Afgelopen weekend vond op Stoeterij de Breidablik in Oirschot de NSIJP FEIF-keuring onder het zadel plaats. Juryleden waren Heiðrun Sigurðardottir (IS) en Tom Buijtelaar (NL), met Barbara Frische (DE) als hoofdjurylid. Lang bleef ongewis hoeveel paarden er zouden komen, maar uiteindelijk namen 22 paarden, waarvan 1 futurity/try-out, deel aan deze keuring. Om het programma op zaterdag te ontlasten werd vrijdagavond 14 juni de veterinaire check van de hengsten en de exterieurmetingen uitgevoerd. Of we de van te voren aangegeven aanvangstijd gingen halen was nog wel even spannend, omdat door de luchtmacht dagen, een concert van Guus Meeuwes en een wegafsluiting de wegen richting Brabant bomvol stonden. Maar ondanks de files lukte het toch om tijdig te beginnen. Ringmeester René de Vink en jurylid Tom Buijtelaar kregen zelfs nog even de gelegenheid om een bord heerlijk stoofvlees van Niek van Nunen leeg te eten, omdat veearts Miriam van Poppel als eerste kon beginnen. De vet-check en metingen verliepen voorspoedig. Om half 10 waren alle paarden gedaan en kon iedereen na even gezellig napraten richting hotel/huis of camper.
Zaterdagochtend was de jury compleet. Barbara Frische had de weg afsluiting tijdig weten te omzeilen en de vorige avond was jurylid Heiðrun Sigurðardottir van de trein opgehaald. De exterieurkeuring vond plaats onder de overkapping van Stoeterij de Breidablik. Het was fijn om droog te staan, ook voor het publiek, want het miezerde gestaag door. Rond de middag werd het gelukkig weer droog. Een combinatie van factoren liep de exterieurkeuring behoorlijk uit. Onder andere nam de jury voldoende tijd om minder ervaren voorbrengers de gelegenheid te geven om het paard in de door FEIF voorgeschreven houding (vierkant) neer te zetten en te laten staan en om zo tot een goede beoordeling te kunnen komen. De exterieurkeuring werd onderbroken door de lunch en het uitzwaaien van de eerste groep ruiters van de estafetterit naar het WK in Berlijn. Niek van Nunen overhandigde de WK baton met boodschap van de Nederlandse - voor de Duitse WK organisatie. NSIJP bestuursleden Lieke van Poucke en Jacob-Jan Rijnberg en Ettje Graafstra (NSIJPkantoor) en Carla van Nunen (Stoeterij de Breidablik) droegen tijdens het ere rondje over de ovaalbaan de vlaggen. Nadat de estafetteruiters het terrein hadden verlaten en na een snelle lunch voor de jury werden de laatste paarden op exterieur gekeurd. Waarna de jury zonder onderbreking doorging naar de telgangbaan voor de verrichtingen.
Er werd gestart met merries. Totaal deden er 4 Nederlands gefokte, één Duits gefokte en 6 IJslands gefokte merries mee. Erg leuk dat er ook paarden uit Duitsland waren, dat maakte de keuring wel compleet. Maria-Magdalena Siepe-Gunkel, Breeding leader van het IPZV, vroeg zelfs om het volgend jaar op dezelfde locatie te houden en de datum af te stemmen met IPZV juist omdat ze het zo goed georganiseerd vonden en Oirschot goed bereikbaar is van uit een groot deel van Duitsland. We zullen zien, want we zijn in gesprek met onze Zuiderburen om meer samen te doen. Breeding leader Bert Collet van het BSIJP was samen met zijn vriendin ook aanwezig op deze keuring.
Niet alleen de merries (13 van de 21 keuringspaarden), maar ook de dames voortbrengers waren goed vertegenwoordigd (6 van de 11 voorbrengers). Fantastisch om te zien is dat nog een ruiter die we kennen uit de gangenwedstrijden de stap naar het rijden van keuringen heeft gemaakt. Christa Rike toonde aan dat het voorbrengen van een paard onder het zadel een uitdagende sport is. Zij reed de Nederlands gefokte zwartbonte merrie Valdís frá Fensalir (V: Vaðall frá Fensalir), gefokt en in eigendom van Petra van der Linden-Rike), en later op de middag ook nog een zilverappel zwarte hengst van dezelfde eigenaar. De laatste in de rij was futurity/try-out ruiter Tina Hendrickx. Tina heeft mee gedaan aan de NSIJP fokcie cursus Voorbrengen. Super leuk om haar hier terug te zien met haar paard Hnota frá Hinriksstöðum (V: Hnokki frá Fellskoti), fokker Henk Peterse, eigenaar Bert Collet.
