slideshow 1

Verslagen

Verslag Fokkerij Event 2016

Bron: 
Ingrid Weijers
Kampioen Vír frá Lálendi (foto: Krijn Buijtelaar)
Kampioen Vír frá Lálendi (foto: Krijn Buijtelaar)

Na een uitstapje naar Emmeloord in 2015, dit jaar weer op het vertrouwde adres in Ermelo, en ook alweer het 8e Fokkerij Event. Negentwintig veulens (althans hun fokkers en eigenaren) met allemaal een score van 7,90 of hoger hadden hiervoor een uitnodiging ontvangen en uiteindelijk hebben 14 daarvan gebruik gemaakt. Negen merrieveulens en vijf hengstveulens waren naar Ermelo getogen, twee daarvan zelfs helemaal vanuit Duitsland en België en een enkeling niet dan na de nodige (overredings)kracht.

Het tonen van veulens op het Fokkerij Event draagt een zeker risico in zich, ze kunnen zo maar - een paar weken later – in een iets andere ontwikkelingsfase zitten en daardoor op die dag net even een iets andere indruk achterlaten dan eerder. De jury, bestaande uit Tom Buijtelaar, die alle veulens dit jaar al eerder had beoordeeld, Bram van Steen en Arielle Withaar, hebben alle veulens opnieuw bekeken en ook uitgebreid voor het - ruim aanwezige – publiek becommentarieerd waarbij in een positieve atmosfeer de meest opvallende en positieve punten van alle veulens werden benoemd. De beoordeling op het Fokkerij Event is geen beoordeling waarbij opnieuw punten worden gegeven, maar betreft een indeling naar plaats.

Bij de merrieveulens kwam de plaatsbepaling uit op de volgende volgorde (plaatsen 9-4):
- Álfrún frá Lyngheiði (V: Fylkir frá Lyngheiði) – fokkers: Sytske en Tanja Casimir
- Hátið van ’t Enclavehof V: Asi frá Lundum II) – fokker: Frans Goetschalckx
- Gáfa van IJslanderij de Sijphoeve (V: Geysir frá Skoti) – fokker: mevrouw E.E.J. de Groot
- Yuna frá Ponjee (V: Áfram vom Forstwald) – fokker: Sanne Ponjee
- Næpa frá Bandamanni (V: Mökkur van de Waaldijk) – fokker: Maxime de Bruyn
- Saga frá Fjórum (V: Geysir frá Skoti) – fokkers: Marjolein Breukhoven en Roel Nijssen

De derde plaats bij de merrieveulens was voor Yssa frá Breidablik (V: Tigull frá Kleiva x M: Perla frá Breidablik), fokker Dester van Nunen; Yssa is een lichtvoetig, nog jong voskleurig merrieveulen dat erg elegant aandoet.

Op de tweede plaats eindigde Gæfa fan Alde Feanen (V: Ljóski fan Alde Feanen x M: Selja van de Hoevenhof), fokker: Joke Breembroek, eigenaresse: Grietje Bouma. Gæfa, een aansprekend, isabelbont merrieveulen dat zich met veel schwung presenteerde, kwam oorspronkelijk op een zesde plaats in de rangschikking binnen en waardeerde zich in deze ambiance op tot een prachtige tweede plek.

De eerste plaats, ook volgens de oorspronkelijke rangschikking, was voor het goed gebouwde, zeer complete, zwarte merrieveulen Dísa van de Waaldijk (V: Mökkur van de Waaldijk x M: Dama’s Minning van de Waaldijk), gefokt door Yentl Verzuu. Dísa, een veulen dat ook in de Mortel al de hoogste score (8,11) van alle dit jaar beoordeelde merrieveulens behaalde, stond deze plek tijdens het Fokkerij Event niet meer af.

Bij de hengstveulens was de rangschikking als volgt (plaatsen 5-4)
- Bógur van de Morel ( V: Mökkur van de Waaldijk) – fokker José van Dijk- Peters
- Loki frá Fjórum (V: Geysir frá Skoti) – fokkers: Marjolein Breukhoven en Roel Nijssen, overigens een opvallend energiek en zelfstandig veulen, dat merendeels voor zijn moeder uitliep.

Als derde werd geplaatst de zwarte Svalur frá Græna Hjartanu (V: Seifur frá Prestsbakka x M: Svalbrá from Stickland), gefokt door Michelle Joosen, waarbij het hoge tempo in tölt dat dit hengstje loepzuiver liet zien, echt opviel. Ook dit veulen gedijde goed in deze ruime ambiance en waardeerde zichzelf – komende vanaf een oorspronkelijk 5e plaats in de rangschikking - sterk op tot deze plek.

De tweede plaats was voor de wildkleurzwarte Sambó frá Wyler, de absolute ster van de veulenkeuring in Drunen, V: Flýtir frá Wyler x M: Skoti’s Spá frá Wyler gefokt door Mieke van Herwijnen en met 8,19 het in absolute zin hoogst beoordeelde hengstveulen van dit jaar.

Voor de eerste plek bij de hengstveulens kwam de jury tijdens dit Fokkerij Event uit bij de schimmelende Vír frá Lálendi (V: Óðinn vom Habichtswald x Krás vom Forstwald), gefokt door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers. Vír is goed ontwikkeld, evenredig gebouwd en met name zijn ten allen tijde opwaartse manier van bewegen sprak de jury in het bijzonder aan.

Voor alle deelnemende veulens was er een tegeltje met hun naam, roze voor de merrietjes en blauw voor de hengstjes, gemaakt – zoals ieder jaar – door kunstenares Venus van Asperen. Voor de moeders van de beide eerste geplaatste veulens een prachtige hooikrans vervaardigd door Lieke van Poucke, voor alle deelnemers de felbegeerde Fokkerij Event 2016 mok en voor de eerste drie plaatsen ook nog een bon voor een korting op dan wel geheel gratis veulenkeuring voor een van de komende jaren.

Later op de dag werd Vír frá Lálendi door de jury ook uitgeroepen tot dagkampioen, hetgeen de fokkers voor een jaar de indrukwekkende, door – voorheen - rijvereniging Maas en Peel beschikbaar gestelde wisselbeker opleverde.

Al tweemaal, in 2013 én in 2015 is de Fokkerij Event Fotowedstrijd gewonnen door Vera van Praag Sigaar, zo jong als ze is geen onbekende als het op het maken van mooie foto’s aankomt. Beide keren verbleef Vera echter op IJsland waar ze tegenwoordig woont, werkt en inmiddels ook verdienstelijk wedstrijden rijdt. Daarmee was het uitreiken van haar prijs in 2015 nog steeds achterwege gebleven, maar aangezien Vera nu voor een periode van enkele maanden in NL verblijft, kon ze dit keer alsnog haar prijs uit 2015 in ontvangst nemen alsmede haar 4 mokken, een voor elk van de afgelopen jaren mee naar huis nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook dit jaar werd aandacht gevraagd voor het door Annechien Wijnbergh opgezette project "Timeline", waarin jonge - gekeurde – veulens over een periode van in totaal 8 jaar worden gevolgd; dit jaar is het vierde jaar en ook dit keer werd een oproep gedaan aan de fokkers om aan dit ambitieuze project deel te nemen, waarvan binnenkort de eerste resultaten beschikbaar zullen komen. Helaas kon Annechien er zelf niet zijn om met haar aanstekelijk enthousiasme dit prachtige project toe te lichten omdat een deel van de ‘Junners’ (de jonge hengsten in het Junner Koeland, waarvan Annechien een van de beheerders is) zichzelf onbevoegdelijk hadden verhuisd door een stevige rivier door te waden om voortaan in buurmans natuurgebied te gaan wonen. Hen terugverhuizen had begrijpelijkerwijs noodgedwongen prioriteit.

Onverwacht werd voormalig stamboeksecretaris Ingrid Weijers, vanwege haar recent beëindigde bestuurswerkzaamheden en inzet in de afgelopen jaren, verrast door NSIJP voorzitter Sytske Casimir en penningmeester Lieke van Pouckemet een mooie speech en een prachtig kunstwerk, vervaardigd door kunstenares Annetje van Praag Sigaar.

Dan waren er de “New kids on the block”, nieuwe hoog gekeurde hengsten in Nederland die nog niet bij iedereen bekend zijn, in de eerste plaats de dieprode vos Hagall von der Fuchsfarm (2009), een prachtige, met 8,09 – zowel voor exterieur als voor verrichtingen (o.a. 9 voor tölt en beeld onder de ruiter) – gekeurde 4 gangerhengst (V: Hamren frá Skjóðu) die door Ariadne Rüthlein werd aangekocht en ook al op zijn eerste wedstrijd direct de V2 – A finale op de NK won.


Daarnaast was er de kersvers in NL aangekomen, recent door Kirsten Valkenier aangekochte, gitzwarte Litli-Dagur fra Teland, een kleinzoon van Starri frá Hvitanesi en gekeurd met 8,40 (8,23 voor het exterieur en 8,51 voor de verrichtingen). Beide hengsten komen vooralsnog hooguit beperkt beschikbaar voor de fokkerij want de focus is voor nu gericht op de sport, maar alleszins een tweetal veelbelovende nieuwe aanwinsten.

