Bram van Steen is een van de drijvende krachten achter het Keuringstraject dat dit jaar voor het eerste in Nederland is opgezet. Je hebt er vast wel over gehoord of gelezen. Terwijl Bram in Hazerswoude-Dorp druk in de weer is met alle paarden die deelnemen aan het traject, kon ik hem heel even wat vragen stellen.
Bram is internationaal sportjurylid. Ik vraag hem hoe hij erbij komt om dit keuringstraject voor fokkerij op te zetten?
“Ik heb heel veel interesse in fokkerij”. Met een team van 6 mensen die dezelfde passie voor fokkerij delen hebben we de krachten verenigd. We hebben ook allemaal een (of meerdere) paarden die we voor willen stellen op een keuring. Maar het voorstellen is niet eenvoudig dus hebben we het plan opgevat om daar een professional voor in te huren. En zo zijn we zo’n twee jaar geleden met dit idee begonnen. Zelf heb ik ook een paard wat deelneemt aan het traject.
Wat houdt het keuringstraject in?
Het rijden op een keuring is echt een vak apart. In hele korte tijd moet het beste uit het paard gehaald worden. Er zijn niet heel veel ruiters die dat goed kunnen. Daarom wilden we een ruiter uitnodigen die dat volledig in de vingers heeft. Naast dat we zelf graag met zo’n ruiter aan de slag wilden, willen we ook andere mensen die hun paard anders niet zo snel naar een keuring zouden brengen, de kans geven om van zo’n ruiter gebruik te maken. Om die reden hebben we contact opgenomen met het NSIJP en het traject opengesteld voor alle leden die hun paard door deze ruiter zouden willen laten voorstellen. Op die manier kan het traject een goede impuls voor de Nederlandse fokkerij geven.
Begin dit jaar heeft een eerste intake plaatsgevonden waarbij Þórður Þorgeirsson de paarden geprobeerd heeft. Hij heeft gekeken of het paard überhaupt geschikt is voor een keuring en of het paard er dit jaar klaar voor was. Zo konden de deelnemers een goed beeld krijgen van de kwaliteit van hun paard. Veel mensen bleken geïnteresseerd in het traject, zeker nu er zo weinig wedstrijden mogen plaatsvinden.
In het voorjaar hebben een aantal selectie momenten plaatsgevonden. Aan de hand van die dagen heeft Þórður een selectie gemaakt van paarden die hij het meest klaar acht voor de keuring. Bij de selectie wilde hij vasthouden aan maximaal 15 paarden.
Die paarden staan sinds zondag (sommige maandag) in Hazerswoude-Dorp en worden door Þórður getraind. Sommige zijn al klaar en voor andere paarden blijft het tot de laatste dag een vraagteken of ze op dit moment het beste uit zichzelf kunnen halen. “Ze moeten immers pieken op het juiste moment.”
“Þórður is echt de allerbeste die er te vinden is op dit gebied.
Hij heeft zoveel ervaring!”
Jullie hebben gekozen voor Þórður Þorgeirsson. Waarom voor Þórður?
“Hij is echt de allerbeste die er te vinden is op dit gebied. Hij heeft zoveel ervaring! Hij heeft meerdere paarden voorgesteld met 10 voor tölt of telgang. Hij heeft op de Landsmot geweldig gepresteerd en meerdere WK winnaars voorgesteld. Hij is gewoon de beste!”
Hoe gaat het tot nu toe?
Het gaat heel goed. Het is heel druk om een week lang alle paarden te verzorgen en ervoor te zorgen dat ze allemaal genoeg aandacht krijgen. Þórður rijdt ze allemaal en werkt met de paarden. Sommige hoeft hij niet elke dag te trainen en anderen vragen weer extra aandacht. Intussen oefenen we ook het opstellen en meelopen voor de exterieurkeuring. En we zetten de paarden elke dag buiten, in paddock of op de wei. Maar het is hartstikke leuk en gaat ook heel goed. De sfeer is ook heel prettig!
Een uniek locatie voor Nederlandse keuringen.
“Wij hopen dan ook dat we hier nog tientallen jaren gebruik van mogen maken!”
Hoe bevalt de locatie?
“Alles is hier aanwezig! Een mooie binnenhal, ruime stallen voor de paarden een stapmolen. De paarden kunnen naar buiten. De familie Hoogenboom is heel gastvrij. Kortom; toplocatie!” En ondanks de regen houdt de baan zich erg goed. Die is ook top in orde. Een uniek locatie voor Nederlandse keuringen. “Wij hopen dan ook dat we hier nog tientallen jaren gebruik van mogen maken!”
Hoe ziet de toekomst eruit?
Wat ons betreft is het nu al een enorm succes en we hopen dit in de toekomst vaker te kunnen doen dankzij de ondersteuning van het NSIJP. Het zou gewoon hartstikke leuk zijn als we hier continuïteit aan kunnen geven. Natuurlijk ook voor de Nederlandse fokkerij!