Hengsten uitgelicht

14-03-2021
Hengsten uitgelicht

Het NSIJP is trots op de vele mooie IJslandse hengsten die in Nederland ter dekking staan. In deze rubriek lichten we er de komende periode een aantal uit die mooie resultaten hebben laten zien. Het gaat om goedgekeurde hengsten die bij het NSIJP geregistreerd zijn. Staat jouw hengst nog niet op de website? Dan is hij nog niet geregistreerd. Stuur een e-mail met een mooie, pakkende foto aan het stamboekbureau: info@nsijp.nl. Wie weet wordt hij in een van de volgende nieuwsbrieven uitgelicht.

Máfur frá Kjarri (IS201118700)
In de vorige nieuwsbrief hebben we de hengst Hringur fra Fossi uitgelicht. Wat we niet wisten, was dat er een nieuwe ster met dezelfde score werd ingeschreven bij het stamboek; Máfur frá Kjarri. Tijd om contact te zoeken met zijn eigenaar. En laat die nou in Roemenië wonen. Ik bel met Ad de Groot die samen met zijn vrouw Janneke Vos naar Roemenië is geëmigreerd in 2006. Ze fokken sinds jaar en dag IJslandse paarden.

Máfur frá Kjarri
Máfur is in 2011 geboren en op 6-jarige leeftijd op IJsland gekeurd met 8,67 voor gangen en 8,23 voor exterieur!  Een droompaard als je zijn score voor verrichtingen ziet: 9 voor tolt, 9,5 voor telgang en een 9 voor temperament en karakter. Het is een wildkleur zwarte hengst uit Stáli frá Kjarri (IS1998187002) en Stjarna frá Kjarri (IS1998287003).

Ad en Janneke
Ze weten niet anders dan dat ze IJslanders fokken. Ad de Groot en Janneke Vos. Eerst in Nederland waar Ad een kleinschalig automatiseringsbedrijf had en sinds 2006 in Roemenië. Omdat Ad er altijd van droomde om boer te worden, gingen ze op zoek naar een plek in het buitenland. Eerst oriënteerden ze zich in Polen, maar toen ze kennis maakten met Roemenië was de kogel snel door de kerk. Ze verkochten huis en haard en vertrokken naar het weidse Oarba de Mures in Transsylvanië. Daar zijn ze een geitenboerderij met maar liefst 600 geiten begonnen. Tussen al die geiten liepen de IJslandse paarden op Stal De Litla Landi.
Intussen zijn de geiten verkocht en is Ad exporteur van contrabassen, cello’s en violen. “Boer willen wezen is iets heel anders dan boer zijn”.

De fokkerij van Stal De Litla Landi
Het beste paard is een paard dat veel tölt-aanleg heeft. Dat sterk en gezond is en een meewerkend karakter heeft. Dat hoeft niet een paard te zijn dat zijn knieën boven de loodlijn trekt of de dikste manen of staart heeft. Het is hartstikke leuk als zo’n paard goed in de wedstrijden mee kan komen, maar dat is geen vereiste”, aldus Ad. “Het karakter is wel erg belangrijk”, benadrukt hij.

Een zoektocht
Met Gammur frá Gerðum (IS1992184600) heeft het echtpaar mooie veulens in Nederland en Roemenië gefokt. Maar sinds twee jaar had de hengst niet voldoende sperma en zijn ze op zoek gegaan naar een andere hengst. “We hebben Jaap en Yvonne Groven benaderd om ons te helpen. Ik heb verder geen criteria aangegeven, behalve een richtbedrag”. Kleur? “De kleur van een paard heeft me nog nooit geboeid, dat is het minst interessante.”

Videobericht
Na een tijdje kreeg Ad een videobericht van Jaap en zijn mond viel letterlijk open. “Hier had ik niet eens van durven dromen. Ik zag een mooi groot paard, stevig en sterk. En die beweging! Fantastisch! Ik zag mezelf al door de Roemeense heuvels knarren”, zegt Ad met vrolijke stem. “Ik weet dat ik heel veel moet leren maar dat maakt me niet uit.” De keuze voor Máfur was snel gemaakt en hij werd naar Nederland getransporteerd.

En nu?
Máfur staat in Duitsland ter dekking bij Jan Sander Haas en Robert Jansema van Reiterhof Bramsche.”Hij houdt hem op conditie en begeleidt de dekkingen in Duitsland. In augustus halen we hem naar huis en mag hij hier tussen de merries staan. En dan ga ik hem ook zelf rijden. Ik zal me moeten aanpassen, maar het is een paard met een heel lief karakter, heel beleefd, erg sensibel en gevoelig.”

“Ik wil mooie paarden kunnen fokken. Niet om geld te kunnen verdienen want het is een hobby. En als je dan zo’n mooie hengst kunt kopen waar je zelf ook nog op kunt rijden. Dat is kicken!”

Ad gunt het andere mensen van harte dat ze ook een veulen van Máfur kunnen krijgen en daarom blijft de hengst eerst in Duitsland om merries te dekken. Vanaf augustus kan iedereen ook in Roemenië terecht om hun merrie te laten dekken.

Máfur staat in Lingen ter dekking op Reiterhof Bramsche. Het dekgeld voor hem is € 800,- Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Jan Sander Haas of Robert Jansema via reiterhofbramsche@hotmail.com of met Ad de Groot
tel. 0040751233888

Geschreven door Els Corstens