Zowel bij de merries en de hengsten mocht Erik Spee al eerste starten. Maar bij de inschrijving werd al aangegeven dat het niet zeker was of de vijfjarige Nederlands gefokte wildkleur zwarte hengst Elias frá Paol-Kaat (V: Sæfari frá Hákoti), fokkers/eigenaren Annemieke Niekerk-Beuvens en Marloes Beuvens al wel klaar was voor het rijden van de verrichtingen. Het was dan ook geen grote verrassing, maar wel erg jammer, dat Elias uiteindelijk niet startte. Elias behaalde voor exterieur een prachtige 8,26. Glæsir frá Álftakoti (V:Sæfari frá Hákoti) voorgebracht door Sólon Morthens, fokkers/eigenaren Bert Hoogenboom, Thomas Hoogenboom moest opgeven. Glæsir had zich vermoedelijk gestoten, had een zwelling op de kaak, maar mocht van de veearts wel meedoen met de exterieurkeuring en de verrichtingen. Helaas bleek hij in de baan toch last te hebben van de kwetsuur. Glæsir behaalde een 8,09 voor exterieur.
De familie Hoogenboom (Bert Hoogenboom, Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen) brachten gezamenlijk naar deze keuring maar liefst 6 paarden (3 merries en 3 hengsten). Daarvoor alle lof. Twee van deze paarden waren zelf gefokt. De al eerder genoemde Glæsir frá Álftakoti en de zwarte zeer complete (exterieur 8,33) 5 jarige Divar frá Álftakoti (V: Viti frá Kagaðarhóli), eigenaar Bert. Verder namen zij mee de donker bruine 7 jarige hengst Brynjar frá Skeiðvöllum (V: Orri frá Þúfu í Landeyjum), fokker Skeiðvellir ehf, eigenaar Thomas, de bruin platenbonte 8 jarige merrie Trú frá Holtsmúla1 (V: Álfur frá Selfossi), eigenaar Bert, en van dezelfde leeftijd vosmerrie Astra frá Holtsmúla1, fokker Úrvalshestar ehf, en wildkleur zwarte merrie Salsa frá Skeiðvöllum (V: Stáli frá Kjarri). Deze laatste zijn in eigendom van Thomas en Sophia. Salsa liep 2 doorgangen en daarna brak voorbrenger Sólon Morthens de keuring af. Voor de eigenaren een teleurstellend moment.
Sytske Casimir kondigde tijdens de verrichtingen op een professionele en rustige manier alle paarden aan, met de daarbij behorende informatie over afstamming. De verrichting verliep verder vlot, al werd de achterstand op het tijdschema niet meer ingelopen. Voor sommige mensen in het publiek jammer, omdat zij de terugweg moesten aanvangen terwijl nog niet alle hengsten hadden gelopen. Maar de sfeer was zeer gemoedelijk, alle deelnemers en vrijwilligers goed gemutst, misschien wel mede door het weer. Heerlijk zonnetje, mooie wolken luchten, een mild briesje en zingende krekels op de achtergrond. Zittend aan de telgang baan kreeg ik even een vakantiegevoel, kijkend naar de hard werkende paarden en ruiters.
Er was echter wel een wolk aan de lucht. Laatste ruiter in de baan, Serina Geurtsen met haar 12 jarige voshengst Magnús frá Hinriksstöðum (V: Starri frá Hvítanesi), fokker Henk Peterse, kreeg als enige een enorme bui over haar heen en terwijl het publiek wegvluchtte richting de catering tent, reden Serina en Magnús door een gordijn van water hun doorgangen. Dit moment werd prachtig vastgelegd door fotografe Patty van der Kaaij. Toen ze klaar waren stopte de regen ook.