Ook een ‘New Kid’ maar dan Nederlands gefokt was de dit jaar hoogst beoordeelde NL gefokte wildkleurzwarte hengst Barón frá Waldthorst (2010, V: Isar frá Keldudal x M: Hít frá Saltvík), fokker: Arthur Meerwaldt. Barón behaalde op de recente najaarskeuring in Exloo onder het zadel van topruiter Gummi Björgvinsson een prachtige 8,28 voor het exterieur, een even zo mooie 8,25 voor de verrichtingen met 8,5 voor draf, spirit, beeld onder ruiter en stap, en een eindtotaal 8,26. Met een krans, een glazen aandenken, een bon voor een gratis keuring onder het zadel én de NSIJP deken voor paarden die boven de 8,00 worden gekeurd kon Barón die getraind wordt door Silke Kosse en het komende jaar vooral in de sport zal worden uitgebracht nog een prachtige ereronde laten zien.

Hoogst beoordeelde, onder het zadel gekeurde NL gefokte merrie
dit jaar was Gáta frá Fitjum (2003) met een totaal van 8,01 (met o.a. 8,5 voor spirit en stap) voor de verrichtingen en een eindtotaal van 7,89. Ook Gáta gefokt door Maaike Burggrafer uit haar hengst Hávarður frá Hávarðarkoti en sportmerrie Gasella frá Ketu is onder het zadel van haar eigenaresse Leonie Ringers geen onbekende op wedstrijden waar zij vooral te zien is in de Vijfgangenproeven en ook zij werd op de najaarskeuring begin september voorgebracht door Guðmundur Björgvinsson. Leonie kreeg de hooikrans uitgereikt door Lieke van Poucke van wie zij het komend jaar haar merrie Kylja frá Lukkustöðum, in 2016 de NL gefokte merrie met de hoogste beoordeling voor het exterieur 8,02 (FIZOkeuring) op wedstrijden mag gaan uitbrengen.

Voor de tweede keer werd deze (wissel)prijs uitgereikt en ook voor de tweede keer gewonnen door Jaap Groven, de Dutch Breeders Abroad Award, bedoeld voor NL fokkers die in het buitenland verdienstelijk fokken, maar daardoor bij door hen gefokte paarden geen NL nummer krijgen, waardoor bijv. WK fokkerij deelname voor NL niet tot de mogelijkheden behoort. Dit jaar ging het om de 4-jarige, zwartbonte hengst Þráinn frá Flagbjarnarholti (V: Álfur frá Selfossi x M: Þyrla frá Ragnheiðarstöðum) die dit jaar maar liefst een derde plek behaalde op de Landsmót in de groep 4-jarige hengsten met de prachtige score 8,38 [exterieur 8,59 met o.a. 9,0 voor hals-schouder-schoft + 9,0 voor verhoudingen – verrichtingen 8,24].

Vanwege hun grote verdienste, professionaliteit, niet aflatende inzet en de aansprekende manier waarop zij op vier na alle veulens op dit Fokkerij Event hebben voorgesteld en ook talloze tijdens de regionale veulen- en merriekeuringen, werden Ellen Meesters en Arnout Bakker uitgeroepen tot topvoorbrengers en ontvingen een toepasselijk drieluik tegeltjes, gemaakt door Venus van Asperen.

Tot slot werd het veulen dat dit jaar model stond voor het veulen dat werd afgebeeld op de tegeltjes, Sambó frá Wyler, gefokt door Mieke van Herwijnen, uitgeroepen tot Publiekslieveling. Daarbij hoort altijd een prijs met een leuke twist, dit jaar gemaakt door kunstenares Bouwien Bonkes.

Een geslaagde middag, aansprekende veulens, mooie hengsten, een aantal kampioenen, veel geïnteresseerd publiek en mooie prijzen, daarmee werd het 8e Fokkerij Event afgesloten onder dankzegging aan allen die zich hiervoor inzetten en de moeite nemen om met hun veulens en paarden naar Ermelo af te reizen om de NSIJP leden een indruk en een overzicht te geven van de fokkerij in 2016. Alle prachtige foto's zijn van de hand van Krijn Buijtelaar.

Verslag FIZO keuring Exloo 2-3 september 2016

Exloo
Bron: 
Ingrid Weijers
Barón frá Waldthorst, 2010 V: Isar frá Keldudal x M: Hít frá Saltvík, fokker: Ar
Barón frá Waldthorst, 2010 V: Isar frá Keldudal x M: Hít frá Saltvík, fokker: Arthur Meerwaldt, ext.: 8,28, verr.: 8,25, eindcijfer 8,26, foto: Krijn Buijtelaar

Evenals vorig jaar rond deze tijd werd er op de keuringsbaan van het Hippisch Centrum Exloo, de thuisbasis van IJRN, een najaarskeuring onder het zadel gehouden. Terwijl voor de keuring in het voorjaar – die helaas wegens droes op het HCE geannuleerd moest worden - slechts twee aanmeldingen binnen kwamen, was dat met deze keuring wel iets anders.

In eerste instantie lag het aantal aanmeldingen rond de 17, waaronder drie paarden die in het kader van een zogenaamde try-out keuring zouden worden voorgesteld, maar uiteindelijk bleven daarvan nog slechts 12 paarden over, geen van de paarden werd overigens voorgesteld door een Nederlandse ruiter. De gedachte zou overigens op kunnen komen dat het aantal aanmeldingen mogelijk gerelateerd is aan het feit dat tien van de paarden – ook dit jaar - werden voorgesteld door Guðmundur (Gummi) Björgvinsson, op IJsland uitgeroepen tot ruiter van het jaar in 2012 en 2015, die volgend jaar zijn wereldtitel in de V1 zal verdedigen op de WK in Oirschot.

In totaal werden 8 merries onder het zadel voorgesteld, één zesjarige en de overige alle 7 jaar of ouder. Andreas Hofmann, bij de wat oudere stamboekleden welbekend en nog steeds vloeiend Nederlands sprekend, was overigens helemaal uit Duitsland afgereisd om twee door hemzelf gefokte merries, Hátign (2009) en Hrefna vom Weiherhof (2008) voor te stellen. Beide merries hebben dezelfde moeder en met name Hrefna vom Weiherhof, een dochter van de hengst Geysir frá Sigtuni, behaalde een leuk eindresultaat van 7,83, met 8,0 voor de meeste exterieuronderdelen, tölt, telgang, stap en spirit.

De zes merries die door Guðmundur werden voorgesteld, behaalden stuk voor stuk – met name op het onderdeel verrichtingen – zeer aansprekende resultaten. Vermeldenswaard ook in dit verband is dat bij geen enkel voorgesteld paard door de ringmeesters na beide doorgangen ook maar enige beschadiging of verwonding werd vastgesteld.

De 11 jarige, zwarte merrie Eik frá Spor, gefokt door Remco Pool en Annetje van Praag Sigaar, uit de eveneens door deze fokkers gefokte Lettir frá Spor (V: Trúr frá Wetsinghe) x M: Freyja frá Flagbjarnarholti behaalde een uiterst evenredige score voor het exterieur met 7,50 voor werkelijk alle onderdelen. Daarnaast, als 4-ganger, 4 x een 8,5 voor respectievelijk tölt, draf, galop en spirit en een 8 voor beeld onder de ruiter, hetgeen een resultaat voor de verrichtingen van 7,73 opleverde en een 7,64 als eindresultaat.

De charmante 6-jarige schimmelmerrie Katla Joli frá Láglendum Lækja (V: Krummi frá Blesastöðum 1a x M: Selja frá Oddhóli), gefokt door Annemarie Quarles van Ufford, behaalde een score van 7,87 voor het exterieur met 8,0 voor bijna alle onderdelen - behalve hoeven en verhoudingen - en een 8,5 voor het hoofd. Daarnaast - met de telgang duidelijk nog volop in ontwikkeling - ook een 8,0 voor tölt, draf, spirit, beeld onder de ruiter en stap en een 8,5 voor galop, hetgeen een resultaat voor de verrichtingen opleverde van 7,70 en een eindresultaat van 7,77.

De 7-jarige, zwarte 4-gangen merrie Gjúga frá Lálendi (V: Gandur von der Igelsburg x M: Hjálp frá Dalsmynni) gefokt door Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers kwam uit op een eindresultaat van 7,82. De wat barok aandoende merrie met goed beenwerk behaalde een score van 7,89 voor het exterieur, met 8,5 voor o.a. manen en staart. De verrichtingen werden door de jury beoordeeld met een 7,78, waaronder onder andere een 8,5 voor tölt, galop, beeld onder de ruiter en de stap.

Dan was er ook op deze keuring de inmiddels (althans na een grondige wasbeurt) spierwitte Gáta frá Fitjum (2003), al enige jaren een bekende verschijning in de sport. Gáta werd gefokt door Maaike Burggrafer uit de hengst Hávarður frá Hávarðarkoti en haar – vanuit het verleden – bekende sportmerrie Gasella frá Ketu. Het exterieur van Gáta werd beoordeeld met een 7,70, maar bij de rijeigenschappen waardeerde deze krachtige merrie zichzelf echt op. Met onder andere een 8,5 voor de stap en spirit en telkens 8,0 voor tölt, telgang en beeld onder de ruiter kwam het resultaat voor de verrichtingen uit op een 8,01 en het eindresultaat op 7,89.

De 7 jarige leemvosmerrie Selja frá Hrauni, in eigendom van Rena Holthaus en het afgelopen seizoen ook al onder dochter Anne Holthaus succesvol op wedstrijden uitgebracht, was in 2014 al eens op IJsland gekeurd met toen als eindresultaat een 7,79. Deze dochter van Omur frá Kvistum kan niet op voorhand bogen op het beste exterieur, 7,65 in totaal, maar kreeg wel tweemaal een 9.0, de eerste was voor haar rug en bovenlijn. Daarnaast behaalde Selja van alle merries de hoogste score voor de verrichtingen, te weten 8,17, waarbij de tölt werd beoordeeld met een 8,5 en de spirit (voorheen karakter en temperament) eveneens met een prachtige en zeer terechte 9,0. Het eindresultaat van Selja kwam uiteindelijk uit op 7,96.

