slideshow 1

WK Verslagen

IJP nr. 4 2011: WK Special

Verschenen WK Verslagen

IJP nr. 4 2011: WK Special

De eerste digitale uitgave van IJP is een feit! Een mooi blad met ondermeer informatie over de afgelopen WK in Oostenrijk. Dat deze uitgave digitaal verschijnt betekent niet dat u geen IJslandse Paarden meer gaat ontvangen. Het volgende nummer komt gewoon weer via uw brievenbus.

Drie medailles voor Nederland

Stella Timmerman (foto: Henk Peterse)
Stella Timmerman (foto: Henk Peterse)
Sigurður Marínussen (foto: Henk Peterse)
Sigurður Marínussen (foto: Henk Peterse)
De prijsuitreiking (foto: Henk Peterse)
De prijsuitreiking (foto: Henk Peterse)
Het Nederlandse publiek (foto: Henk Peterse)
Het Nederlandse publiek (foto: Henk Peterse)
Sigurður Marínussen (foto: Henk Peterse)
Sigurður Marínussen (foto: Henk Peterse)
Sigurður Marínussen (foto: Henk Peterse)
Sigurður Marínussen (foto: Henk Peterse)
De trotse prijswinnaars van de telgangproef (foto: Sjaak Smeeing)
De trotse prijswinnaars van de telgangproef (foto: Sjaak Smeeing)

Telgangproef PP1: goud – en zilver - voor Nederland!

Aan de telgangproef doen vier Nederlanders mee: jeugdruiters Michel Venner en Stella Timmerman, Jaap Groven en onze favoriet Sigurður Marínusson. Siggi staat op dit onderdeel tweede in de WorldRanking met een gemiddelde van 8,417. Boven hem staat met 8,90 Guðmundur Einarsson, die met Sproti frá Sjavarborg als titelverdediger start. Michel staat op de 36e plaats, Jaap op plaats 65. Stella heeft nog geen notering.

 

Eerste doorgang

Om 18:30 gaat, bij een zonnetje, de voorruiter Dorte Mitgau met Ilmur von Ellenbach van start. Snel daarna start de eerste echte ruiter: Carina Mayerhofer met Frami St. Oswald. Zij zet meteen een tijd van onder de 8 sec. Ook Eva Harant heeft een tijd onder de 8, maar geen punten voor leggen en terugnemen. Magnús Skúlason, 4e in de WorldRanking, gaat iets minder hard (8,20”), maar hij krijgt een 8 voor in telgang leggen. Jaap is de vijfde starter. Niet heel hard, wel een goede doorgang: 6,5 voor het leggen, tweemaal een 6 voor telgangkwaliteit en een 6 5 voor het terugnemen. Zijn tijd is 9,02 sec. Vignir Jonasson brengt het er met Kraftur frá Bringu niet veel beter af. Hij krijgt allemaal zessen, tijd is 9,13.

Bij Michel is het spannend of hij wel op tijd in telgang zal zijn, maar dat lukt. Zijn cijfers zijn niet heel hoog: 5,5 / 6,5 / 6,5 / 6,5 en hoewel het er snel uitziet komt hij lager uit dan Jaap: 9,14.

Young rider Annabell Steuer is de Duitse kampioen in dit onderdeel en de speedpass. 5,5 / 6,5 / 6 / 7 en een tijd 8,67. Casanova van Samantha Leidesdorff (DK) is de eerste die voortijdig in galop springt. Daarmee is zij uit deze proef.

Stella heeft in ieder geval een goede doorgang; geen punten voor het leggen, dan 7,5 en 6,5 voor telgangkwaliteit, 6 voor terugnemen, een tijd van 8,28. Siggi stelt ons niet teleur. Hij krijgt een 7,5 voor het leggen, tweemaal een 8,5 voor telgangkwaliteit, een 7,5 voor het terugnemen en een tijd van 7,77. Totaal 8,67. Höskuldur Aðalsteinsson (AT) lijkt goed te gaan, maar is te laat in telgang en krijgt maar een 5 voor het terugnemen. Melanie Müller (DE) is de eerste die bij Siggi in de buurt komt met 8 / 8,5 / 8 / 5, tijd 8,1; eindcijfer 8,17.

Rúna EInarsdóttir-Zingsheim met Freyr, leidend wereldkampioen in de vijfgangencombinatie, valt bij het tweede telgangonderdeel in galop. Dan blijft nog Guðmundur Einarsson met Sproti frá Sjavarborg over: 8 / 8,5 / 8 / 6,5, tijd 7,94. Totaal 8,50; voorlopig tweede plaats.

 

Tweede doorgang

De tweede doorgang moet het beslissen. Gaat Siggi zijn positie handhaven, of rijdt Guðmundur hem voorbij? Andere deelnemers lijken niet echt een bedreiging. Magnús Skúlason, na de eerste doorgang op de vierde plaats (8,08), rijdt een mooie tweede doorgang: 8,5 / 8,5 / 7 / 6,5, tijd 8,47, maar het is niet genoeg om Siggi of Guðmundur te verdringen. Jaap verbetert zich in zijn tweede doorgang niet: 3 voor het leggen, 5,5  en 7 voor telgangkwaliteit, 0 voor terugnemen (want in galop) en een tijd van 8,75. Ook Michel’s tweede doorgang is wat minder dan zijn eerste: 3 / 6,5 / 6 / 6,5 en een tijd van 9,46.

Ook in haar tweede doorgang waagt Stella het niet om eerst in galop te gang, uit angst dat ze Friður dan niet meer in telgang krijgt. Daarom krijgt ze een 0 voor leggen, gevolgd door een 7,5 en een 7 voor telgangkwaliteit; 5,5 voor terugnemen en een tijd van 8,36.

Siggi’s tweede doorgang: is ietsje minder dan de eerste, maar nog steeds supergoed: 7 / 8,5 / 8,5 / 7,5  en een tijd van 7,86. Totaal: 8,63. Dat is hoger dan hij de afgelopen tijd gehaald heeft.

Melanie Müller doet er in de tweede keer een schepje bovenop, maar neemt teveel risico: galop vlak voor de eindstreep. Het wachten is op Guðmundur’s tweede loop. We zullen tot het eind moeten wachten. Supergoede doorgang, maar hij blijft op 8,58 steken! Goud voor Nederland!

 

Medailles voor de Young Riders

En dan volgt nog de verrassing bij de prijsuitreiking. Want de een-na-beste jonge ruiter is Michel Venner, de beste is Stella Timmerman. Gaan we met drie medailles naar huis! Michel is tiende van alle ruiters. Stella 8e.