven zijn zegetocht dit jaar voort met de door Jaap en Yvonne op IJsland gefokte Djákni frá Flagbjarnarholti, 2007 (V: Alfasteinn frá Selfossi) en wist ook met hem de F1 op het NK te winnen. Omdat Djákni in het buitenland is geboren, kan hij niet gelden als NL gefokt en ook niet voor NL worden uitgezonden naar de Fokkerij op de WK; door Nederlandse fokkers wordt echter meer en meer gefokt op IJsland en daar kunnen dus hele goede sport en/of fokpaarden uit voort komen; vandaar dat er dit jaar een nieuwe wisselprijs in het leven is geroepen, speciaal voor de fokproducten van Nederlands fokkers in het buitenland, de Dutch Breeders Abroad en Jaap en Yvonne hadden de eer om deze prijs (naast een rozet, een voucher én de mok) voor het eerst te winnen met hun hengst Djákni van wie overigens ook drie veulens op het Fokkerij Event vertegenwoordigd waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En daarmee kwam een einde aan het Fokkerij Event 2015, een - dankzij de inzet van de als altijd onmisbare vrijwilligers - ook dit keer weer goed verlopen evenement in een goede sfeer met een heel leuk aantal bezoekers. Rest mij nog alle fokkers, eigenaren en voorbrengers te bedanken voor hun bereidheid om met veulens, moeders en hengsten de moeite te nemen om naar het evenement af te reizen en daar acte de presence te geven; zonder hun inzet geen Fokkerij Event!

Al deze prachtige foto’s zijn gemaakt door Krijn Buijtelaar!

 

Uitslagen Veulen en Merriekeuring De Mortel, 27 september 2015

Bijgaand de uitslagen van de Veulen- en Merriekeuring in De Mortel, 27 september 2015

Uitslagen Veulen en Merriekeuring Den Ilp, 26 september 2015

Bijgaande de uitslagen van de Veulen- en Merriekeuring in Den Ilp op 26 september 2015

Uitslagen Veulen- en Merriekeuring Exloo

Bijgaand de uitslagen van de Veulen- en Merriekeuring van 19 september 2015, Exloo

Uitslagen Veulen- en Merriekeuring Drunen

Bijgaand de uitslagen van de Veulen- en Merriekeuring van 18 september, Drunen

Geslaagde jonge hengstenkeuring op Alfsengi

Zaterdag 25 april vond op stal Alfsengi van Armet Tuijn de jaarlijkse keuring van de drie- en vierjarige jonge hengsten plaats. Omdat het aantal aanmeldingen relatief gering was; drie stuks, waarvan 1 driejarige - en 2 vierjarige hengsten, ging het om een kleinschalige, vooral functioneel opgezette keuring.

Het juryteam, bestaande uit Tom Buijtelaar, Henk Peterse en Bram van Steen beoordeelde de hengsten - na het meten, het onderzoek door de dierenarts en het maken van de staatsiefoto (door Patty van der Kaaij) - eerst op exterieur en aansluitend op verrichtingen in de overdekte binnenbak, waarna de jonge mannen op de ovaalbaan hun benen nog even echt mochten strekken.

De 3-jarige Krókur från Söderängarna, zomerzwart, Zweeds gefokt uit de hengst V: Dreki från Lind (FIZO 8,47) x M: Kringla från Gröna Gången (Ext. 8,24), is sedert 2013 in Nederland en in het bezit van een drietal bevlogen fokkers: Tim van de Akker, Pieter Parel en Robert Verzuu. De jury beoordeelde het exterieur van Krókur, die werd voorgebracht door ervaren voorbrenger Arnout Bakker, met een mooie 7,98, waarbij 2 x een 8,5 voor de benen en de manen en staart en telkens een 8,0 voor hals-schouder-schoft, verhoudingen, gebruik van de gewrichten en hoeven. De verrichtingen, waarbij Krókur onder andere een stabiele draf liet zien en tölt in aanzet toonde, werden beoordeeld met "Gemiddeld". Nadat een sperma-onderzoek met positief resultaat is afgerond, kan Krókur voor de duur van een jaar als goedgekeurd voor de dekdienst gelden.

Twee 4 jarige hengsten werden beoordeeld. Een van hen, de valkkleurige Fróði frá Markarhofi, een zoon van Frosti frá Heiði, werd voorgesteld door de familie Heinis. Fróði mist duidelijk nog wat hengstuitdrukking en kwam voor het exterieur uit op een 7,54, wat op dit moment (nog) onvoldoende is voor goedkeuring.

Hoogst beoordeelde hengst van deze keuring werd - net als overigens in 2014 - de inmiddels 4-jarige, bruine Sólfinnur van de Noorderzon, gefokt door Annefloor Bouman en Saar Veneman. Sólfinnur is een zoon van V: Tónn frá Ólafsbergi (VV: Sær frá Bakkakoti) gekeurd met 8,55 en de eveneens door Saar en Annefloor gefokte M: Litla Sóla van de Noorderzon (MM: Sunna van de Noorderzon, FIZO 7,99). Sólfinnur, die werd voorgebracht door Pim van der Sloot behaalde voor hals-schouder-schoft en verhoudingen, telkens een 8,5 en daarnaast een 8,0 voor hoofd, benen, gebruik van de gewrichten en manen en staart. Hij kwam daarmee uit op een exterieurtotaal van 8,07. Ook van Sólfinnur, die de draf zo nu en dan afwisselde met tölt, werden de verrichtingen dit jaar door de jury met "Gemiddeld" beoordeeld. Hiermee is Sólfinnur wederom voor de duur van een jaar goedgekeurd voor de dekdienst.


Ook al was het aantal aanmeldingen dit jaar niet zo groot, het was toch een leuke keuring, die plaatsvond in een ontspannen sfeer op een voor een keuring als deze prima toegeruste locatie en zelfs de weergoden bleken uiteindelijk goedgemutst. Met dank aan Armet Tuijn en haar team voor de prima ambiance en verzorging.

film Krókur från Söderängarna
film Fróði frá Markarhofi
film Sólfinnur van de Noorderzon