Ook op IJsland gefokt werd de eveneens 7-jarige, bruinzwarte merrie Varða frá Hofi (V: Gári frá Auðsholtshjáleigu x M: Varpa frá Hofi) gefokt door de bekende stoeterij Hof, van onder andere de Nederlandse Eline Schrijver. Varða is thans in eigendom van de familie Hoogenboom en werd eerder dit jaar in Duitsland gekeurd. Het exterieur van Varða werd beoordeeld met tweemaal een 8,5 voor benen en hoeven en kwam nu uit op 7,93; de verrichtingen, die na de eerste doorgang nog uitkwamen op een 7,73, werden in de tweede doorgang door de jury op maar liefst 3 punten verhoogd - de telgang zelfs met een heel punt – waardoor Varða nu op alle verrichtingsonderdelen een ronde 8,0 scoorde. Het eindresultaat kwam daarbij op een honderdste na overeen met de keuring eerder dit jaar, te weten 7,97. Varða was daarmee de hoogst beoordeelde merrie op deze keuring.

Vier hengsten waren aangemeld voor deze keuring en reeds de eerste beoordeling van het exterieur van de vijfjarige, warmbruine Sólfinnur van de Noorderzon (V: Tónn frá Ólafsbergi x M: Litla-Sóla van de Noorderzon) gefokt door Annefloor Bouman en Saar Veneman was veelbelovend. De jury beoordeelde onder andere het hoofd van Sólfinnur met een zeer begrijpelijke 9,0 en ook de rest was niet verkeerd met telkens een 8,5 voor hals-schouder-borst, bovenlijn en kruis, verhoudingen en manen en staart. Tezamen kwam dat uit op een hele mooie 8,28. Helaas bleek Sólfinnur bij het inrijden niet helemaal regelmatig en werd – logischerwijs - besloten af te zien van het tonen van de verrichtingen. De prachtige foto van Krijn Buijtelaar geeft wel alvast een eerste indruk van een hengst van wie we ongetwijfeld nog wel gaan horen.

De inmiddels 6-jarige Geysir frá Skoti, een zoon van tweevoudig wereldkampioen T1, Hnokki frá Fellskoti en de merrie Gyðja frá Þúfu, - op IJsland - gefokt door Cees Fokker en thans in eigendom van stoeterij frá Skoti, behaalde - met onder meer een 8,5 voor verhoudingen - een keurige 7,93 voor het exterieur. Bij de verrichtingen behaalde deze - nu nog als 4-ganger voorgestelde - hengst voor alle getoonde onderdelen telkens een zeer aansprekende – en hier en daar zeker ook nog ausbaufähige - 8,5, waardoor het resultaat van de verrichtingen nu al uitkwam op een voor een 4-ganger prachtige score van 7,92, hetgeen ook het eindresultaat bleek te zijn.

Helemaal uit Denemarken aangereisd om te worden voorgesteld door Guðmundur Björgvinsson, was de 9 jarige, zwarte Sokrates vom Forstwald (V: Askur från Håkansgården) en op het oog ook duidelijk een zoon van zijn vader uit de bekende (top)sportmerrie Snerpa frá Dalsmynni. Sokrates is gefokt door Karly Zingsheim en Runa Einarsdottir en in eigendom van de huidige eigenaresse van de wereldkampioen V1, Hrimnir frá Osi, Tine Terkildsen, vandaar ook de connectie met deze voorbrenger. Sokrates was in 2014 eerder gekeurd in DK en werd door de jury volstrekt eender beoordeeld voor het exterieur, te weten met een 8,13. De verrichtingen van deze - eveneens 4-ganger hengst - werden beoordeeld met een 7,95, waarbij net als bij Geysir alle getoonde gangen uitkwamen op een 8,5, behalve de werkelijk prachtige galop die zowel in het langzame als in het snelle tempo werd beoordeeld met een 9,0. De eindscore van Sokrates kwam uit op een 8,02.

Niet de grootste hengst van deze keuring maar wel degene die op deze keuring met afstand de hoogste score wist te behalen, was de door Arthur Meerwaldt gefokte, donker wildkleurzwarte, 6- jarige Barón frá Waldthorst, een zoon van topvererver Isar frá Keldudal en de merrie Hít frá Saltvík.
Niet alleen het exterieur werd beoordeeld met een prachtige 8,28, met daarbij onder andere een 8,5 voor hals-schouder-borst, benen en hoeven, zijnde telkens onderdelen die veel gewicht in de schaal leggen. Na de herkansing kwamen de verrichtingen van de chique en toch krachtige Barón uit op een prachtige 8,25, met daarbij 8,5 voor draf, spirit, beeld onder de ruiter en stap en 8,0 voor alle voor het resultaat van de verrichtingen meetellende onderdelen waaronder ook de telgang. Barón, die ook op het NK in Oirschot al onder zijn trainster Silke Kosse opviel en van zich deed spreken, was daarmee de hoogst gekeurde hengst op deze keuring en ontving zoals te doen gebruikelijk, bij - bij het NSIJP ingeschreven - paarden die een eindresultaat van 8,0 of hoger behalen, de felbegeerde NSIJP deken.

De resultaten van deze keuring zijn bepaald bemoedigend voor de Nederlandse fokkerij, met name op het gebied van de rij-eigenschappen is er eigenlijk door alle getoonde paarden overwegend gescoord in het gebied van 8,0 – 8,5. Het mag duidelijk zijn dat het niet tonen van een vijfde gang het eindcijfer zeer beïnvloedt, en daarom is het ook zaak deze keuringsuitslagen op detailniveau eens nader te bekijken. Dat kan op dit moment al in WF, maar vanaf maandag zullen deze uiteraard ook in detail op de NSIJP site vinden zijn. Ook het juryteam, bestaande uit Valberg Sigfússon (IS), Heimir Gunnarsson (SE) en Tom Buijtelaar (NL) was zeer te spreken over de kwaliteit van de getoonde paarden, waarbij nog opgemerkt moet worden dat Tom Buijtelaar, voor zover hij in het verleden betrokken was of nog is bij een van de voorgestelde paarden, op dat moment geen deel heeft uitgemaakt van het juryteam en niet bij de beoordeling betrokken is geweest.

Rest mij nog een apart woord te wijden aan de voorbrenger Guðmundur Björgvinsson, degene die uiteindelijk al deze prachtige resultaten heeft gerealiseerd. Ik denk dat een ieder die gisteren of vandaag zelf aanwezig is geweest op deze keuring, die in uiterst positieve sfeer en bij perfect weer plaatsvond, niet anders dan kan beamen dat we hier te maken hebben met een buitengewoon professionele voorbrenger, die op zeer aansprekende wijze in uiterst korte tijd de tien door hem getoonde paarden heeft leren kennen en heeft voorgesteld op een wjjze die - in ieder geval bij fokkers - zeer tot de verbeelding spreekt. Ik denk dat Nederland zich oprecht mag verheugen in het feit dat een dergelijke topruiter ook de komende periode bereid is om de Nederlandse fokkerij met zijn inzet te ondersteunen.

Meer foto's volgen zo spoedig mogelijk.

Verslag Jonge Hengstenkeuring 24 april 2016

Bron: 
Verslag jonge hengstenkeuring

Op de kort geleden (vanwege droes perikelen) ingelaste - prima - locatie in Zwolle vond vandaag de NSIJP Jonge hengstenkeuring plaats. Maar liefst 10 jonge hengsten, zes 3-jarig en vier 4-jarig - waaronder twee zelfs helemaal afkomstig uit België - waren afgereisd naar Zwolle waar het zelfs serieus sneeuwde aan het begin van de dag. Na een wat hectisch en verlopen begin van de dag, waaraan zelfs vier hechtingen te pas moesten komen, verliep het programma voor het overige voorspoedig en in een goede sfeer.

 Krijn Buijtelaar)Spekkoper vandaag was fokjurylid Henk Peterse die maar liefst twee goed gekeurde hengsten mee terug mocht nemen, waarvan de eigen gefokte, wildkleurbruine Amor frá Hinriksstöðum (V: Keilir frá Miðsitju), voorgesteld door Arnout Bakker en Ellen Meesters, niet alleen de hoogste score bij de driejarige hengsten wist te behalen maar ook dagkampioen werd met een exterieurbeoordeling van 8,13 en een bovengemiddelde verrichting. Amor behaalde een 8,5 voor hals-schouder-schoft, bovenlijn en kruis, verhoudingen en het gebruik van de gewrichten.

 Krijn Buijtelaar)
Als tweede geplaatst werd de vos met bles, Týr frá Nýttland (V: Bragi frá Austurkoti) gefokt door Arjen Heerema, Peter Donderwinkel en Sjaak Smeeing, die zijn exterieur ten opzichte van een eerdere keuring - door nagenoeg het zelfde juryteam (zo'n twee weken eerder) behoorlijk wist op te waarderen en vandaag uitkwam op een 8,11. Hieruit blijkt dat de omstandigheden en de vorm van de dag toch echt wel kunnen uitmaken. Týr behaalde onder meer een 9,0 voor het hoofd en 3x een 8,5 voor hals-schouder-schoft, bovenlijn en kruis en manen en staart.