Over het algemeen heerste er ten aanzien van de behaalde punten teleurstelling. Vier paarden haalden na de eerste verrichtingen als eindscore de 8 of net een enkele honderdste punt hoger. De overige resultaten lagen tussen de 7,46 en de 7,95. Na de verrichtingen konden de voorbrengers nog even met de jury spreken over de behaalde resultaten ter voorbereiding op de volgende dag. De volgende keuring onder het zadel gaan we op aanraden van Barbara Frische hier ook langer gelegenheid voor inruimen in het tijdschema.
's avonds was er onder de overkapping een door Stoeterij de Breidablik georganiseerde nasi/bami maaltijd met saté van de bbq, spiegelei van de bakplaat, zoetzuur, kroepoek en nog veel meer. Zeer geslaagd. De aanwezige voorbrengers, eigenaren, jury en vrijwilligers zaten gezellig door elkaar aan grote tafels. Prima verzorgd en erg lekker. Er werd nog snel een indeling voor de volgende ochtend gemaakt en aan de voorbrengers verstuurd, voordat we weer met de jury en ringmeesters vertrokken richting het hotel.
Zondagmorgen begon om half tien het tweede deel van de verrichtingen met de merries. Na de merries konden de hengsten niet direct beginnen, omdat de zwarte roan Manni vom Flókaberg (V: Fannar frá Kvistum) (voorgebracht door Elisa Graf, fokker/eigenaar Kristín Halldórsdóttir) een one man show opvoerde op het voorterrein en niet van plan was zijn zojuist verkregen vrijheid op te geven. Toen hij uiteindelijk met zijn ruiter in de baan kwam was hij goed warm gelopen en had hij nog ruim voldoende adrenaline door zijn aderen stromen om zijn galop op te waarderen met een halve punt. Helaas scheelde dat op het eindcijfer niet echt veel. Deze keer bracht Jóhann G. Jóhannesson zowel Valdís frá Fensalir als Ási frá Hvanneyri voor, terwijl Christa aan de baan stond. De voorbrengers deden er alles aan om in 6 doorgangen, de gangen naar keuze te verbeteren. Er werd, zo leek het, over de hele linie met meer lef en snelheid gereden. Helaas, bracht dat niet voor alle paarden de gewenste verhogingen van de punten.
Nadat alle paarden hun herkansingen hadden afgerond en Ettje Graafstra van het NSIJPkantoor alle uitslagen had geprint en de lintjes had klaargezet werd de keuring afgesloten met een dankwoord voor de gastvrijheid en inzet van de vrijwilligers van de Breidablik.. Deze keer nam ringmeester René de Vink de prijsuitreiking voor zijn rekening, geassisteerd door Ettje.
De Nederlands gefokte diep zwarte Divar frá Álftakoti (V: Viti frá Kagaðarhóli) voorgebracht door Sólon Morthens, fokker/eigenaar Bert Hoogenboom, was als enige over in zijn categorie en nam de glazen prijs voor beste vijfjarige hengst van deze keuring mee naar huis. Divar behaalde voor exterieur een 8,33, voor verrichtingen een 7,65 en noteerde een 7,93 als eindscore. Deze vijfjarige hengst is goed ontwikkeld met een mooi bespierde rug en kruis en met een mooie oprichting, ook onder het zadel. Zijn galop was bergopwaarts en, net zo als zijn energieke stap, zuiver van takt. Voor langzame tölt kreeg Dívar een 8, maar draf, telgang en snelle tölt mogen nog verder ontwikkeld worden.
Boven aan bij de zesjarige hengsten eindigde vos met bles Týr frá Nýttland (V: Bragi frá Austurkoti ) van fokkers Arjen Heerema, Sjaak Smeeing. Týr is in eigendom van de combinatie Smeeing/Donderwinkel/Heerema. Týr werd voorgebracht door Erik Spee en scoorde op exterieur op alle onderdelen een 8 of hoger. De jury noteerde een 9 voor zijn uitdrukkingsvolle hoofd, goed geplaatste oren, goed geopende ogen en goede gewrichten (ext 8,31). Ook onder het zadel viel Týr op door zijn goede hoofdhouding met een goede oprichting. Zijn snelle galop was bergopwaarts (8,5), maar helaas bleven draf en stap wat achter. Voor verrichtingen scoorde Týr een 7,94. De totaal score was 8,09, daarmee heeft Týr de WK norm voor Berlijn behaald. Gefeliciteerd fokkers/eigenaren. Als er geen merrie in deze leeftijdsklasse is die de WK-norm haalt dan kan er naast Maximus eventueel een tweede hengst mee. Tijdens de prijsuitreiking op zondagmiddag nam Eric Spee namens de eigenaren een NSIJP deken in ontvangst. Voor een deken komen in aanmerking Nederlands gefokte paarden gekeurd op een Nederlandse keuring in eigendom van een NSIJPlid, en gekeurd met een eindscore van 8 of hoger.
