Verslag NK Jeugd & Young Riders 2024

11-07-2024

 

Dit jaar vonden de Nederlandse Kampioenschappen voor de Jeugd en Young Riders plaats op 8 en 9 juni, op de fijne locatie van Stoeterij Fitjar in Noord-Sleen. Anne-Jet White had samen met het team van Stal Frá Neisti de forse taak op zich genomen dit NK organiseren en zij zijn hier geweldig in geslaagd. Het was een zeer mooi (en gelukkig ook grotendeels zonnig) gemoedelijk weekend met veel blije gezichten, mooie sportieve prestaties en een gezellig samenzijn tijdens de avondprogramma’s.

Foto’s: Door Jolanda Fotografie & Omar Spahija

Dit jaar is er voor het eerst voor gekozen om een splitsing te maken tussen een Nederlands Kampioenschap voor de Jeugd en een Nederlands Kampioenschap voor Young Riders, om recht te doen aan de werkelijke groep Jeugd: de ruiters die dit jaar maximaal 18 worden*. Of de splitsing in de huidige vorm de beste keuze is, zullen we tijdens de evaluatie dit najaar goed bekijken.

Naast de bekende ovaalbaanproeven werden er ook Speed Pass en de Telgangproef verreden en werd er fanatiek deelgenomen aan Country Side Riding (de cross), de Trail (behendigheidsproef), de Vlaggenrace en dressuur. De Vlaggenrace was het meest populair; maar liefst 29 combinaties gingen hierin van start. Het was opvallend hoe behendig sommige ruiters te werk gingen met de vlaggen, wij vermoeden dat hier flink op getraind is!

Jeugd

Tijdens de NK Jeugd worden er traditiegetrouw ook Allround Jeugdkampioenen per leeftijdsklasse gehuldigd en worden er een aantal speciale aanmoedigingsprijzen uitgereikt. Dit jaar gingen deze bijzondere trofeeën naar:

De Duim – Yzze Hendriks
(wisselprijs voor de Algemeen Jeugd Kampioen met de hoogste score in een Töltproef en een gangenproef)

Mirthe Vogelzang werd door de jury geprezen voor de fijne en rustige begeleiding die zij gedurende het hele NK gaf aan haar nog onervaren wedstrijdpaard en zij mocht hiervoor de Featherlight wisseltrofee - een extra prijs voor harmonieus en fijngevoelig rijden- in ontvangst nemen.

De Allround jeugdkampioenen gebaseerd op een töltproef, een gangenproef en twee verschillende andere proeven uit twee groepen:

Grootste Talent (leeftijd 14-17 jaar) – Isolde van de Molengraaf
Runner Up (leeftijd 11-13 jaar) – Jolein Janse

Onderstaand een compleet overzicht van alle kampioenen Jeugd** die in 2024 zijn uitgereikt:

Dressuur B1 – Hieke Wester & Gústi gódi frá Bringu

Dressuur L1 – Merel Boor & Máni frá Skoti

Töltproef T5 – Emma Faber & Flórus frá Wyler

Töltproef T6 – Indy Nes & Silfri frá Hákoti

Töltproef T7 – Yzze Hendriks & Marböll z Punktur

Töltproef T8 – Mirthe Vogelzang & Lótus frá Hinriksstödum

Viergangenproef V5 – Yzze Hendriks & Marböll z Punktur

Viergangenproef V3 – Isabeau Severijn & Drottning frá Hófadyn

Trail TR1 – Indy Nes & Stjarna frá Waldthorst

Vlaggenrace FR1 – Selina van der Hem & Saela frá Nyttland

Country Side Riding – Isolde van de Molengraaf & Blettur frá Saudafelli

Young Riders

Bij de Young Riders was er één wisselprijs te vergeven: de door Hestarholt (Els van Weel) beschikbaar gestelde Topper prijs, die bedoeld was voor de beste allround ruiter van 18-21 jaar. Na overleg is de prijs nu vergeven aan de ruiter die de beste resultaten had in deze 2 groepen:
1e Töltproeven = T1/T2/T3/T4,
2e  Gangenproeven en Telgangonderdelen = F1/F2/V1/V2/PP1/P2

De winnares van de Topper 2024 is Iris Wijker.

Onderstaand een compleet overzicht van alle kampioenen Young Riders** die in 2024 zijn uitgereikt:

Töltproef T3 – Freya Spee & Arion von Töfraskógi

Töltproef T4 – Freya Spee & Elias frá Paol-Kaat

Speedpass P2 – Freya Spee & Lukka van ’t Groote Veld

Telgangproef PP1 – Yvar van Zeeland & Hylling von der Elschenau

Viergangenproef V2 – Iris Wijker & Brynjar frá Fensalir

Vijfgangenproef F2 – Josephine Beelenkamp & Eldur van ’t Enclavehof

*Op de NK Jeugd mogen ruiters starten die geboren zijn in 2006 t/m 2018. Op de NK Young Riders mogen ruiters starten die geboren zijn in 2003 t/m 2008. Ruiters die geboren zijn in 2006, 2007 of 2008 moeten kiezen aan welke wedstrijd zij mee willen doen en mogen niet aan beide deelnemen.

** In sommige proeven waren er geen drie inschrijvingen, in dat geval zijn er conform NSIJP-reglementen geen kampioenschappen uitgeschreven voor die proef.