 Krijn Buijtelaar)
Ook de als 3e geplaatste wildkleurbruine Spúgý frá Libèrté (V: Spuni frá Vesturkoti), gefokt door Marcel Ruisbroek en dagkampioen op het Fokkerij Event in 2013 was op dezelfde keuring eerder gekeurd en behield vandaag de aldaar gegeven beoordeling van 7,96 voor het exterieur en een bovengemiddelde verrichting, waarbij vooral de souplesse in de het langzame tempo opviel.

 Krijn Buijtelaar)

Met net als alle hiervoor genoemde hengsten een bovengemiddelde verrichtingscore eindigde leemvos Áfram frá Forstwald (V: Trúr frá Wetsinghe) in eigendom van Henk Peterse op de 4e plek met een 7,94 voor het exterieur, waaronder een 8,5 voor de verhoudingen. Áfram toonde zich overigens vandaag uitsluitend in de drie basisgangen. Krijn Buijtelaar)

De twee uit België afkomstige hengsten, Herkulés frá Brunni (V: Glymur frá Inri Skeljabrekku) en Sunnudagur frá Hala (V: Dagfari frá Sauðárkróki) wisten beide met hun exterieur niet helemaal te overtuigen en behaalden geen van beide de norm voor goedkeuring van 7.75.

 Krijn Buijtelaar)

 

 


Bij de 4-jarige hengsten ging de eerste plek naar de zilverappelbruine Valur von Roetgen (V: Ísar frá Hala), in eigendom van en ook voorgesteld door Monique Cox, die ook hier - net als op de keuring in Wickrath eerder dit jaar - een mooie exterieurbeoordeling van 8,09 (volgens FIZO normen) behaalde. Ook hier 4 x een 8,5 voor hals-schouder-schoft, bovenlijn en kruis, verhoudingen en manen en staart en een bovengemiddelde verrichting.

Eveneens bovengemiddeld was de verrichtingsscore van de vos Akkur van Lakenstein (V: Hrimnir frá Ósi [huidig wereldkampioen 4-gangen]), gefokt door Serina Geurtsen, die met 7,96 voor het exterieur (3 x 8,5 voor manen en staart, verhoudingen en kwaliteit van de benen) de tweede plek bij de 4-jarige hengsten wist te behalen.

Het paard met het hoogst beoordeelde exterieur was de goed ontwikkelde, bijna Fries aandoende, zwarte Hæmir frá Smashing Dutch (V: Þrymur frá Húsafelli 2), gefokt door Manon Proost. Het exterieur werd beoordeeld met een prachtige 8,20, waaronder maar liefst een 10,0 voor de - werkelijk prachtige - manen en staart en 8,5 voor hals-schouder-schoft en de kwaliteit van de benen. Aangezien de verrichtingen van Hæmir met een "gemiddeld" beoordeeld werden, kwam hij - ondanks de hoogste exterieurscore van de dag - uit op een 3e plek in zijn leeftijdscategorie.

Met een exterieurbeoordeling van 7,81 (8,5 voor kwaliteit van de benen) en een gemiddelde beoordeling voor de verrichtingen kwam de door Petra van der Linden, uit de bekende sporthengst Vaðall frá Fensalir, gefokte bruine Greifi frá Fensalir uit op een vierde plek.

Uiteindelijk behaalden niet minder dan 8 van de 10 getoonde hengsten de norm voor goedkeuring (> 7,75) en deze kunnen, mits ze het verplichte spermaonderzoek met goed gevolg afleggen, voor de duur van een jaar worden goedgekeurd.

De jury, bestaande uit Barbara Frische (DE), Tom Buijtelaar (NL) en Arielle Withaar (NL) was erg te spreken over de kwaliteit van de getoonde hengsten en kijkt ernaar uit deze over enkele jaren ook op een keuring onder het zadel terug te gaan zien.

De uitslagen van de keuring vind je hier.

 

Impressie van het Fokkerij Event (11 oktober) 2015

Aansluitend aan de NSIJP Brainstorm kaderochtend, vond vandaag - alweer voor de 7e keer - het NSIJP Fokkerij ...Event plaats; dit keer in een ietsje afgeslankte vorm en ook op een andere - doch eveneens - prima locatie in het Hippisch Centrum Noordoostpolder in Emmeloord; 5 hengstveulens en 3 merrieveulens (van de 14 in totaal) hadden de weg naar Emmeloord gevonden en waren uit alle hoeken van het land aangereisd om zich met elkaar te meten, nadat zij alle zich met een score van 7,90 of hoger gekwalificeerd hadden op een van de regionale Veulenkeuringen.

 

Bij de merrieveulens werd de volgorde door de jury als volgt vastgesteld. De 3e plaats was voor de wildkleur zwarte Rás van 't Ilperveld (V: Djákni frá Flagbjarnartholti), gefokt door Jaap en Yvonne Groven, een energiek merrieveulen met goede gangenverdeling en duidelijke 5 gangenaanleg;

2e plaats was voor de nog jonge vosbonte Ástrós frá Lyngheiði (V: Fylkir frá Lyngheiði), gefokt door Tanja en Sytske Casimir, een harmonieus gebouwd, dapper merrieveulen met een goede oprichting, veel laterale aanleg en taktzuivere tölt en de 1e plaats bij de merrieveulens werd behaald door de grote, bruine langgelijnde Díva van t Slingerbos (V: Dívar från Lindnås), gefokt door Tim van den Akker die een verende draf liet zien, tölt in de overgangen en zich coöperatief toonde.

Bij de hengstveulens ging de oorspronkelijk volgorde wat meer op de schop dan bij de merrieveulens; als 5e eindigde de energieke, ruim dravende Blástur frá Vefgrund (V: Bliðfari frá Vefgrund) gefokt door Marieke Weber en Bert van der Zalm

en als 4e de elegante, goed opgerichte en zelfstandige Einar frá Hesthúsi Metz (V: Ægir frá Móbergi) gefokt door Kaarina en Anne Metz.

Op de derde plek nestelde zich Sigar van Nieuw Bijstervelt (V: Djákni frá Flagbjarnarholti), gefokt door Linda Boekesteijn, die er zelf helaas niet bij kon zijn vandaag. Sigar werd door de jury bestaande uit Tom Buijtelaar en Bram van Steen beoordeeld als een harmonieus gebouwd hengstveulen met een krachtig fundament.

De tweede plek was voor de wildkleur zwarte Valleri van 't Ilperveld, gefokt door Jaap en Yvonne Groven, eveneens uit de hengst Djákni frá Flagbjarnarholti. Een veulen met goede reacties, een goede gangenverdeling en een duidelijke vijfgangen aanleg.

De eerste plek bij de hengstveulens was voor Alfari frá Álftakoti (V: Keilir frá Miðsitju), gefokt door Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen, een zelfbewust en zelfstandig, harmonieus gebouwd hengstveulen met een ruime en snelle draf, die ook tölt in de overgangen toonde.

Voor alle deelnemende veulens was er een - zoals elk jaar - door Venus van Asperen gemaakt tegeltje met de naam van het veulen, roze voor de merrietjes en blauw voor de hengstveulens, voor de drie hoogst beoordeelde veulens een bon met korting voor een veulenkeuring in de komende twee jaar en voor de moeders van de winnaar in elke categorie bovendien een prachtige en altijd zeer gewaardeerde hooikrans met worteltjes en appeltjes gemaakt door Irma Haddink.

Later op de dag werd door de jury een keuze gemaakt tussen het hoogst beoordeelde merrieveulen en het hoogst beoordeelde hengstveulen voor de felbegeerde titel van dagkampioen, waaraan ook een enorme wisselbeker is verbonden, ter beschikking gesteld door voormalige regionale rijvereniging "Maas en Peel". Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen bleken de bijzonder dolgelukkige fokkers met hun hengstveulen Álfari, die deze prestigieuze prijs, die echt een dressoir tot leven doet komen, een jaar lang mee naar huis mogen nemen.

De publiekslievelingsprijs ging echter naar de pittige Ástrós frá Lyngheiði die vooral het publiek wist te bekoren met haar parmantige en expressieve optreden en snelle tölt.

Tijdens het Fokkerij Event werd ook de uitslag van de Fotowedstrijd bekend gemaakt; de foto die komende twee jaar de boekjes van Veulen- en Merriekeuringen en het Fokkerij Event siert is - voor de tweede keer op rij - gemaakt door Vera van Praag Sigaar; die een heel bijzonder moment wist vast te leggen in een prachtige foto. Alle deelnemers aan het Fokkerij Event krijgen bovendien een mok met deze nieuwe foto als aandenken mee. Voor de inzenders van de foto's voor de fotowedstrijd is er bovendien een eigen - persoonlijke - mok beschikbaar met een van de eigen ingezonden foto's daarop afgebeeld. Alle ingezonden foto's zijn bovendien in kleur afgedrukt in het boekje van het Fokkerij Event.

Aansluitend werd door Annechien Wijnbergh ook dit jaar - voor het derde achtereenvolgende jaar - aandacht gevraagd voor het door haar geïnitieerde Project Timeline, dat gedurende een periode van 8 jaar een aantal veulens zal volgen. Heel bijzonder om na die periode van 8 jaar te gaan zien wat er is geworden van de veulens die over de afgelopen drie en daaraanvolgende jaren zullen hebben deelgenomen aan dit project.