De eveneens 6 jarige vos met bles Seifur van ´t Groote Veld (V: Djáknar frá Hvammi) voorgebracht door Erik Spee fokkers Joop Oostindiër, Livien Eversen, eigenaren Annefloor Bouman, Saar Veneman behaalde een 8,52 voor exterieur. Seifur noteerde voor verhoudingen een 9 en werd omschreven als lichtgebouwd met lange benen. Seifur kreeg voor temperament en karakter, voor langzame galop en galop een 8 of hoger (respectievelijk, 8, 8, 8,5) de overige gangen kwamen minder sterk uit de bus. Het totaal voor verrichtingen was 7,45 en bracht de eindscore op een 7,88.
De lichte gebouwde, niet al te grote Manni vom Flókaberg (V: Fannar frá Kvistum) met de zeldzame kleur zwart roan, werd voorgebracht door Elisa Graf. Fokker/eigenaar Kristín Halldórsdóttir was dolblij met de score voor het exterieur van 8,09. Onder het zadel kwam Manní, ondanks zijn lichte bouw goed uit de verf. Hij kreeg een 8 voor beeld onder de ruiter en voor tölt, en een 8,5 voor draf. Jammer genoeg bleef het arbeidstempo tölt steken op een 7,5. Ook de tweede dag lukte het niet dit te verbeteren. De snelle galop was taktzuiver maar te langzaam (7,5). Manní kwam met een 5 voor telgang een uiteindelijk voor verrichtingen uit op een 7,53. Eindscore voor Manní was totaal 7,75.
Bij de hengsten van 7 jaar en ouder eindigde boven aan de 8 jarige zilverappel zwarte Ási frá Hvanneyri (V: Glymur frá Innri-Skeljabrekku), fokker Finnur Kristjánsson, eigenaar Petra van der Linden-Rike. Ási werd voorgebracht door Christa Rike. Deze hengst was bij de meting en exterieur keuring zeer braaf en ontspannen. Hij haalde 7,93 voor exterieur. Ook onder het zadel bleek Ási zeer cooperatief en ijverig. Hij kreeg een 8,5 voor temperament en karakter. De telgang en stap waren goed voor een 8,5, de tölt, draf en galop kregen elk een 8. Verrichtingen kwam daarmee uit op 8,19. De eindscore was 8,09.
De donker bruine Brynjar Skeiðvöllum (V: Orri frá Þúfu í Landeyjum) voorgebracht door Sólon Morthens fokker Skeiðvellir ehf, eigenaar Thomas Hoogenboom, behaalde een 8,13 voor exterieur. Brynjar kreeg van de jury voor stap een 9 en de jury noteerde als opmerking bij temperament en karakter 'enthousiast' (8,5). Voor verrichtingen kwam Brynjar op een 7,83. Zijn eindscore was 7,95.
De 12 jarige voshengst Magnús frá Hinriksstöðum (V: Starri frá Hvítanesi) voorgebracht door eigenaar Serina Geurtsen, fokker Henk Peterse, kreeg deze keer een 8,06 voor exterieur, waar hij in 2017 nog een 8,24 behaalde. Magnús behaalde een 7,83 voor verrichtingen met deze keer een 9 voor zijn prachtige draf. In 2017 behaalde Magnús onder prof voorbrenger Agnar Snorri Stefansson voor verrichtingen 9 honderdste punt lager. Een opsteker voor Serina, die ook aan de NSIJP fokcie cursus Voorbrengen mee deed. De eindscore voor Magnús was 7,92.
