slideshow 1

Begrazingsgebieden

De Groesplaat

Groesplaat
Groesplaat
De Groesplaat
De Groesplaat
De Groesplaat
De Groesplaat
De Groesplaat
De Groesplaat

Natuurgebied "De Groesplaat" tussen Sleeuwijk en Woudrichem, eigendom van het Brabants Landschap, in beheer bij de werkgroep begrazingen van het NSIJP als begrazingsgebied voor merries (maximaal 25 stuks). Het is een groot, circa 70 hectare, prachtig en zeer afwisselend gebied, met diverse drink en zwemmogelijkheden voor de paarden. Het gebied is open door de grote stukken grasland, het heeft strandjes langs de rivier de Merwede en een stuk bos. Klik hier  voor (lucht)foto's van de Groesplaat.

 

Routebeschrijving
A27 vanuit het noorden (Utrecht richting Breda) afslag Werkendam/Sleeuwijk op rotonde 1e afslag. Bij de verkeerslichten links richting Sleeuwijk. Over het viaduct weer links (de weg blijven volgen), bij de volgende verkeerslichten rechtdoor. U rijdt een stukje langs een vangrail. Op de rotonde de 2e afslag rechtsaf, blijf deze weg volgen, let op de wegversmallingen. U komt langs een monument aan uw linkerhand, u blijft rechtdoor rijden, na ongeveer 75 meter buigt de weg naar rechts, u gaat rechtdoor (30 km zone Rijksstraatsweg), in de bocht van deze weg gaat u rechtsaf de dijk op, bovenaan let op dit is gewijzigd, rechtsaf de Woudrichemsedijk op, deze gaat over in de Merwededijk. Na ongeveer een kilometer ziet u in de verte een vogelkijkhut. Ga daar naar beneden, en parkeer uw auto. Bij de in- en uitscharing is het toegestaan, op aanwijziging van de beheerder, met auto/trailer het gebied in te rijden tot bij de kraal. Door het hek meteen rechts en dan direct weer rechts, u ziet de (nieuwe) kraal in de verte.
 
A27 vanuit het zuiden (Breda richting Utrecht) afslag Werkendam/Sleeuwijk. Bij de verkeerslichten links richting Sleeuwijk. U rijdt een stukje langs een vangrail. Op de rotonde de 2e afslag rechtsaf, blijf deze weg volgen, let op de wegversmallingen. U komt langs een monument aan uw linkerhand, u blijft rechtdoor rijden, na 75 meter buigt de weg naar rechts, u gaat rechtdoor (30 km zone), in de bocht van deze weg gaat u rechtsaf de dijk op,  bovenaan let op dit is gewijzigd, rechtsaf de Woudrichemsedijk op, deze gaat over in de Merwededijk. Na ongeveer een kilometer ziet u in de verte een vogelkijkhut. Ga daar naar beneden, en parkeer uw auto. Bij de in- en uitscharing is het toegestaan, op aanwijziging van de beheerder, met auto/trailer het gebied in te rijden tot bij de kraal. Door het hek meteen rechts en dan direct weer rechts, u ziet de (nieuwe) kraal in de verte.
 
A2 neem de afslag Zaltbommel, ga onderaan de afslag richting Zaltbommel, rij door tot de rotonde (voorbij de watertoren) en ga op de rotonde linksaf de N322 op. Blijf die volgen (3, 4 of 5 rotondes misschien wel meer) tot aan Almkerk. Ter hoogte van Almkerk, bij rotonde rechtsaf (richting Woudrichem, is Woudrichemse weg).  Op de eerste rotonde linksaf richting Sleeuwijk. Doorrijden tot de rotonde, 1e afslag rechtsaf, blijf deze weg volgen, let op de wegversmallingen. U komt langs een monument aan uw linkerhand, u blijft rechtdoor rijden, na 75 meter buigt de weg naar rechts, u gaat rechtdoor (30 km zone), aan het einde van deze weg gaat u rechtsaf de dijk op,  bovenaan let op dit is gewijzigd, rechtsaf de Woudrichemsedijk op, deze gaat over in de Merwededijk. Na ongeveer een kilometer ziet u in de verte een vogelkijkhut. Ga daar naar beneden, en parkeer uw auto. Bij de in- en uitscharing is het toegestaan, op aanwijziging van de beheerder, met auto/trailer het gebied in te rijden tot bij de kraal. Door het hek meteen rechts en dan direct weer rechts, u ziet de (nieuwe) kraal in de verte.
 