Vervolgens kwam in de baan de stoere, donkerbruine Strákur van Lakenstein (2007), (V: Gári frá Auðholtshjáleigu) gefokt, zelf opgeleid en vandaag ook onder het zadel voorgesteld door Serina Geurtsen. Strákur werd op de recente najaarskeuring in Exloo voorgebracht door Guðmundur Björgvinsson en behaalde een mooie 8,04 voor het exterieur - 8,05 voor de verrichtingen, eindresultaat 8,04 en is daarmee de hoogst beoordeelde Nederlands gefokte hengst van dit jaar, hetgeen Serina een sjerp, de felbegeerde mok en een gratis deelname aan een keuring onder het zadel opleverde.

Hoogst gekeurde, Nederlands gefokte merrie van dit jaar - maar niet aanwezig op het Fokkerij Event -was overigens de door Robert Verzuu gefokte India II van de Waaldijk (M. Þokka van de Waaldijk), die tijdens de keuring in juni in Exloo - onder het zadel van Andreas Trappe - een mooie 8,05 als eindresultaat wist te behalen.

Beste NL gefokte vierganger in de sport werd dit jaar maar liefst voor de 3e keer op rij de door Arnout Bakker en Anne van der Burgt gefokte, schimmelbonte Bjartur frá Aquadraat (V: Ari frá Árbakka); helaas bleek Bjartur met zijn vaste ruiter Yoni Blom onverwachts niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen en is de rozet, beker en de voucher voor een gratis deelname aan de NK 2016 overhandigd aan een - terecht - zeer trotse Arnout Bakker.

Was hij vorig jaar al hoogst gekeurde NL gefokte hengst, dit jaar is ie door zijn vaste ruiter Tom Buijtelaar ook echt serieus uitgebracht in de sport en prompt werd Hausti van 't Groote Veld (2007), (V: Jarl frá Miðkrika) gefokt door Livien Eversen en Joop Oostindiër, dit jaar beste NL gefokte vijfganger in de sport; Hausti behaalde al een 6,47 in de F2 en meldde zich vervolgens verdienstelijk in de F1. Tom heeft grootse plannen en we gaan de komende jaren vast nog meer van deze combinatie horen. Eva Beun overhandigde Tom de door haar ter beschikking gestelde wisselprijs en daarnaast was er ook voor Tom en Hausti een rozet, een soortgelijke voucher en natuurlijk de mok.

De VIT, de vereniging van trainers en instructeurs, heeft dit jaar een nieuwe prijs in het leven geroepen en wel die van Ruiter van het Jaar; voorzitter van de VIT Maartje de Haan lichtte toe wat de achtergrond van deze prijs was en overhandigde een indrukwekkende, blauwglazen prijs aan de allereerste, volstrekt verbouwereerde "ruiter van het jaar" Silke Kosse, die door de gezamenlijke VIT trainers voor deze prestigieuze prijs werd genomineerd.

Na 9 maal NK Vijfgangen te zijn geweest met Gimsteinn zette Jaap Groven zijn zegetocht dit jaar voort met de door Jaap en Yvonne op IJsland gefokte Djákni frá Flagbjarnarholti, 2007 (V: Alfasteinn frá Selfossi) en wist ook met hem de F1 op het NK te winnen. Omdat Djákni in het buitenland is geboren, kan hij niet gelden als NL gefokt en ook niet voor NL worden uitgezonden naar de Fokkerij op de WK; door Nederlandse fokkers wordt echter meer en meer gefokt op IJsland en daar kunnen dus hele goede sport en/of fokpaarden uit voort komen; vandaar dat er dit jaar een nieuwe wisselprijs in het leven is geroepen, speciaal voor de fokproducten van Nederlands fokkers in het buitenland, de Dutch Breeders Abroad en Jaap en Yvonne hadden de eer om deze prijs (naast een rozet, een voucher én de mok) voor het eerst te winnen met hun hengst Djákni van wie overigens ook drie veulens op het Fokkerij Event vertegenwoordigd waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En daarmee kwam een einde aan het Fokkerij Event 2015, een - dankzij de inzet van de als altijd onmisbare vrijwilligers - ook dit keer weer goed verlopen evenement in een goede sfeer met een heel leuk aantal bezoekers. Rest mij nog alle fokkers, eigenaren en voorbrengers te bedanken voor hun bereidheid om met veulens, moeders en hengsten de moeite te nemen om naar het evenement af te reizen en daar acte de presence te geven; zonder hun inzet geen Fokkerij Event!

Al deze prachtige foto’s zijn gemaakt door Krijn Buijtelaar!

 

Verslag Veulen- en Merriekeuring De Mortel, 29 september 2015

Een kort verslag van de keuring in De Mortel op zondag 27 september jl. Aldaar een iets andere opstelling dan te doen gebruikelijk in de bak waardoor de veulens nu al de mogelijkheid kregen om 'ovaalbaanproef' te worden, al was dat wellicht nog ietsje veelgevraagd, gezien de vele 'in-uitjes'.

Dertien veulens en zeven merries maakten hun opwachting in de zonnige binnenbak en het jurykoppel bestaande uit Alex Conrad (DE), Tom Buijtelaar en Henk Peterse (...NL) begon opgeruimd met het beoordelen van de zes hengstveulens. De beoordelingen van de hengstveulens liepen uiteen van 7,68 tot 7,84, waarbij het hoogst geplaatste hengstveulen, Gustur frá Haletra, V: Geysir frá Skoti, gefokt door Arnaud Bertels uiteindelijk een score van 7,89 (int. 8,00 - ext. 7,80 - verr. 7,90) behaalde.
Het laatst getoonde hengstveulen Ísak frá Draumahird (V: Vaðall frá Fensalir) dat in de baan kwam, was echter niet alleen, het nam zijn 'leenmoeder' Lind frá Draumahird en 'leenzus' Amber frá Draumahird ook mee, wat erg aandoenlijke plaatjes opleverde, vooral omdat het geheel qua kleur ook erg goed gecoördineerd was.

 

Naast de veulens werd ook een aantal merries aan de hand beoordeeld, een deel als veulenmoeder, hetgeen dan tevens leidt tot opname van het veulen van dit jaar en volgende veulens in het veulenboek, maar ook werd een tweetal jonge, Belgisch gefokte merries beoordeeld. De volledige uitslagen van zowel veulens als merries zijn te vinden onder keuringen. Hoogst beoordeelde merrie aan de hand werd met een totaal van 8,02 (int. 8,10 - ext. 8,00 - verr. 8,00) de zilverappelbruine Venus von Roetgen (V: Glymur frá Hala), Duits gefokt en in eigendom van Monique Cox.

Pas bij de merrieveulens liepen de scores wat verder op en uiteindelijk behaalden vier van de zeven beoordeelde merrieveulens de norm van 7,90, hetgeen tevens een uitnodiging voor het Fokkerij Event betekent. De scores van de drie hoogst beoordeelde merrieveulens ontliepen elkaar telkens maar een 100ste. Hoogstbeoordeeld werd met een score van 8,05 (int. 8,00 - ext. 8,00 - verr. 8,10) de grote, goed ontwikkelde, bruine Díva van 't Slingerbos, haar vader is de Zweeds gefokte zeer hoog gekeurde Dívar från Lindnäs, gefokt door Tim van de Akker.

 

 


Met een score van 8,04 (int. 8,10 - ext. 7,90 - verr. 8,10) werd de pas begin augustus geboren, vosbonte Ástrós frá Lyngheiði, uit de door fokkers Sytske en Tanja Casimir eigen gefokte hengst Fylkir frá Lyngheiði (V: Bjartur frá Aquadraat), tweede.

Direct daarop volgend eindigde op een derde plek bij de merrieveulens met 8,03 (int. 8,00 - ext. 8,10 - verr. 8,00) de sterke, wildkleurbonte Bleikskjóna frá Haletra, V: Hrammur frá Efra-Nupi, gefokt door Arnaud Bertels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De mooie foto's zijn gemaakt door Patty van der Kaaij en ad hoc inval fotografe Marloes Beuvens, die zo aardig was om onmiddellijk in te springen toen er bij Patty een camera'malfunction' optrad kort na de middagpauze, veel dank aan beiden!.

 

Kort verslag van de Veulen- en Merrie in Den Ilp op 26 september

Juryleden Alex Conrad, Tom Buijtelaar en Bram van Steen hebben op deze drukst bezochte keuring van dit keuringsseizoen niet minder dan 18 veulens (8 merrietjes en 10 hengstjes) en daarnaast nog 4 van hun moeders beoordeeld.

Onder deze veulens maar liefst 7 veulens met dezelfde vader, namelijk de 8-jarige, wildkleurzwarte Djákni frá Flagbjarnarholti (V: Álfasteinn frá Selfossi), in 2014 onder het zadel gekeurd m...et een eindresultaat van 8,08. Een dergelijk aantal nakomelingen van dezelfde hengst geeft al snel een duidelijk beeld op welke punten de betreffende hengst echt een stempel drukt en in dit geval was dat met name te vinden in het specifieke gebruik, maar ook de vorm van de achterhand, het beschikken over veel makkelijke, taktzuivere tölt en ook hadden vrijwel alle veulens een opvallend volle staart. Overigens werden er bovendien nog vier veulens getoond (Rás, Valleri, Nædingur en Sprækur, allen met als vader Djákni) die telkens afstamden van een dochter van de merrie Njála frá Bakkakoti (1993), die zelf bovendien ook nog een veulen (Nótintáta) van Djákni bij de voet had. Zes veulens, waaronder vier van Djákni frá Flagbjarnarholti , werden beoordeeld met een 7,90 of hoger en ontvingen een uitnodiging voor het Fokkerij Event dat op 11 oktober a.s. zal plaatsvinden in Emmeloord.