Bij de merries eindigde bovenaan bij deze keuring de vijfjarige wildkleur zwarte Erla vom Habichtswald (V: Ágúst von der Igelsburg) voorgebracht door Elisa Graf, fokker/eigenaar Maria-Magdalena Siepe-Gunkel. Erla was met haar donkere hoofd en hals en zwarte manen een bijzondere verschijning. Erla scoorde voor exterieur een 8,29 met een negens voor manen en staart en hoeven en 8,5 voor hals/schouder/borst, verhoudingen en voor bovenlijn en kruis. Op de overige onderdelen scoorde ze een 7,5. Bij de verrichtingen bleef de telgang onzeker en was de tölt wat stijf. De draf was ruim maar niet helemaal regelmatig. Met beeld onder de ruiter en stap (beide 8,5), galop en temperament en karakter (beide 8) behaalde Erla voor verrichtingen totaal een 7,74. Haar eindscore werd 7,96. Maria kon zelf de prijs voor beste 5 jarige merrie van deze keuring in ontvangst nemen.
Bij de zesjarigen eindigde boven aan de Nederlands gefokte wildkleur zwart Tíbrá van ´t Groote Veld (V:Djáknar frá Hvammi). Tibrá werd voorgebracht door Erik Spee. Fokkers/eigenaren van Tibrá zijn Joop Oostindiër en Livien Eversen. Van deze fokkers ging in 2017 voor Nederland Dóttla van 't Groote Veld naar het WK voor fokkerij. Tibrá haalde norm helaas niet. Ze had een eindscore van 7,83 en voor verrichtingen een 7,73. Met draf, galop en temperament en karakter behaalde Tibrá een 8, voor tölt een 8,5, maar telgang kwam niet hoger dan een 6,5 en ook de stap behaalde het benodigde niveau niet (7). Tibrá behaalde voor exterieur een 7,98.
De voskleurige Belgisch gefokte 6 jaar oude Laska (V: Fáni frá Hafsteinsstöðum), vos kleur, werd voorgebracht door Erik Spee. Volgens WorldFengur is fokker Guido Toelen ook de eigenaar, maar bij de uitreiking van de lintjes bleek dat Eric zelf de eigenaar is. Laska behaalde een 8,08 voor exterieur met over de hele linie achten en voor benen een 8,5. Voor verrichtingen kreeg Laska een 7,59. Laska had een telgang met lange passen, maar deze was wat onzeker (7,0) en de stap was overhaast (6,5) . De galop en tölt kregen beide een 8. Laska eindigde met een totaal score van 7,78.
De 6 jarige smokey Töf frá Lálendi (V: Djáknar frá Hvammi) voorgebracht door Sólon Morthens,. scoorde voor hals/schouder/borst en verhoudingen een 8, en gewrichten een 8,5 maar de overige onderdelen drukte het cijfer voor exterieur. Töf behaalde voor dit deel een 7,79. Niet voldoende voor het WK. Töf had ook op de baan niet haar beste moment of misschien was ze was er nog niet klaar voor. Jammer, want als stamboeksecretaris heb je toch de hoop dat deze keuring Nederlands gefokte WK-paarden zou voortbrengen. Töf behaalde, ook nadat ze in de herkansing op zondag nog een halve punt beter wist te scoren op tölt (6,5), een 7,44 voor verrichtingen. Eindscore van Töf was een 7,58.
In de categorie merries 7 jaar en ouder eindigde boven aan de zwart achtjarige Dama frá Þingeyrum (V: Kappi frá Kommu ) knap voorgebracht door Pim van der Sloot. Fokker is Gunnar Ríkharðsson en eigenaren zijn Anton van Kamp en Saskia Rensen. Dama haalde een mooie reeks van exterieur 8,03, verrichtingen 8,06 en eindscore 8,05. Gefeliciteerd Pim en familie van Kamp-Rensen. De jury beoordeelde Dama met een 8 voor verhoudingen, benen, gewrichten en hoeven. Voor hals/schouders/borst en manen en staart kreeg Dama een 8,5. Bovenlijn en kruis (7) en hoofd (7,5) scoorden wat lager. Dama's tölt (8) was soepel en de telgang was zuiver van takt en zeker (8,5). Voor temperament en karakter kreeg Dama een 8,5. De jury zag net als iedereen langs de baan een enthousiast paard. Jammer dat het op zondag niet lukte stap en draf nog te verbeteren (7,5).
