Door: Carla Kemme
Volle bak bij veulen- en merriekeuring de Mortel
Afgelopen zondag was het volle bak in De Mortel met uiteindelijk 38 paarden die gekeurd moesten worden. Buiten bij de op hetzelfde moment actieve springruitertjes was het kil en koud, maar binnen bij de IJslanders hing er een warme gastvrije sfeer en was de stemming goed. De vrijwilligers van Sunnanvindur en voorzitster Ellen Meesters had alles prima voor elkaar. Alleen de geluidsinstallatie werkte om onverklaarbare redenen niet mee. Juryleden Alex Conrad en Ariëlle Withaar hadden er een stevige klus aan om fokkers en het publiek puur op de stem te informeren over de prestaties van veulens en merries. Daarvoor petje af, want de dag was lang.
Niet alleen het totaal aantal te keuren veulens was groot (31), ook de kwaliteit was hoog. Voor 19 veulens kon het stamboek een uitnodiging (eindscore 7,9 of hoger) voor het Fokkerij Event aan hun fokkers meegeven. Daarvan waren er 8 van de hengst Divar från Lindnäs, die op deze keuring door 11 nakomelingen werd vertegenwoordigd. Over het geheel was het een succesvolle keuring; veel dieren en mooie resultaten.
Bij de merries eindigde bovenaan de op IJsland (Þóreyjarnúpshester efh) gefokte isabel (met appeltjes) Esja frá þóreyjarnúpi (V: Hágangur frá Narfastöðum), in eigendom en voorgebracht door Henk Peterse, met een eindscore van 8,00. Ook van deze fokker eindigde bovenaan bij de hengstveulens met een eindscore van 8,21 de door hemzelf gefokte bruine Kappi frá Hinriksstöðum (V: Áfram vom Forstwald). De jury omschreef dit vijfgangen hengstveulen als licht gebouwd, modern type, met zeer veel tölt, goede takt en tempo bij bovengemiddelde beweging in alle gangen. Dit veulen werd daarmee ook dagkampioen.
Het volgende hengstveulen in de ranglijst op deze dag was met een eindscore van 8,20 de zwarte Arinn van Lakenstein (V: Divar från Lindnäs). Dit lichtgebouwde veulen, met een iets lagere score op exterieur dan Kappi, toonde duidelijke vijfgangenaanleg, hoge ruime bewegingen in alle gangen en groot tempobereik in tölt. Arinn is gefokt en in eigendom van Serina Geurtsen en werd voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters. Dit duo bracht ook Donna van Lakenstein (V: Draupnir frá Stuðlum) voor. Dit isabelbonte elegante veulen met losse ruime bewegingen uit de schouder behaalde ook een eindscore van 8,20. Daarmee eindigde dit door Serina Geurtsen gefokte veulen als beste merrieveulen van de dag.
Op de tweede plek in de ranglijst van merrieveulens eindigde met een eindscore van 8,01 de valkkleurige Beisla van de Waaldijk (V: Magnús vom Panaramahof) gefokt door Fay Verzuu. Fay ontving voor haar debuut optreden als jongste voorbrenger een leuke NSIJP oorkonde en een lekker reep chocolade van Sunnanvindur.
De op IJsland gefokte merrie Gina frá Hellu (V: de onlangs door na een dekongeluk overleden Arion frá Eystra-Frðholti), moeder van merrieveulen Donna, in eigendom van Serina Geurtsen en voorgebracht door Arnout Bakker en Ellen Meesters behaalde een eindscore van 7,99. De Nederlands gefokte energieke merrie Glenna frá Wolfshoek (V: Hrafn vom Schlossberg), gefokt en in eigendom van Jeroen Widlak en voorgesteld door Dester van Nunen scoorde iets hoger qua exterieur dan Gina, toonde hoge ruime beweging in draf en een goed gesprongen galop, maar deze dag helaas geen tölt. Glenna behaalde daarmee een eindscore van 7,97.
Deze goed gevulde veulen- en merriekeuring werd mede mogelijk gemaakt door Sunnanvindur die locatie, prijzen en bedankjes ter beschikking stelde. Gastvrouw was Ellen Meesters. Met dank aan de vrijwilligers en aan Patty van der Kaaij fotografie. NSIJP Secretariaat: Ettje Graafstra.
Door de lange dag waren bij het uitreiken van de lintjes al veel fokkers naar huis, daarvoor alle begrip. De keuringsrapporten en lintjes worden door het NSIJP kantoor nagestuurd.