Hierbij een selectie uit de door Lodewijk Boellaard gemaakte foto's van de veulens die werden beoordeeld met een 7,90 of hoger, vier hengst- en twee merrieveulens.

Hoogst beoordeeld hengstveulen werd met een 7,96 (int. 7,90 - ext. 8,10 - verr. 7,90) de wildkleurbruine Sigar van Nieuw Bijstervelt, gefokt door Linda Boekesteijn uit de hengst Djákni frá Flagbjarnarholti en het hoogst beoordeelde merrieveulen was met een score van 8,02 (int. 8,10 - ext. 8,00 - verr. 8,00) de wildkleurbruine Sýr frá Skoti V: Hnokki frá Fellskoti, gefokt door stoeterij frá Skoti.


De wildkleurige veulens waren op deze keuring overigens veruit in de meerderheid. Van de beoordeelde merries aan de hand behaalde de door stoeterij fra Skoti gefokte 5 jarige schimmelmerrie Wylers Snörp frá Skoti hier de hoogste score van 7,82 (int. 7,90 - ext. 7,80 - verr. 7,80). Met dank aan Lodewijk Boellaard voor de mooie foto's.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Einar frá Hesthúsi Metz, V: Ægir frá Moberg x M: Sólrós frá Oddholi; eindresultaat 7,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interactie met de internationale jury, Hrafna-Floki frá Hesthúsi Metz (7,88) komt even buurten...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rás van 't Ilperveld, V: Djákni frá Flagbjarnarholti x M: Rák frá Ilper Skák; eindresultaat 7,99

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprækur frá Votlendi, V: Djákni frá Flagbjarnarholti x M: Náttrun van 't Ilperveld; eindresultaat 7,90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valleri van 't Ilperveld, V: Djákni frá Flagbjarnarholti x M: Vófa frá Ilper Skák; eindresultaat 7,92

 

 

 

 

 

 

 

Verslag Veulen- en Merriekeuring Exloo, 19 september

En als tweede een verslag van de Veulen- en Merriekeuring in Exloo, die 19 september 2015, werd gehouden. Ook hier was het aantal aangemelde veulens - net als in Drunen - beduidend lager dan te doen gebruikelijk. Dit is rechtstreeks te verklaren uit het feit dat een aantal Noordelijke fokkers die eigenlijk altijd wel een of meer veulens voor deze keuring aanleveren - overigens geheel in lijn met de globale trend - dit jaar geen of beduidend minder veulens hebben gefo...kt. En hoewel de voor morgen, 20 september, geplande keuring bij Alfsengi vanwege het - te lage- deelnemersaantal geen doorgang kon vinden, zijn nagenoeg alle daarvoor aangemelde veulens, uiteindelijk wel in Exloo getoond en beoordeeld.

 

Ook van deze keuring zijn de volledige uitslagen hier te vinden. Vier merries werden - aan de hand - beoordeeld in Exloo en daarbij behaalde de 8-jarige schimmelmerrie Epona frá Foxan (V:Frægur frá Foxan), gefokt door Sandra Jonkman-Grasser, en in eigendom van Linda Brouwer, vandaag de hoogste beoordeling 7,72 (interieur 7,80 - exterieur 7,70 - gangen 7,70). De overige beoordelingen varieerden van 7,56 - 7,65.
 

Daarnaast werden in totaal 9 veulens (4 merrietjes en 5 hengstjes) beoordeeld door de jury bestaande uit Alex Conrad (DE), Tom Buijtelaar en Bram van Steen (beide NL).

Bij de merrieveulens behaalde de donkerbruine Friður-Dúfa frá Fjórum, gefokt door Marjolein Breukhoven en Roel Nijssen uit de - enige jaren geleden aan de hand goedgekeurde - schimmelhengst Sólfari frá Fjórum de hoogste score en werd beoordeeld met een eindtotaal van 7,87 (interieur 8,00 - exterieur 7,70 - gangen 7,80).

Over het geheel genomen bereikten de in Exloo getoonde veulens zeer evenredige scores, waarbij de laagste score bij de hengstveulens 7,72 en bij de merrieveulens 7,73 was.

Bij de hengstveulens werd uiteindelijk de enige uitnodiging voor het Fokkerij Event bemachtigd en wel door het laatst getoonde veulen met de - naar het zich liet aanzien - smoky kleur Blástur frá Vefgrund. Net als het jaar ervoor wisten fokkers Marieke Weber en Bert van der Zalm ook dit jaar de indrukwekkende wisselbeker voor de dagkampioen weer mee naar huis te nemen. Overigens net als vorig jaar met een aansprekend, lichtvoetig veulen van de (nog) niet onder het zadel gekeurde bruine, eigen gefokte hengst Bliðfari frá Vefgrund, die al wel regelmatig op wedstrijden te zien is geweest. Moeder van Blástur is de bekende sportmerrie Stúlku-Hvöt frá Þokuheimum. Blástur behaalde een eindresultaat van 7,95 (interieur 8,00 - exterieur 8,00 - gangen 7,90).

Voor alle categoriewinnaars stelt IJsland Rijders Noord als altijd een kunstzinnige prijs ter beschikking en dit keer werd deze prijs - een prachtige paardenbloem van glas met in het hart een afbeelding van een IJslands Paard gemaakt met behulp van echt paardenhaar - ontworpen door kunstenares Annemarie Elberse.

Met dank aan Krijn Buijtelaar voor de prachtige foto´s.

 

Verslag Veulen- en Merriekeuring Drunen, 18 september

Begeleid door bij tijd en wijle zeer heftige regenbuien vond in Drunen, zoals inmiddels te doen gebruikelijk, de aftrap plaats van het keuringsseizoen voor de veulens en merries aan de hand. Zeven veulens slechts telde de keuring in Drunen dit jaar, maar daarnaast bijna evenveel, te weten zes, merries die aan de hand werden gekeurd voor stamboekopname. De volledige uitslagen zijn hier te vinden, maar hier een kleine impressie van de hoogst beoordeelde veulens en merrie.

Uit de fokkerij van Henk Peterse die de stalnaam frá Hinriksstöðum voert, waren maar liefst 5 paarden vertegenwoordigd, twee veulens en drie jonge merries. Juryleden waren dit keer Alex Conrad (DE) en Tom Buijtelaar (NL).

Tijdens deze keuring werden hele behoorlijke resultaten geboekt, waarbij het laagst beoordeelde veulen nog altijd een nette score van 7,70 behaalde. Drie van de zeven veulens wisten de norm (7,90 of hoger) te behalen die recht geeft op een uitnodiging voor het Fokkerij Event op 11 oktober a.s..

Met een 7,91 (interieur 8,00, exterieur 7,70, gangen 8,00) was het hoogst beoordeelde merrieveulen Fiðla frá Hinriksstöðum. Het pittige bruine merrietje is een dochter van V: Mjölnir frá Hlemmiskeiði 3 x M: Hödd frá Syðri-Brekkum, en werd gefokt door Henk Peterse.

 

 

Bij de hengstveulens wist met een eindresultaat van 7,99 (interieur 8,10, exterieur 7,90, gangen 8,00) het zwarte hengstje Svartur frá Hinriksstöðum, uit dezelfde vader en de merrie Lind vom Forstwald, eveneens gefokt door Henk Peterse het tweede ticket voor het Fokkerij Event te bemachtigen en daarmee ook een tweede plaats bij de hengstveulens.

Met een mooi eindresultaat van 8,02 (interieur 8,00, exterieur 7,90, gangen 8,10) wist de lichtvoetige, koperbruine Alfari frá Alftakoti (V: Keilir frá Miðsitju x M: Astra frá Holtsmúla 1), gefokt door Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen de eerste plaats bij de hengstveulens te behalen en werd daarmee tevens dagkampioen in Drunen.

Bij de zes aan de hand beoordeelde merries voor stamboekopname varieerden de scores van 7,51 tot een prachtige 8,06, waarbij de 4 merries die dit jaar in de fokkerij van Henk Peterse werden gebruikt (en beoordeeld) de plaatsen 1 tot en met 4 bezetten. Hoogst beoordeelde merrie aan de hand werd de elegante, lichtvoetige, bruine Hnota frá Hinriksstöðum, 3 jaar oud inmiddels en een dochter van de hengst Hnokki frá Fellskoti en - net als het hengstveulen Svartur - een dochter van de merrie Lind vom Forstwald. Hnota behaalde (interieur 8,00, exterieur 8,20, gangen 8,00) een eindresultaat van 8,06.

Met dank aan Patty van der Kaay voor de mooie foto's.

 

Verslag najaarskeuring Exloo 11 en 12 september 2015

Bron: 
Stamboeksecretaris

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond op de vernieuwde baan in Exloo een kleine, extra NSIJP FIZO keuring onder het zadel plaats. In totaal acht paarden werden door het internationale jurykoppel bestaande uit Svanhildur Hall (IS) en Tom Buijtelaar (NL) beoordeeld.

Zes paarden namen deel aan de FIZO keuring en twee paarden waren aangemeld voor de Futurity FIZO, een nieuw initiatief dat bedoeld is om ruiters - risicoloos - ervaring te laten opdoen met het rijden van een keuring en dat ook een indruk kan geven of het zinvol kan zijn het betreffende paard alsnog later op een echte FIZO keuring voor te stellen. Bij een Futurity FIZO worden de paarden precies op dezelfde manier en door dezelfde juryleden beoordeeld als bij een gewone FIZO keuring, maar de cijfers ervan worden niet opgenomen in Worldfengur. Uiteraard krijgen ruiters en eigenaren de beoordeling wel op papier mee en kunnen zij ook de juryleden - nog tussentijds - om uitleg vragen.