A59 neem afslag Heusden/Wijk en Aalburg, let op dat je de goede afslag neemt richting Wijk en Aalburg, blijft deze weg volgen over de Heusdense brug (verkeerslichten en rotondes rechtdoor blijven gaan) tot aan de T-spliting, ga daar linksaf richting Almkerk. Na ca. 4 km, ter hoogte van Almkerk, bij rotonde rechtsaf (richting Woudrichem, = Woudrichemse weg). Op de eerste rotonde linksaf richting Sleeuwijk. Doorrijden tot de rotonde, 1e afslag rechtaf, blijf deze weg volgen, let op de wegversmallingen. U komt langs een monument aan uw linkerhand, u blijft rechtdoor rijden, na 75 meter buigt de weg naar rechts, u gaat rechtdoor (30 km zone), aan het einde van deze weg gaat u rechtsaf de dijk op, bovenaan  let op dit is gewijzigd, rechtsaf de Woudrichemsedijk op, deze gaat over in de Merwededijk. Na ongeveer een kilometer ziet u in de verte een vogelkijkhut. Ga daar naar beneden, en parkeer uw auto. Bij de in- en uitscharing is het toegestaan, op aanwijziging van de beheerder, met auto/trailer het gebied in te rijden tot bij de kraal. Door het hek meteen rechts en dan direct weer rechts, u ziet de (nieuwe) kraal in de verte..

De Lokker

De Lokker
De Lokker
De Lokker
De Lokker
De Lokker

 

De Lokker is een prachtig natuurgebied. Het ligt tussen Breda en Roosendaal, ten zuiden van Sprundel. De Lokker is een niet voor publiek toegankelijk onderdeel van de Pannenhoef. Het gebied is 80 hectare groot en bestaat uit bosgebied, een groot en enkele kleine vennen en veel grasland. Zeer afwisselend terrein. De Schotse laaglanders begrazen samen met een kudde IJslandse hengsten het gebied. Het Brabantse Landschap is eigenaar van het gebied.
Jan van den Maagdenberg was daar menige jaren, tot dat hij ziek werd in 2008, beheerder. Hugo Mos, werkzaam bij Brabants Landschap, is zijn opvolger. De Lokker is een niet toegankelijk natuurgebied. Het bezoeken van de kudde is dan ook alleen toegestaan als er vooraf contact met  Hugo, de beheerder is opgenomen. De heerder is altijd mobiel bereikbaar. Hij kan dan de BOA informeren. Eigenaren lopen anders de kans een procesverbaal te ontvangen omdat zij zich op verboden terrein bevinden. Ik wil u verzoeken deze regel in acht te nemen.
 

Klik hier voor nog meer foto's van de Lokker.

Sinds april 2011 heeft de Lokker zelfs een eigen Facebook-pagina. Men moet aangemeld zijn bij Facebook om deze pagina te kunnen bezoeken.

 

Routebeschrijving

De Lokker is te bereiken via de A58. Neem op de A58 (richting Roosendaal) afslag 19 Sprundel/Hoeven, onderaan de afslag richting Sprundel. Na 200 meter links de parallelweg indraaien (=Ettenseweg). Deze draait terug naar de snelweg. Ga NIET onder het viaduct door maar volg de Ettenseweg door rechtsaf te gaan. Rij deze weg helemaal uit tot de rand van het dorp Sprundel. Steek de weg over (rotonde) de Bosstraat in. Deze gaat over in de Lokkerstraat. Steek de kruising met Heikant over. Steek de kruising met Turfstraat. De weg gaat over in zand. Aan het einde van de Lokkerstraat parkeren. Het is dan nog een klein 300 m lopen naar de vangkooi (rechtsaf langs een eikenbosje en dan langs de slagboom linksom).
 

Markiezaat

Jonge hengsten leven zich uit in de Markiezaat
Jonge hengsten leven zich uit in de Markiezaat
aanwijzing
ga hier links af
Markiezaat
Markiezaat
Markiezaat
Markiezaat

Na afsluiting van dit deel van de Oosterschelde in 1984, ontwikkelt dit (voorheen) zoute gebied zich tot een zoetwatermoeras. Het behoort tot de 5 belangrijkste vogelgebieden van Nederland. Jaarlijks komen er maar liefst 125 soorten tot broeden, waarvan er 22 op de zogenaamde `Rode lijst`staan, waaronder lepelaar, kluut, visdiefje, geoorde fuut, oeverzwaluw en velduil. De ongekend hoge dichtheid aan zangpietjes laat zich aflezen aan de koekoekenstand: in het seizoen hoor je ze met drie of meer door elkaar heen roepen. Het gebied is aan het \'ontzilten\' of \'verzoeten\', wat zorgt voor een mengeling van planten met een uiteenlopende \'smaak\': zoutminnaars als zeeweegbree, zeekraal en melkkruid, planten van vochtige duinvalleien als heelblaadjes, bitterling en moeraswespenorchis en ruigtekruiden als akkerdistel, speerdistel, harig wilgeroosje en  Canadese fijnstraal. Door begrazing met runderen (enkel het zomerhalfjaar) en IJslandse Paarden (jaarrond) wordt voorkomen dat het hele gebied gelijktijdig en eentonig verbost. De paarden hebben de ruimte, ze hebben nl. 250 ha. tot hun beschikking.

 
De Markiezaat is een niet toegankelijk natuurgebied. Het bezoeken van de kudde is dan ook alleen toegestaan als er vooraf contact met de beheerder is opgenomen. De beheerder is altijd mobiel bereikbaar.  Hij kan dan de BOA informeren. Eigenaren lopen anders de kans een procesverbaal te ontvangen omdat zij zich op verboden terrein bevinden. Ik wil u verzoeken deze regel in acht te nemen.
 