De achtjarige vosmerrie Astra frá Holtsmúla1 voorgebracht door Sólon Morthens fokker Úrvalshestar ehf, eigenaren Thomas Hoogenboom en Sophia Philipsen behaalde voor exterieur een 8,11. De jury noteerde een hoog aangezette hals en een schuine schouder, goed voor een 8,5. Met een 5 voor telgang kreeg Astra voor verrichtingen een mooie 7,95. Astra scoorde een 9 voor draf, een 8 voor stap en op alle andere onderdelen een 8,5. Astra had met de tölt veel oprichting en over het geheel mooie ruime hoge bewegingen. Het eindcijfer voor Astra was 8,01.
De zwart platenbonte 8 jarige Valdís Fensalir (V: Vaðall frá Fensalir) werd zaterdag voorgebracht door Christa Rike. Fokker/eigenaar is Petra van der Linden-Rike. Zondag bij de tweede doorgang werd dit paard gereden door Jóhann G. Jóhannesson. Valdís scoorde een 8,19 voor exterieur. Valdís kreeg voor hals/schouder/borst een 9 en voor verhoudingen een 8. Op de baan kwam Valdís niet helemaal uit de verf. De tölt was goed voor een 8, maar draf, telgang, en stap moeten nog duidelijk verbeterd worden. Valdís kwam voor verrichtingen op een cijfer van 7,61 waardoor de eindscore 7,85 werd.
Trú frá Holtsmúla1 (V:Álfur frá Selfossi), een bruin platenbonte merrie van 8 jaar, werd voorgebracht door Sólon Morthens. Fokker is Úrvalshestar ehf, eigenaar is Bert Hoogenboom. Trú behaalde voor gewrichten een wat lagere score (7) maar voor alle andere onderdelen een 8 of hoger. Daarmee werd de score voor exterieur 8,26. In de baan vielen de punten tegen, maar kreeg Trú wel voor temperament en karakter en voor indruk onder de ruiter een 8. Voor verrichtingen scoorde Trú uiteindelijk een 7,54, de eindscore was 7,83.
De wildkleur zwarte merrie 7j Bríet frá Árbæjarhjáleigu II (V: Jarl frá Árbæjarhjáleigu II) werd voorgebracht door Pim van der Sloot, fokker is Rakel Nathalie Kristinsdóttir, eigenaar Marijke van den Berg. De jury beoordeelde Bíet met een 7,44 voor exterieur. Bij de verrichtingen kreeg Bríet voor tölt, draf en stap een 8,5. Het totaal cijfer voor verrichtingen was 7,83 en de eindscore 7,68.
Met eenzelfde eindscore (7,68) maar met iets lagere score voor verrichtingen (7,5) dan Bríet, eindigde de wildkleur zwart 12 jarige Rjúpa frá Rekju (V: Léttir frá Spor) voorgebracht door Annefloor Bouman. fokker/eigenaar Clarissa Kanters. Rjúpa had een 5 voor telgang. De jury noteerde bij tölt, draf en galop dat de takt zuiver was, als was de galop zwaar. Rjúpa behaalde een eindscore van 7.96.
Als laatste in dit verslag de vos merrie Sæla Hrauni (V: Krákur frá Blesastöðum 1A), leeftijd 9 jaar, voorgebracht door eigenaar Linda Roosen. Fokker is Hrafnkell Karlsson. Sæla had voor alle onderdelen van de verrichtingen een 8 behalve voor telgang (5). Daarmee behaalde Sæla een 7,5 voor verrichtingen. Exterieurcijfer was 7,91. Voor hals/schouder/borst, manen en staart scoorde Sæla een 8 en voor verhoudingen en bovenlijn en kruis een 8,5. Eindscore van Sæla was 7,66.
Tot slot. Het was een geslaagde keuring met een fijne gemoedelijk sfeer. Dank aan alle voorbrengers, eigenaren, aan alle vrijwilligers van Stoeterij de Breidablik, aan de jury en ringmeesters René en Lieke, aan Ingemar voor het toezien op paarden en de stallen, Sytske voor het speakeren, Patty voor het fotograferen, Jet voor het lopen met de score formulieren en Loet voor het bijspringen waar nodig en iedereen inclusief het publiek voor de gezelligheid. Ettje, dank voor je niet aflatende ondersteuning.
Carla Kemme-Kroonsberg
Stamboeksecretaris
Alle foto's zijn gemaakt door Patty van de Kaaij; bij interesse voor foto's kunt u contact opnemen met patty.vanderkaaij@gmail.com