De wildkleurbruine merrie Mæja frá Álfhólum, (2007) op IJsland gefokt uit de hengst Flugar frá Barkarstöðum en in eigendom van Sytske Casimir, werd uitsluitend op exterieur beoordeeld en behaalde een nette 7,72, met onder andere een mooie 8,5 voor manen en staart.

Vijf paarden werden daarnaast ook onder het zadel voorgesteld en wel door een en dezelfde ruiter, Guðmundur Björgvinsson, die de paarden hieraan voorafgaand een kleine week in training had gehad. Guðmundur (Gummi) is de regerend wereldkampioen in de V1 en heeft ook in het rijden van keuringen zijn sporen verdiend; zo heeft hij o.a. recentelijk op de WK's in 2013 en 2015 niet minder dan een drietal fokkerijpaarden voor IJsland, telkens naar de eerste plek in hun leeftijdscategorie weten te rijden.

De wildkleur zwarte, zesjarige Sólkatla frá Hamarsey, V: Hroður frá Refsstöðum, IJslands gefokt en in eigendom van stal frá Lálendi, was op dit moment nog niet stabiel genoeg voor een hogere score voor de verrichtingen. Zij behaalde voor het exterieur een 7,72 en voor de verrichtingen - als 4-ganger voorgesteld - een 7,24, eindtotaal 7,43.

Mánadis frá Eikarlundi, een 8-jarige zwarte merrie, V: Adam frá Ásmundarstöðum, is gefokt door en in eigendom van de familie Van Eikenhorst. Zij behaalde voor het exterieur een prachtige 8,18, met onder meer een 8,5 voor hals-schouder-borst en de hoeven en niet minder dan een 9 voor de benen. Bij de verrichtingen kwam Mánadis, met onder andere een 8,0 voor galop, spirit en beeld onder de ruiter, uit op 7,70 en een eindresultaat van 7,89.

Maar liefst drie van de vijf door Gummi onder het zadel voorgestelde paarden behaalden een eerste premie.

Met een 8,04 voor de exterieur en een 8,05 voor de verrichtingen, kwam de 8-jarige bruine hengst Strákur van Lakenstein, gefokt door en in eigendom van Serina Geurtsen, uit op een eindtotaal van 8,04. Daarmee is Nederland een goedgekeurde elitehengst rijker omdat Strákur ook al aan de overige vereisten voor goedkeuring heeft voldaan. Strákur is een zoon van Gári frá Auðholtshjáleigu. In de herkansing was de jury onder de indruk van zijn stabiliteit in de gangen en positieve uitstraling en verhoogde het cijfer voor spirit van een 8,0 naar een 8,5 en ook voor de stap kreeg Strákur, naast overwegend een 8,0 voor de andere gangen, een 8,5. Daarnaast vielen ook hoeven (8,5) en manen en staart (9,0) in de smaak bij de jury.

Het hoogste cijfer voor de verrichtingen werd gegeven aan de inmiddels 13 jarige, zwartbonte merrie Ösp frá Hofi (V: Gammur frá Steinnesi). Ösp is IJslands gefokt en eveneens in eigendom van de familie van Eikenhorst. Naast het aansprekende exterieur, dat door de jury gewaardeerd werd met een 8,13 (met o.a. 8,5 voor hals-schouder-borst en hoeven), waren ook de gangen dik in orde. Het eindcijfer voor verrichtingen kwam na de herkansing uit op een mooie 8,07 met een 8,0 voor nagenoeg alle gangen en een 8,5 voor draf en spirit.

Overall hoogst beoordeeld op deze keuring werd de zevenjarige zwarte merrie Talía frá Feti, gefokt op IJsland en in eigendom van stoeterij frá Skoti. Talía is een dochter van de hengst Már frá Feti en werd eerder dit jaar al voor exterieur beoordeeld met een prachtige 8,39. Zij behaalde toen voor nagenoeg alle exterieur onderdelen een 8,5. Deze exterieurbeoordeling heeft zij naar deze keuring 'meegenomen'. Na de verrichtingen die werden beoordeeld met een 7,92 - voor alle onderdelen (m.u.v. de telgang -> 7,5) een 8,0 - kwam het eindresultaat uit op 8,11.

Najaarskeuring Exloo 11 en 12 september 2015

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond op de vernieuwde baan in Exloo een kleine, extra NSIJP FIZO keuring onder het zadel plaats. In totaal acht paarden werden door het internationale jurykoppel bestaande uit Svanhildur Hall (IS) en Tom Buijtelaar (NL) beoordeeld. Zes paarden namen deel aan de FIZO keuring en twee paarden waren aangemeld voor de Futurity FIZO, een nieuw initiatief dat bedoeld is om ruiters - risicoloos - ervaring te laten opdoen met het rijden van een keuring en dat ook een indruk kan geven of het zinvol kan zijn het betreffende paard alsnog later op een echte FIZO keuring voor te stellen. Bij een Futurity FIZO worden de paarden precies op dezelfde manier en door dezelfde juryleden beoordeeld als bij een gewone FIZO keuring, maar de cijfers ervan worden niet opgenomen in Worldfengur. Uiteraard krijgen ruiters en eigenaren de beoordeling wel op papier mee en kunnen zij ook de juryleden - nog tussentijds - om uitleg vragen.

De wildkleurbruine merrie Mæja frá Álfhólum, (2007) op IJsland gefokt uit de hengst Flugar frá Barkarstöðum en in eigendom van Sytske Casimir, werd uitsluitend op exterieur beoordeeld en behaalde een nette 7,72, met onder andere een mooie 8,5 voor manen en staart.

Vijf paarden werden daarnaast ook onder het zadel voorgesteld en wel door een en dezelfde ruiter, Guðmundur Björgvinsson, die de paarden hieraan voorafgaand een kleine week in training had gehad. Guðmundur (Gummi) is de regerend wereldkampioen in de V1 en heeft ook in het rijden van keuringen zijn sporen verdiend; zo heeft hij o.a. recentelijk op de WK's in 2013 en 2015 niet minder dan een drietal fokkerijpaarden voor IJsland, telkens naar de eerste plek in hun leeftijdscategorie weten te rijden.

De wildkleur zwarte, zesjarige Sólkatla frá Hamarsey, V: Hroður frá Refsstöðum, IJslands gefokt en in eigendom van stal frá Lálendi, was op dit moment nog niet stabiel genoeg voor een hogere score voor de verrichtingen. Zij behaalde voor het exterieur een 7,72 en voor de verrichtingen - als 4-ganger voorgesteld - een 7,24, eindtotaal 7,43.

 

 

Mánadis frá Eikarlundi, een 8-jarige zwarte merrie, V: Adam frá Ásmundarstöðum, is gefokt door en in eigendom van de familie Van Eikenhorst. Zij behaalde voor het exterieur een prachtige 8,18, met onder meer een 8,5 voor hals-schouder-borst en de hoeven en niet minder dan een 9 voor de benen. Bij de verrichtingen kwam Mánadis, met onder andere een 8,0 voor galop, spirit en beeld onder de ruiter, uit op 7,70 en een eindresultaat van 7,89.

Maar liefst drie van de vijf door Gummi onder het zadel voorgestelde paarden behaalden een eerste premie.

Met een 8,04 voor de exterieur en een 8,05 voor de verrichtingen, kwam de 8-jarige bruine hengst Strákur van Lakenstein, gefokt door en in eigendom van Serina Geurtsen, uit op een eindtotaal van 8,04. Daarmee is Nederland een goedgekeurde elitehengst rijker omdat Strákur ook al aan de overige vereisten voor goedkeuring heeft voldaan. Strákur is een zoon van Gári frá Auðholtshjáleigu. In de herkansing was de jury onder de indruk van zijn stabiliteit in de gangen en positieve uitstraling en verhoogde het cijfer voor spirit van een 8,0 naar een 8,5 en ook voor de stap kreeg Strákur, naast overwegend een 8,0 voor de andere gangen, een 8,5. Daarnaast vielen ook hoeven (8,5) en manen en staart (9,0) in de smaak bij de jury.

Het hoogste cijfer voor de verrichtingen werd gegeven aan de inmiddels 13 jarige, zwartbonte merrie Ösp frá Hofi (V: Gammur frá Steinnesi). Ösp is IJslands gefokt en eveneens in eigendom van de familie van Eikenhorst. Naast het aansprekende exterieur, dat door de jury gewaardeerd werd met een 8,13 (met o.a. 8,5 voor hals-schouder-borst en hoeven), waren ook de gangen dik in orde. Het eindcijfer voor verrichtingen kwam na de herkansing uit op een mooie 8,07 met een 8,0 voor nagenoeg alle gangen en een 8,5 voor draf en spirit.

Overall hoogst beoordeeld op deze keuring werd de zevenjarige zwarte merrie Talía frá Feti, gefokt op IJsland en in eigendom van stoeterij frá Skoti. Talía is een dochter van de hengst Már frá Feti en werd eerder dit jaar al voor exterieur beoordeeld met een prachtige 8,39. Zij behaalde toen voor nagenoeg alle exterieur onderdelen een 8,5. Deze exterieurbeoordeling heeft zij naar deze keuring 'meegenomen'. Na de verrichtingen die werden beoordeeld met een 7,92 - voor alle onderdelen (m.u.v. de telgang -> 7,5) een 8,0 - kwam het eindresultaat uit op 8,11.