Klik hier voor meer foto's van de paarden en het gebied.
Routebeschrijving
U komt er via de A15 - N3 (Papendrecht) - A16 - A59 - A17 richting Bergen op Zoom of de A58 richting Bergen op Zoom, afslag Huijbergen (no. 29) - einde afrit links - 1ste echte kruising rechts - door Heimolen - over viaduct - kruising rechtdoor - over spoorlijn, vanaf hier langzaam rijden want je moet voor het richtingaanwijsbordje van Bezoekerscentrum De Kraaijenberg links af het verharde pad op waar aan de rechterzijde een bordje staat: Prive weg, geen toegang zie foto kader.. Aan het einde van het pad rechts aanhouden, achter het gebouw van Brabants Landschap (De Kraaijenberg, Fianestraat 17, 4617 RA  Bergen op Zoom) parkeren op het gras bij de houten uitkijktoren
 
Advies van de beheerder voor nieuwe inschaarders:
Reken er op dat we de nieuwe paarden aan de hand een flink eind het gebied in zullen brengen voor we ze los laten. Leer je hengst dus aan een halster te lopen. Dat doen we om te voorkomen dat ze niet meteen bij de kraal en de afrastering kennis hoeven te maken met de oude garde. Wij blijven bij elkaar tijdens het lopen. De oude garde wordt pas los gelaten als de jonkies kennis hebben gemaakt. Neem geen hond mee, want die mogen alleen aangelijnd in het gebied en geloof me, met een aangelijnde hond ben je héél interessant voor een kudde…Zonder honden is het al spannend genoeg.
 

 

Het Junner Koeland

Het Junner Koeland
Het Junner Koeland
Het Junner Koeland
Junner Koeland
Junner Koeland
Het Junner Koeland
Het Junner Koeland bij Ommen is met ingang van april 2007 in gebruik genomen.  Er is plaats voor maximaal 15 jonge hengsten. De beheerders Annechien Wijnbergh en Venus van Asperen zijn 2 dames die zelf ook IJslanders hebben, dus zij weten er alles van, de kudde is in goede handen. Op het junner worden alleen 1-jarige toegelaten.
 
Het Junner Koeland is een gebied van 100 ha aan de Overijsselse Vecht ten oosten van Ommen. Een mooi arm gebied met zanderige grond (dus arm) waar ongeveer 60 koeien lopen, van 1/4 tot 1/11, die echter onvoldoende voor begrazing zorgen. Het fijne werk wil Staatsbosbeheer graag laten gebeuren door IJslandse paarden (ze kennen de IJslanders van de Duursche Waarden). Het graasgedrag van diverse grazers wordt daar projectmatig bestudeerd door studenten van de Universiteit van Groningen, die soms de nacht doorbrengen in het gebied om het gedrag van de dieren te bestuderen. De assistent beheerder, Henk de Lange is een enthousiaste eigenaar van de koeien, die een groot maar realistisch hart voor dieren, inclusief paarden, blijkt te hebben. Het terrein is niet toegankelijk voor het publiek m.u.v. een pad door een hoek. De paarden worden bekapt door een IJslandersmid en de dierenarts die bij calamiteiten en bij de inscharing aanwezig is, is met IJslanders bekend.
 
Als u hier klikt dan kunt u foto's van het gebied bekijken. De foto’s zijn gemaakt tijdens een bezoek op een mooie dag in september 2006.
 
Routebeschrijving
 
De ingang is aan de westkant van het gebied: de Achteresweg. De makkelijkste manier om daar te komen is de volgende:
Komend uit de richting Ommen: neem de afslag na de afslag Hooge Graven (golfbaan staat naar links aangegeven, jij gaat naar rechts) rechtsaf: Achteres weg. Deze weg helemaal uit tot aan het einde. Daar  parkeren.
Komend over de 34 uit de richting Coevorden: De weg is afgewaardeerd, dus je moet nu langzaam en over allerlei drempels. Vlak voor Ommen zie je aan je linkerhand een wei met twee Haflingers (in 2013) en een kikkerpoeltje. Daar ga je linksaf. Achteresweg. Deze weg helemaal uit tot aan het einde. Daar parkeren.
 

 Advies van de beheerder

Neem geen hond mee, want die mogen alleen aangelijnd in het gebied en geloof me, met een aangelijnde hond ben je héél interessant voor een kudde…Zonder honden is het al spannend genoeg.

 

Leudal

Leudal
Leudal
Leudal
Leudal
Leudal
Leudal

 

De oppervlakte van het Leudal is 45 ha, bos, heide en weide. Omsloten door bossen in Zuid Brabant bij Neer. Vanaf het begrazingsjaar 2012-2013 is er ruimte voor 8 merries.

Klik hier voor foto's van dit mooie gebied.

Routebeschrijving
Komende vanaf Venlo of Eindhoven via de A67, neem afslag Asten Meijel, richting Meijel N279. In Meijel richting Roggel, door Roggel heen. Bij Citroëngarage rechts in de bocht ga je linksaf richting Healen en Neer. Na ongeveer 2 km rechtsaf (voor werkschuur Staatsbosbeheer) bospad in. Aan de rechtkant is de begrazing.