Onze ervaren keuringsruiter was bovendien uitermate te spreken over de excellente baan in Exloo, hetgeen voor rijvereniging IJRN een extra opsteker betekent. Alle paarden die een beoordeling behaalden van een 8,00 of hoger ontvingen bovendien de felbegeerde NSIJP deken.

Foto's zijn gemaakt door fotograaf Krijn Buijtelaar.

 

Kleine maar zeer geslaagde keuring in Exloo

Hippisch Centrum Exloo

Voor het eerst sinds 2004 werd in het weekend van 20 en 21 juni jl. op het Hippisch Centrum in Exloo de jaarlijkse (FIZO) keuring onder het zadel gehouden. Van de 11 deelnemende paarden, overigens alle merries, waren er 8 Nederlands gefokt. De uitslagen van deze keuring zijn hieronder in zijn geheel te bekijken en via www.worldfengur.com. Van twee merries werd uitsluitend het exterieur beoordeeld, het ging daarbij om de 6-jarige Stelpa van ’t Groote Veld (7,89), V: Garri frá Reykjavík, gefokt door Livien Eversen en Joop Oostindiër en Diljá frá Nýttland (7,99), gefokt door Arjen Heerema en Sjaak Smeeing. Diljá werd gefokt uit de eigen hengst Sólfari frá Nýttland.

Negen merries werden uiteindelijk onder het zadel voorgesteld. Alle gereden merries behaalden een score boven de 7,50 hetgeen opname in het hoofdstamboek met zich meebrengt.

De jongste merrie, de wildkleur zwarte Herdis van ‘t Slingerbos, pas 5 jaar oud, werd voorgebracht door de jongste ruiter Stella Timmerman, die daarmee haar debuut maakte als keuringsruiter. Herdis van ’t Slingerbos, V: Fródi frå Åleby, gefokt door Tim van den Akker, behaalde met een resultaat van 7,74 voor het exterieur, een eindresultaat van 7,53.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Herdis van 't Slingerbos, 2010, ruiter Stella Timmerman

 

In de categorie 6-jarige merries werden 4 merries onder het zadel voorgesteld. De opgewekt ogende schimmelmerrie Gletting vom Lindenhof, V: Lindi frá Malborgh, gefokt door Andreas Trappe (DE), werd voorgebracht door haar eigenaresse Marieke Ensing. Eindresultaat was 7,57, met een totaalcijfer van 7,79 voor het exterieur.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gletting vom Lindenhof, 2009, ruiter Marieke Ensing

Zowel Herdis als Gletting wisten in de tweede doorgang hun score op maar liefst twee onderdelen te verhogen. Herdis op langzame tölt en galop en Gletting op stap en telgang.

Niet alleen Stella, ook vader Mark Timmerman stelde een merrie voor die gefokt werd door Tim van den Akker, Álfadís van ’t Slingerbos, V: Sjóli frá Dalbæ. De vosmerrie verloor in de tweede doorgang na drie banen een ijzer, waarop door de jury de gelegenheid werd geboden om, aan het eind van de tweede doorgang - nadat een toevallig aanwezige hoefsmid direct bereid werd gevonden het ijzer weer aan te brengen - alsnog de verrichting af te maken. De totaalscore van de eerste ronde met als eindcijfer 7,63 (exterieur 7,96) bleef voor Álfadís gelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Álfadís van 't Slingerbos, 2009, ruiter Mark Timmerman

De hoogste exterieurscore bij de Nederlands gefokte merries werd behaald door de grote, donkere vosmerrie Kylja frá Lukkustöðum, een – 1e - fokproduct van (NSIJP penningmeester) Lieke van Poucke. Kylja, die werd voorgesteld door Erik Spee, behaalde voor haar exterieur een mooie score van 8,06, met daarbij o.a. een 8,5 voor verhoudingen en benen. De verrichtingen kwamen - nu nog - uit op een 7,39 en een totaalcijfer van 7,66.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kylja frá Lukkustöðum, 2009, ruiter Erik Spee

Ook stelde Erik Spee in deze categorie de Belgisch gefokte vosmerrie Lilja II frá Malou, V: Þokki frá Schoelsstöðum, gefokt door Debbie Feremans met verve voor en behaalde met haar een prachtige 8,20 voor de rijeigenschappen, met daarbij onder andere een 8,50 voor tölt en spirit en voor alle andere onderdelen een 8,0. Het exterieur werd op een eerdere keuring dit jaar al gewaardeerd met een 8,0 en deze score werd nu overgenomen. Eindresultaat kwam daarmee op 8,12 en Lilja werd daarmee het hoogst beoordeelde paard op deze keuring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilja II frá Malou, 2009, ruiter Erik Spee

Ook in de categorie 7 jaar en oudere paarden werden 4 paarden onder het zadel beoordeeld. Noortje Gregoire–de Laat stelde er twee van voor. Allereerst de sympathieke, spierwitte schimmel Lukka frá Vinnustofu (V: Skinfaxi frá Þóreyjarnúpi), gefokt door Annechien Wijnbergh en Venus van Asperen, inmiddels 12 jaar oud en in eigendom van Noortjes zus Reineke. Lukka is een ervaren wedstrijdpaard en scoorde naast een 7,48 voor de verrichtingen een hele nette 7,98 voor het exterieur, hetgeen uitkwam op een eindresultaat van 7,68.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukka frá Vinnustofu, 2003, ruiter Noortje Gregoire-De Laat

Het tweede paard dat door Noortje werd voorgesteld, was de IJslands gefokte zwarte merrie Talia frá Feti, 7 jaar oud, V: Már frá Feti en in eigendom van stoeterij Frá Skoti. Talía scoorde een spectaculaire 8,39 voor haar exterieur met nagenoeg voor alle onderdelen een 8,5. Met een 7,41 voor de verrichtingen kwam het eindresultaat van Talía uit op 7,80
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talía frá Feti, 2008, exterieur 8,39.

De achtjarige zwarte Wylers Óskadis frá Aquadraat, V: Mökkur frá Varmalæk, gefokt door Arnout Bakker en Mieke van Herwijnen, werd voorgesteld door haar vaste ruiter en eigenaresse Ellen Meesters. Hoewel Ellen zich bepaald niet optimaal voelde was dat in haar rijden bepaald niet te zien. Ze stelde haar merrie (als vierganger) met enthousiasme voor en behaalde voor alle onderdelen, behalve de stap (7,0) en de niet getoonde telgang (5,0), een prachtige 8,0; en dat voor een eerste optreden als keuringsruiter. Daarmee kwam haar resultaat voor de verrichtingen op een 7,43 en - gecombineerd met een 7,83 voor het exterieur – uit op een eindtotaal van 7,59.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wylers Óskadís frá Aquadraat, 2007, ruiter Ellen Meesters

De hoogst beoordeelde Nederlands gefokte merrie was de inmiddels 11-jarige, bruine India II van De Waaldijk, gefokt door Robert Verzuu en Inge van Hugten. India II is eerder gekeurd als 5-jarige, maar wist nu, dit keer onder het zadel van de ervaren Andreas Trappe, haar eerdere score behoorlijk bij te stellen ook ten opzichte van een keuring slechts enkele weken geleden. Met een 8,04 voor het exterieur (o.a. 8,5 voor verhoudingen) en een 8,06 voor de verrichtingen, waarbij de telgang na de 2e doorgang uitkwam op een 7,5, telkens een 8,5 voor galop, spirit en stap en 8,0 voor de overige onderdelen, kwam ze uit op een mooie 8,05. India II is een dochter van Þokka van de Waaldijk, eveneens gefokt door Robert Verzuu, en de hengst Hrafnar frá Húsavík. Vanwege de score boven de 8,00 was er – naast de prijs voor de categorie - de zeer gewilde NSIJP deken bestemd voor NL gefokte paarden die een elitebeoordeling behalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

India II van de Waaldijk, 2004, ruiter Andreas Trappe

Deze keuring was tevens het selectiemoment voor de fokkerijpaarden voor de WK 2015 in Herning. Vooraf hadden zich dit jaar nog geen Nederlands gefokte paarden gekwalificeerd voor deelname aan de WK en ook op deze keuring zijn er geen paarden die de Nederlandse kwalificatienorm hebben behaald. Dat houdt in dat voor het eerst in een hele lange tijd NL helaas niet vertegenwoordigd zal zijn in het Fokkerij onderdeel van de WK. Wel werd door Lilja II frá Malou de Belgische kwalificatienorm behaald, dus mogelijk zal zij België aldaar gaan vertegenwoordigen over een week of zes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juryleden op deze keuring waren Valberg Sigfússon, Barbara Frische en ‘onze eigen’ Tom Buijtelaar die in goede harmonie en met zeer begrijpelijke jurering deze 11 merries hebben beoordeeld en ook open stonden voor het beantwoorden van vragen tussen de 1e en 2e doorgang, iets waar een aantal ruiters ook goed gebruik van heeft gemaakt. De sfeer was uitstekend, het publiek best talrijk, de accommodatie inclusief de geheel vernieuwde keuringsbaan voldeed prima en ook het randgebeuren was dik in orde, waarbij de uitstekende lunch van de onvolprezen Horatio en natuurlijk het cake- en taartenbuffet van vliegende keep Lieke van Poucke niet onvermeld mogen blijven. Al met al een keuring die naar meer ‘smaakt’.

De mooie foto’s zijn zoals altijd van Krijn Buijtelaar.

Ingrid Weijers